menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вперше виплачують до Дня Незалежності: у Вінниці розповіли особливості разової грошової виплати

24.08.2023 19:10

Відбувся брифінг на тему «Про особливості проведення разової грошової виплати до Дня Незалежності України»

Щорічно ветеранам війни та їх сім’ям в травні виплачувалась грошова допомога. Однак цього року вперше разову допомогу особам, які мають особливі заслуги, членам сімей захисниць і захисників України виплачують до Дня Незалежності, повідомляє I-VIN.INFO.

Начальниця Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака на брифінгу розповіла, що ці зміни закріплені законодавчо. Кошти виплачуються в межах бюджетних призначень, визначених Законом України «Про державний бюджет». Цьогоріч разова фінансова допомога згідно з рішенням Кабінету Міністрів становитиме від 450 гривень для учасників до 3100 гривень для осіб з інвалідністю 1-ї групи та осіб, які мають особливі заслуги. 

Загалом раніше допомогу отримували такі категорії осіб:

– особи з інвалідністю внаслідок війни

– учасники бойових дій

– члени родин загиблих або померлих військовослужбовців

– особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

– жертви нацистських переслідувань

Виплату здійснює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення. Тобто Міністерство соціальної політики України. Але для захисту персональних даних про одержувачів грошової допомоги, в умовах військової агресії, Кабмін уже вдруге надав повноваження щодо забезпечення організації виплати Пенсійному фонду України. 

Як здійснюються виплати?

– Захисники з числа пенсіонерів отримують її разом з серпневою виплатою (виплата триває з 4 по 25 серпня). Ця категорія не має робити жодних звернень, виплата відбувається автоматично у той спосіб, яким громадяни отримують пенсійні виплати.

– ветерани війни, які мають один із вищезазначених статусів, перебувають на службі в силових структурах і не є пенсіонерами, виплати забезпечуються за місцем проходження служби шляхом подачі заявок до Пенсійного фонду. У заяві зазначають кількість осіб і статус. На Вінниччині вже організована така робота – профінансовано 7,7 мільйонів гривень для цих осіб. 

– інші ветерани, які не є пенсіонерами і не перебувають на службі, але мають право на одержання грошової виплати, їм потрібно звернутись в будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України особисто.

– особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною мають виплату у розмірі 3100 гривень. У Героїв України щомісячно така виплата – 20 100 гривень, кавалери ордена Богдана Хмельницького – 13 400 гривень, ордени «За мужність» та орден княгині Ольги – 6700 гривень. Крім цього, такою є щомісячна грошова виплата членам сімей загиблих. 

Начальниця Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області каже, що на Вінниччині таку допомогу отримують вісім воїнів, п’ять з яких відзначено званням Героя України після повномасштабного вторгнення. Також 13 захисників отримали такі звання посмертно і шість з них загинули під час повномасштабного вторгнення. Відповідно грошову допомогу призначено членам сімей загиблих. З початку року на таку виплату спрямовано 1,3 мільйони гривень.

Олена Корчака додає, що загальна сума фінансування спрямована для пенсіонерів і тих, хто перебуває на службі, становить майже 30 мільйонів.

Так, статус ветеранів війни та членів сімей підтверджується посвідченням. Якщо цю грошову допомогу не виплачують до 1 жовтня, то можна звернутись до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання до 1 листопада 2023-го року. 

Нагадаємо, вінничани можуть отримати гроші на розвиток соціального проєкту.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Вінницька ОВА



 

 


Читайте також