menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Єдину систему реабілітації розробляють на Вінниччині

06.09.2023 17:15

Брифінг директорки департаменту охорони здоров’я Вінницької ОВА Ольги Задорожної

Фізична, психологічна та соціальна реабілітація людей, які постраждали через війну вже зараз є одним з найголовніших викликів нашого суспільства. Із часом ця проблема ставатиме ще більш значущою, тож у Вінницькій області вже розробляють проєкт зі створення єдиної системи реабілітаційної допомоги, повідомляє I-VIN.INFO.

В наш час амбулаторна та стаціонарна реабілітаційна допомога є дуже актуальним питанням. Саме тому вона фінансується за кошти Національної служби здоров’я України.

Протягом 2023 року загальна сума коштів, яку отримали заклади охорони здоров’я від НСЗУ за реабілітаційні послуги, становить 663 мільйони гривень. За 3 основні пакети з реабілітації – 146 мільйонів.

Під час візиту до Вінницької області Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра України Денисам Шмигаля 26 липня керівництво Вінниччини презентувало флагманський проєкт з розбудови єдиної системи реабілітаційної допомоги. Уряд позитивно оцінив цей проєкт та запровадив його для реалізації в усіх областях України.

«Ми запропонували аналогію агенції із розвитку реабілітаційної допомоги, до якої долучались би і соціальні і педагогічні працівники, представники центрів зайнятості, роботодавці та підприємці. Все це потрібно для того, щоб забезпечувати робочими місцями людей із обмеженими можливостями», - розповідає директорка департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА.

Зараз на Вінниччині основними закладами, які надають реабілітаційну допомогу є чотири лікарні. Це Вінницька обласна клінічна лікарня імені Миколи Пирогова, Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня, Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня імені Ющенка та Вінницький обласний клінічний медичний реабілітаційний центр ветеранів війни.

«Проте, скільки б відділень ми не створювали, вони не будуть працювати без людського ресурсу. Для того, щоб реабілітаційна система працювала, нам потрібні мультидисциплінарні команди. Такі команди мають включати в себе не тільки реабілітологів, а й терапевтів, соціальних працівників, психологів і різноманітних фахівців вузьких спеціальностей», - зазначає Ольга Задорожна.

Звісно, найкращих фахівців готують у вищих медичних навчальних закладах, але цей процес забирає багато років. Як альтернатива сьогодні існують цикли перепідготовки або спеціалізації для лікарів фізично-медичної реабілітації. Ці цикли тривають від чотирьох до шести місяців.

Загалом, сьогодні у Вінницькій області 14 закладів займаються реабілітацією. З них чотири надкластерних і лише один кластерний. Шість кластер них закладів взагалі не приймають участь у наданні реабілітаційної допомоги.

«В ідеалі усі сім кластерних медичних закладів повинні мати реабілітаційні відділення, і ми над цим працюємо. 14 закладів це дуже мало – цього недостатньо. Сьогодні нам треба як мінімум вдвічі більше подібних закладів», - підкреслює пані Ольга.

Флагманський проєкт з розбудови єдиної системи реабілітаційної допомоги полягає в тому, щоб повідкривати стабільні реабілітаційні відділення в умовах стаціонарів, надати підтримку в спектрі амбулаторних реабілітаційних послуг, адже люди повинні мати доступ до таких послуг в усіх найвіддаленіших громадах. А також він передбачає роботу із соціальною і гуманітарною сферою для того, щоб постраждалі від війни люди не відчували себе зайвими в нашому суспільстві.

«В наших лікарнях реабілітація пацієнта починається з моменту його потрапляння або в реанімаційний відділ, або в будь-який інший стаціонарний відділ. Саме рання реабілітація допомагає людині уникнути обмежень своїх функціональних можливостей і залишатись повноцінним членом українського суспільства», - підсумовує Ольга Задорожна.

Читайте також, медзаклад Вінниці отримав допомогу від країни ЄС.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також