menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Як вінничани Різдво святкували: традиції Поділля

07.01.2022 11:30

Традиційно 7 січня в Україні святкують християнське Різдво, яке ототожнюється з народженням Ісуса Христа

Різдво Христове або Різдво — у християнстві день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі, що згадується у Новому Заповіті. Проте це свято має набагато глибші корені, повідомляє I-VIN.INFO

«Наші предки святкували Різдво ще в дохристиянські часи і це свято було на честь народження нового сонця - Коляди. На його честь співали хвалебні пісні: колядки, де оспівувалися господар з господинею, різні аграрні процеси, природа, тварини, птахи, астрономічні явища. З приходом християнства традиції трансформувалися, набули нових змістів і символів», - розповідає співачка, фольклористка, етнологиня, дослідниця традиційного народного мистецтва Східного Поділля, викладачка Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича Юлія Васюк. 

Вважається, що Різдво розпочинається з вечері, на яку потрібно готувати 5, 7, 9 або 12 страв. Вони повинні бути пісними. Тобто, це фасоля, капуста, сливи, гриби, вареники, засипана каша, голубці та інші.  

Обов'язково має бути кутя. З неї починається свята вечеря, коли з'являється перша зірка. Першим куштує кутю господар, за ним усі інші члени родини. Після вечері кутю залишають на столі з чистими ложками, щоб померлі предки долучилися до трапези. В цей вечір не прийнято ходити в гості, виходити без потреби надвір. 

За словами Юлії Васюк, в дохристиянські часи кутя була обрядовою, ритуальною стравою на честь Сонця-Коляди. Її основний склад не змінився і до сьогодні: пшениця, мак, узвар, горіхи, мед. Багато хто наділяє ці інгредієнти якимись особливими значеннями: пшениця - достаток, добробут, мак - небесні світила, символ роду, мед - багатство, символ божественного, адже раніше вважалося, що бджоли - то божі мухи, горіхи - здоров'я, узвар - багатий рік. Проте ніхто не скаже, що це достеменно так. 

Нагадаємо, як добре відсвяткувати Різдво. 

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: з вільних джерел  

 

Читайте також