menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Як школярів Вінниці вчать соціальному підприємництву і чому це цікаво

29.11.2021 19:40

Соціальне шкільне підприємництво – копія «дорослого бізнесу» з бізнес-процесами, професійними обов’язками, доходами і витратами

Бізнес, крім прибутків, може приносити зміни і покращувати якість життя громади. Тоді це вже соціальне підприємництво. У Вінниці діє близько 20 таких підприємств. Та не лише дорослі думають,як заробляти і змінювати наше місто. З цього року у вінницьких школах для учнів 8-11 класів викладають навчальний курс «Соціальне шкільне підприємництво», рекомендований Міністерством освіти України, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Соціальне шкільне підприємництво це навчання учнів відповідальному підприємництву, що вирішує локальні соціальні проблеми. Такі тренувальні шкільні фірми створюють, в першу чергу, дляформування у підлітків першого бізнесового досвіду і здобуття практичних навичок у різних професіях. Зароблені кошти учні скеровують на розвиток виробництва, організацію соціальних чи екологічних заходів, освітні події, різні шкільні ініціативи. Усі посади на фірмі займають лише учні. Вчитель-куратор, проводить тематичні уроки за програмою і супроводжує неповнолітніх у адміністративних питаннях. Навчання може стати додатковим факультативним уроком за розкладом або діяти у форматі відкритого гуртка при школі»,- говорить координаторка з розвитку соціального підприємництва у Future Development Agency Аліна Бочарнікова.

Як навчають дітей соціальному шкільному підприємництву?

«Запуск першого навчального проєкту у 2020 році припав на весняні карантинні обмеження. Ми почали пристосовуватись до нових умов, проводили навчання онлайн. Це був виклик, та я із впевненістю можу сказати — ми впорались», - коментує тренерка організації «Освітній простір 2.0» Олена Солоїд.

Навчання соціальному шкільному підприємництву для учнів проходить за таким планом. Перша частина це знайомство із суттю соціального бізнесу. Їм розповідають про діючі соціальні підприємства дорослих і школярів в Україні та за кордоном. Далі йде визначення соціальної проблеми, яка не байдужа учням. Наступна частина стосується бізнесу. Потрібно придумати підприємницькі ідеї, які старшокласники хотіли б спробувати реалізувати.

Тренерка з соціального шкільного підприємництва Вікторія Турчак зазначає: «Після першого дня навчання, ми даємо дітям невелике домашнє завдання — побути зі своїми ідеями. Вони можуть щось ще обговорити командою, змінити або ж доповнити. Це творчий процес, який допомагає учням самоорганізуватись і проявити себе».

Наступним кроком поєднують обидві складові разом. Учні продумують соціальну місію бізнесу й формують бізнес-модель, тобто визначають,хто буде клієнтами, яку лінійку продукції продаватимуть та за якою ціною. Також планують як саме досягати змін і описують вплив своєї фірми на громаду. Наостанок команди представляють свій проєкт однокласникам, батькам та адміністрації школи.

«Мені подобається ідея нашої шкільної команди — вирощувати корисну мікрозелень і вчити здоровому харчуванню, дбайливо ставитись до екології. Це важливо. Наша мета продавати більше продукції, длятого щоб зібрати кошти на запуск шкільної сортувальної станції у селищі», - говорить учениця-директорка шкільної фірми «EcoGras» Стадницької гімназії Катерина Реган.


Приклади вінницьких школярів

Беручи участь у навчанні з соціального шкільного підприємництва, діти розробляють власні ідеї. Це може бути виробництво подарункових наборів на замовлення, і міні-пекарня з випічки донатів, і ресайклінг, і пошив м’яких крісел, і музична студія для дітей з інвалідністю, і навчальні курси з іноземних мов.

Шкільна сортувальна станція глибокого сортування Shuttle

Першою шкільною фірмою у Вінниці стала станція глибокого сортування Shuttle, яка функціонує вже близько двох років на базі школі «Аіст». За цей час команда змогла «врятувати» 10 тонн вторсировини. Середній вік учасників команди 15 років. Засновниця цієї станції Марія Ошовська згадує, як розпочиналась робота станції та свої перші кроки у вирішенні екологічних проблем:

«Спочатку я вирішила спробувати себе у фотографії і організувала виставку у власній школі. Я фотографувала красиві локації міста, але на кожному знімку в кадр потрапляло пластикове сміття. Воно всюди. Я хотіла поділитися тим, що викликало у мене подив. Ця виставка переросла у акцію прибирання на Кумбарах. Далі ми зняли ролик, де запропонували екологічні альтернативи звичним речам. Згодомпознайомились з ініціативою EcoHope, і вони нас надихнули на створення місця для екологічного сортування вторсировини».

