menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Як вінницькі громадські організації працюють заради перемоги

12.05.2023 10:10

Співпраця громадських організацій та влади створює успішні практики

У Вінниці представники громадських організацій розповідали про виклики, з якими стикнулися під час війни. В рамках Тижня Відкритого Уряду, організували круглий стіл «Налагоджуємо партнерство та працюємо на Перемогу» для представників місцевих органів виконавчої влади, волонтерів та навіть військовослужбовців. Присутні послухали про діяльність колег і проблеми, з якими стикнулися під час роботи. I-VIN.INFO побував на заході та дізнався про успішні кейси співпраці влади з громадськістю під час війни.

Основна мета цього круглого столу – показати, як співпрацює влада з громадськістю на прикладі діяльності Громадської ради при облдержадміністрації. Також нагадати всім, що в тилу потрібно активно допомагати нашим військовим. На вітальному слові вручили подяки активістам, представникам організацій за вагомий внесок в розвиток громадянського суспільства від начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова та голови Вінницької обласної Ради В’ячеслава Соколового.

Як зазначив у своєму виступі волонтер Олександр Зозуля, важливо пам’ятати про війну. Особливо, що вона почалась ще у 2014 році.

«Змінив свою думку щодо такого заходу. Послухав виступи інших і зрозумів, що тут можна обговорювати по-справжньому важливі речі. Якщо згадати 2014 рік, то ще з того часу ми відправляли авто на фронт. І зараз відправляємо, і не тільки авто. Сидіти на місці неможливо, коли країна віддає найцінніше, що має – життя людей, які мужньо б'ються на фронті. Наша задача – аби ці люди відчували підтримку від нас. Для них це справді важливо – розуміти, що про них пам’ятають», - каже волонтер.

Представники влади, громадських організації, волонтери і військовослужбовці розповідали про напрямки своєї роботи. Сфери діяльності презентували різну: від культурної, спортивно-оздоровчої до аграрної та волонтерської. Наприклад, заступник голови Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Микола Радіонов розповідав про підтримку «спортивного фронту» у громадах. Також наголосив, що організація продовжує відправляти у Польщу до міста Криниця-Здруй дітей військовослужбовців, переселенців на оздоровлення до табору «Колос-Братерство».

«У 2022 році ми трохи переглянули свої напрямки роботи через війну. Завдяки нашим партнерам, організації «Україна-Польща-Німеччина» та потужним зв’язкам Сергія Татусяка, організували відправлення людей до Польщі. Це тисячі українців, які були вимушені через війну покинути свої домівки та знайти прихисток у Польщі. А звідти ми возили гуманітарну допомогу, яку потім передавали для переселенців у громади та військовим на передову», - каже Микола Радіонов.

А завідувачка відокремленого підрозділу «Музей мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого Олена Гордієнко розповідала про суспільну роль музеїв Вінниччини у воєнний час. Наразі основна їхня мета – підтримувати інформаційний фронт, давати суспільству правдиву та історичну інформацію, спростовувати міфи, які нав’язує росія. Чимало музеїв зазнали руйнувань через війну.

«За офіційними даними Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 25 грудня 2022 року за час повномасштабного російського вторгнення пошкоджено та зруйновано 63 музейних, галерейних закладів. Зруйновано понад 20, а пошкоджено понад 40 закладів. Більшість з них були у Донецькій та Харківській областях. Проте є пошкоджені музеї і в інших регіонах України», - наводить факти Олена Гордієнко.

Додає, що важливо документувати події російсько-української війни, починаючи з 2014 року. Адже музеї - це не тільки про минуле, а й про сьогодення та наше майбутнє. 

На зустрічі представники інших організацій, військові розповідали про свою діяльність, виклики війни тощо. Чимало з них і надалі готові працювати, допомагати переселенцям, військовослужбовцям заради перемоги України у цій війні.

Нагадаємо, як російське вторгнення змушує українські родини залишати власну країну.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Руслана Сивак  



Читайте також