menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Єдине укриття з операційною з’явилось на Вінниччині (ФОТО)

26.05.2023 17:00

Укриття Вінницької обласної лікарні імені Миколи Пирогова розраховане на 500 людей

Сьогодні у Вінниці відкрили найбільше укриття серед усіх сховищ медичних закладів Вінниччини. З’явилось воно у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Миколи Пирогова після ремонту. Розраховане укриття на 500 людей, також в ньому є операційна та перев’язочна кімната. I-VIN.INFO відвідав це укриття.

Укриття під’єднано до аварійного дизельного генератора, тож електроенергія в ньому буде за будь-яких критичних обставин. Це сховище розраховано на 500 людей – пацієнтів та медичний персонал, який забезпечуватиме належний догляд.

«В першу чергу в укриття спускаємо неходячих пацієнтів, але в умовах реальної небезпеки повітряного удару немає достатнього часу на таке «сортування» хворих. Проблема в тому, що наше суспільство вже надто звикло до постійних повітряних тривог. Не усі пацієнти та пацієнтки хочуть йти у сховище», - розповідає заступниця медичного директора з медсестринства Людмила Бондарчук.

В цьому укритті встановлена ефективна система вентиляції, яка забезпечує свіжим повітрям приміщення. Також тут є великі запаси харчів, води, медичних та санітарних препаратів.

Окремо в укритті облаштовані операційна та перев’язочна кімнати.

«Загалом, коли йде операція, то переривати її не можна, навіть попри повітряну тривогу. Але якщо пацієнта лише готували до операції та ще не ввели йому наркозних препаратів, тоді, в разі повітряної тривоги, його можна перевезти в цю операційну. Тут є і дихальний апарат, обладнання для анестезії, гарне освітлення, відсмоктувачі – все необхідне для того, щоб провести операцію легкої чи середньої тяжкості. Звісно, надскладних операцій тут не проведеш», - розповідає заступниця медичного директора з медсестринства Людмила Бондарчук.

Питання ремонту приміщення укриття в лікарні імені Миколи Пирогова постало ще з перших днів повномасштабного вторгнення. Наразі укриття відповідає багатьом вимогам обласної лікарні, але роботи з його удосконалення продовжаться.

«Коли почалася повномасштабна війна, укриття було в дуже занедбаному стані. Це укриття не відповідало критеріям обласної лікарні з високоспеціалізованою допомогою. Наразі воно ще не ідеальне, ми помітили ряд недоліків, які будемо в подальшому усувати. На сьогоднішній день це найбільше та найкраще укриття серед усіх медичних закладів Вінниччини. Але це тільки станом на зараз, адже ми продовжуємо працювати в цьому напрямку і не акцентуємо увагу лише на Вінниці», - зазначив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Читайте також, окупанти поцілили в медичний заклад у Дніпрі: є загиблий та поранені.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також