За словами учнів, сама станція — доказ того, що навчитися сортувати сміття не так вже й складно. Команда учнів змогла самоорганізуватись, знайшла закупівельників вторсировини, продумала логістику. Станція приймає близько 30 фракцій різного пластику, скла, заліза, паперу і картону від населення спального району поруч зі школою. Зароблені гроші учні витрачають на закупівлю нових бегів, транспортування вторсировини та екологічне спалювання неліквідних матеріалів на станції «Україна без сміття» у Києві.

Вирощування мікрозелені «ECO GRAS»

Соціальне шкільне підприємство«EcoGras»відкрилось у селищі Стадницяна літніх канікулах. Учні 8-9 класів Стадницької гімназії пройшли спеціалізоване навчання і вже вирощують мікрозелень —базилик, рукколу, гірчицю. Гімназія виграла грант і придбала необхідне обладнання: стелаж із фітолампами, бокси для мікрозелені, холодильник, ваги, насіння та різні інструменти.

Учениці самостійно доглядають за мікрогріном, поливають та підрізають його. Товар продається переважно на шкільних ярмарках та онлайн. Виручені кошти збирають на запуск сортувальної станції уселищі. Також діти проводять екологічні майстер-класи з корисного харчування, сортування вторсировини та на своєму прикладі вчать відмовлятися від пластику і поліетилену.

Вчителька-кураторка Катерина Завертана додає: «Вирощування рослин – справа не легка. Перші партії врожаю були втрачені. Це дуже засмутило дітей. Але потім усе налагодилось. Діти вчаться брати на себе відповідальність та бережливо ставитись до своїх ресурсів. А щоб самим не створювати пластикових відходів, учні змінили упаковку товару на паперову. Це не лише більш екологічно, а й дешевше!»

Виробництво екосумок «Green Line»

Історія соціального шкільного підприємства у Брацлавській спеціалізованій школі розпочалася з ініціативи декількох учнів 10-го класу,які виграли грант на закупівлю швейних машинок. Саме тоді прийшла ідея створити шкільний бізнес і розпочати пошиття екоторбин. Наступним етапом стало створення шкільного хабу, що об’єднав молодь всієї громади.

«Адміністрація та педагоги побачили, що у кімнаті, де діти збираються й шиють торби, мало місця. Але ж це заняття цікаве, повчальне і подобається дітям. Тому для молоді всієї громади створили хаб. Тут молодь збирається і обговорює різні бізнес-ідеї, заходи, мріє. Та що там мріє – втілює свої стартапи! Ці молоді люди мають величезний потенціал, і до них щоразу приєднуються більше учасників. Заради такого майбутнього покоління ми, вчителі і адміністрація школи, готові змінюватися,креативити, допомагати й навчатися в них!»– говорить директорка школи Світлана Дубова.

Учні провели декілька ярмарків-продажів продукції.Виручені кошти спрямували на допомогу людям з Брацлавського психоневрологічного будинку-інтернату, а також на вдосконалення молодіжного хабу.

В найближчих планах шкільної фірми – придбання сублімаційного принтеру,брендування вироблених екоторбин та іншої продукції. Завдяки участі впроєкті «StudBiz» та гранту в межах проєкту це незабаром стане можливим.

Саме учні 9-10 класів стали ініціаторами введення в освітню програму предмета соціальне шкільне підприємництво, а адміністрація школи їх підтримала.

«Для мене GreenLine– це можливість насолоджуватись кожною хвилиною процесу перетворення ідей у реальність разом з однодумцями. Відчувати мурашки по тілу лише від однієї думки про те, що ми творимо, й мотивувати інших школярів своїми ж грандіозними досягненнями, які ще нещодавно здавалися зовсім недосяжними»,- додає учениця 10-го класу Брацлавської спеціалізованої школи Ірина Ветрова.


Шкільна фотостудія Black Cherry

Фотостудія Black Cherry офіційно запрацювала першого листопада, але починалося все набагато раніше.

«Створення соціально шкільного підприємствасприяє формуванню підприємницьких навичок серед учнів. Для учнів технічного ліцею – це стрибок у доросле життя, спроба самостійного ведення бізнесу. Вони вчаться бути відповідальними перед споживачами за якість продукції, перед самими собою, командою в цілому та громадою ліцею і міста. Молодь здобуває професійні знання: поліпшення навичок фотографування, обробка світлин, монтування відео, робота з клієнтами, ведення соціальних мереж, облік фінансів. Для закладу це відкриває шлях до європейської сучасної освіти», - говорить учитель-куратор фотостудії «Black Cherry» Вадим Щорс.

