menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Я мрію ще так попрацювати» - перший виступ сесійного джаз-бенду у Вінниці завершився оваціями(ФОТО)

03.10.2021 13:45

На «VINNYTSIA JAZZFEST 2021» «джазував» єдиний в Україні молодіжний бенд

Ювілейний фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST 2021» продовжує дивувати своєю програмою. Вчора, 2 жовтня, вінницький аеропорт наповнювався джазом від Першого всеукраїнського молодіжного сесійного джазового бенду. Учасники проєкту «Джазова Не Школа» виступали з програмою «Телепортація», в якому «запалювали» не тільки юні музиканти, а ще й досвідчені вокалісти з різних країн. Інформаційна Вінниччина теж побувала на фестивалі та надихнулася його неймовірною атмосферою.



Для кожного глядача джазовий фестиваль почався ще перед самим входом в аеропорт. Тут розташували фудкорт та вивіску заходу, поряд з якою можна було зробити фото. Далі глядач мав пройти реєстрацію на свій «політ», чітко дотримуючись карантинних обмежень. Гості заходу мали надати необхідні документи про сертифікат вакцинації, або безпечність свого перебування у вигляді довідок та результатів тестів на COVID-19. Також організаторами заходу була розроблена заява для тих, хто не вакцинований та немає відповідних документів, але дуже хотів потрапити на фестиваль. Такі відвідувачі мали змогу потрапити на концерт, проте у респіраторній масці класу FFP3.



Після реєстрації відвідувачі піднімались сходами на другий поверх та займали свої місця. Близько 18:00 розпочався «рейс» в джазову програму від Першого всеукраїнського молодіжного сесійного джазового бенду. Під керівництвом Євгена Попеля об’єднались музиканти з 16 куточків України. Це Одеса, Харків, Дніпро, Херсон, Київ, Львів, Чернівці, Черкаси, Полтава, Хмельницький, Кривий Ріг, Сєвєродонецьк, село Пироговичі, село Товтри, Могилів-Подільський та Вінниця. Разом джазували хлопці та дівчата віком від 14 до 25 років. Всі репетиції проходили онлайн, а першу спільну зустріч офлайн вони провели лише 29 вересня у Вінниці.



Перед початком програми усіх привітали ведучі цього вечора продюсерка фестивалю, Заслужена артистка України Ірина Френкель та журналіст Олексій Літвінов. Вони представили учасників джаз-бенду та музичного керівника.



Під час виконання джазових композицій дехто з музикантів на сцені заплющував очі, занурившись у мелодії, а потужні вокалісти вражали майстерністю. З команди джаз-бенду першою співала Поліанна Рижак, яка пройшла кастинг на проєкт «Джазова Не Школа». Також відомо, що дівчина була фіналісткою «Голос.Діти 2».



Окрім цього, виступала лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів, співачка Оксана Славна. А «вишенькою на торті» став ментор проєкту «Джазова Не Школа», єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд і одного з найвидатніших контрабасистів світу Рея Брауні – Рей Брауні-молодший. «Жива легенда» джазу народився у Нью-Йорку, а вчора вже вдруге Рей Брауні-молодший виступав на джазфесті Вінниці.



Майстерне поєднання вокалу та музики створило надзвичайну джазову атмосферу. Вінничанка Ліза розповіла Інформаційній Вінниччині про свої враження від дійства:

«Мені сподобалась концертна програма, оскільки я почула різні види джазу. Також хотілось би додати кілька слів про вхід на фестиваль, тому що виконаний він був не у вигляді звичайної роздачі квитків. Все відбувалось ніби посадка на рейс літака. Така атмосфера була підібрана дуже вдало, бо фест проходив у вінницькому аеропорту.»

Окрім цього, Інформаційна Вінниччина дізналась цікаву історію від одного з учасників джазового бенду. Музикант, який грає на трубі, Влад Галичанський збирався їхати на поїзді до Вінниці. Проте, коли хлопець вже стояв на залізничному вокзалі, повідомили, що рейс відмінили через певні обставини, про які точно не знає.



«Я одразу викликав таксі, приїхав на місцевий автовокзал та екстрено купував квитки на останній автобус, аби хоч якось доїхати до Вінниці. Близько 7 годин добирались сюди, проте я радий, що все вдалось», - поділився музикант.


Про свої враження розповів тенор-саксофоніст Олександр Олійник. Хлопець у свої 18 років вже не вперше виступає на сцені, проте дебютував у такому проєкті. Протягом 2 місяців вся команда працювала онлайн, музиканти вивчали партії та надсилали на розгляд менторам, а вже за останні 3 дні до виступу зібрались та працювали разом.


«Найбільше мені не сподобалось ця швидкоплинність проєкту. Звісно, до вподоби були щирі та бурхливі оплески від глядачів, від усього серця. Заради цього ми й працювали. Також за такий короткий термін ми доволі здружились і стали майже сім’єю. Більше скажу, музика немає областей та кордонів», - запевнив Олександр.


Як зазначив музичний керівник Євген Попель, було трохи важко працювати з командою у перший день репетиції вживу. А проводили їх з 10 ранку до 10-ї вечора впродовж трьох днів з невеликими перервами. Через те, що онлайн провести репетицію неможливо, учасники надсилали відео з їхньою роботою. Потім шляхом накладення керівникам і менторам вдавалось прослухати композиції. Також було багато спільних зум-конференцій та обговорень.



«Звичайно, ми боялись чи вистачить нам 2-3 дні, аби якісно все «зібрати». Проте я вважаю, що сьогоднішній концерт дає нам надію, що все ж таки відбулось все так, як ми планували. Взагалі, я мрію, аби ще подібно колись попрацювати. В цьому проєкті був дуже професійний склад, не треба було по 2 чи 3 рази пояснювати», - поділився Євген Попель.


Виступ Першого всеукраїнського молодіжного сесійного джазового бенду завершився бурхливими оплесками та вигуками «Браво!» від глядачів. Також ведучі нагородили всіх музикантів дипломами за участь у «VINNYTSIA JAZZFEST 2021».




VINNYTSIA JAZZFEST-2021 реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.


Нагадаємо,«Джазові сніданки» повернулись у Вінницю.


Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак



Читайте також