Засновник та ідейний натхненник фотостудії Артур Дубінін, учень 11 класу,протягом декількох років здобував досвід фотозйомки та збирав навколо себе однодумців. Масштаб реалізації фото- та відеопроєктів почав потребувати студійного обладнання, освітлення та відповідної локації. І над відкриттям фотостудії команда почала працювати ще з літа 2021-го року.

Команда з більше ніж 20 учнів ліцею вже готує свої авторські фото та відео роботи на різноманітну тематику. Учні створили свій перший фотокалендар і надрукували його у типографії, проводять фотозйомки шкільних заходів і прагнуть більшого.

«Black Cherry Studio— простір для реалізації креативних ідей, що разом із потенціалом наших клієнтів та команди дають надзвичайний результат. Ми хочемо висвітлювати соціальні проблеми: булінг, шкідливі звички, нерозуміння зі сторони дорослих та однолітків. Також хочемо займатись соціальною рекламою, проводити майстер-класи», - говорить учень-директор шкільної фотостудії Black Cherry Артур Дубінін.

Не лише в Україні започатковують шкільне соціальне підприємництво. У Молдові наразі цей процес на етапі розвитку. Одним із популярних методів поширення такого підприємництва – проведення тематичних хакатонів. Він привертає увагу молоді і стає місцем для перевірки своїх ідей разом з менторами і тренерами. Саме такий проводився з 18 по 21 листопада, де розробляли ідеї стартапів саме в освіті.

«В Молдові наразі немає подібного до українського навчального курсу для школярів, проте розвивається неформальна освіта для всіх охочих, які хочуть більше дізнатися про соціальне підприємництво та започаткувати свій стартап з вирішення соціальних чи екологічних проблем. Для прикладу, 7 листопада для дітей 12-19 років пройшла освітня подія, де вони розробляли свої стартапи у тому числі і з соціальною складовою. Крім цього, запускається StartupSchool– єдина програма навчання підприємництву для студентів у Республіці Молдова. Її метою є популяризація інновацій та створення серйозної бізнес-моделі разом з молоддю»,- говорить програмна координаторка Департаменту Соціального Підприємництва в організації EcoVisio й президент платформи з розвитку Соціального підприємництва в Молдові Айна Ідрісова.

Координаторка з розвитку соціального підприємництва у Future Development Agency Аліна Бочарнікова зазначає: «В Україні є спеціалізований освітній курс, а у Молдові розвинута неформальна позашкільна освіта. Ідеальна модель, коли вони комбінуються: шкільні хакатони з вирішення актуальних соціальних проблем у місті у поєднанні з навчанням бізнесу та проектного менеджменту науроках в школі».

Довідково:

В Україні діє близько 30 створених соціальних шкільних підприємств. Для прикладу, учнівська фірма «Ековарня» — учні роблятьекоручкита канцелярію з переробленого паперу, «Wood&Kids.UA» — старшокласники вирізають з фанери розвиваючі іграшки, а з доходів висаджують нові дерева у місті, «Шкільний вулик» — пасіка на території школи, де учні вчаться виготовляти медові солодощі та свічки з натурального воску, а за отримані кошти закуповують канцтовари і проводять творчі заняття для дітей-сиріт.

У Вінниці в 2016 році створено громадську організацію «Освітній простір 2.0», яка сприяє позитивним змінам у суспільстві через освіту. Минулого року реалізовано перший проєкт, який був направлений на ознайомлення учнів з самим поняттям «соціального шкільного підприємництва». Участь взяли п’ять шкіл, які пройшли навчання і сформували свою ідею шкільного соціального підприємництва.

«Зі шкільних уроків соціального підприємництва починається культура відповідального бізнесу. Завтра ці діти закінчать школу і стануть новими свідомими підприємцями, яким жити і розбудовувати нашу громаду. Тому одним з пріоритетів наразі є розвиток їх підприємницьких навичок і планування соціальних змін. З міського бюджету фінансується проведення освітніх заходів для молоді. Нещодавно у місті пройшов перший фестиваль соціального шкільного підприємництва, де навчальні заклади міста обмінювалися досвідом впровадження курсу, а учні презентували свої товари та послуги», - підтвердила заступниця начальника Департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Олена Присяжнюк.

Загалом до розвитку такого типу соціального підприємства у Вінниці з 40 шкіл доєдналися 15-ть. Слідкувати за можливостями для розвитку соціального підприємництва можна на офіційній фейсбук-сторінці міської програми розвитку соціального підприємництва «Соціальне підприємництво: Вінниця».

Нагадаємо, Вінниця стає «столицею» соціального підприємництва в Україні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані учнями шкільних соціальних підприємств Shuttle, EcoGras, GreenLine, BlackCherry та Аліною Бочарніковою.

Читайте також