menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Європейська бізнес-міграція активно працює в Україні

Андреас Флодстром приїхав із Швеції в Україну, щоб відкрити IT-компанію.

Ексклюзивно для читачів Інформаційної Вінниччини шведський бізнесмен поділився досвідом і розповів про перспективи ведення бізнесу в Україні. Також він розповів, хто став для нього наставником, і яких результатів досягла компанія за дев’ять років ведення бізнесу.

Ідея створення IT-компанії в Україні виникла при зустрічі Андреаса і Густава Хенмана — підприємців, захоплених Східною Європою, зокрема пострадянськими країнами. 

Так з’явилась ініціатива переїхати у Східну Європу, щоб почати власну справу. Точної локації переїзду не було. Отож, подорожуючи Україною, Молдовою, Білоруссю та Росією, Андреас і Густав знайомилися з невеликими ІТ-компаніями та експериментували з різними моделями IT-бізнесу. До того ж, Андреас працював над дипломною роботою, присвяченою соціальному підприємництву, а саме вивченню ІТ-аутсорсингових локацій на теренах СНД. Врешті-решт, у 2012 році було засновано Beetroot — соціальне підприємство з місією розвивати економіку і IT-сферу України.

Суб’єктивні причини вибору країни були вагомі:

— «Є щось у динаміці життя в Україні — мені завжди подобалося, як легко спілкуватися з людьми тут, невимушено та душевно. У мене було чітке відчуття, що Україна — правильне місце для створення бізнесу»,— запевнив Андреас.

Які були труднощі в процесі підприємницької діяльності? Що було найважче і найлегше у побудові бізнесу в Україні?

— У нас був великий інтерес до людей. Легкість зв’язку та спілкування природно сприяє розвитку підприємницької діяльності в Україні. 

Однак у 2012 році було не так очевидно, за якою траєкторією піде історія. Компанія зростала досить швидко. Проте 2014-й познайомив нас з тим, до чого ми зовсім не були готові: Майданом, революцією та наступною військовою агресією на Сході України. Звісно, ​​ці події дуже вплинули на нас.

Але в той же час вони відкрили для нас можливість діяти, оскільки ми відчували відповідальність відігравати активну роль у розвитку суспільства, в якому ми вирішили жити. Саме тоді ми заснували Beetroot Academy. А ще зрозуміли: Україна взяла прогресивний вектор.

Від початку Beetroot залучала різних експертів на різних етапах, аби все було відповідно до законодавства. За словами Андреаса, технологічна індустрія в Україні організована так, щоб підприємці могли уникати ситуацій, коли вони потенційно можуть стати корупційними.

Назвіть ТОП-5 причин ведення бізнесу в Україні?

1. Україна пропонує багато можливостей для підприємців. Так, це велика країна, і тут також є багато викликів, але загальна траєкторія залишається позитивною. Крім того, будь-який виклик – це можливість з точки зору бізнесу.

2. Український народ розумний, відкритий, невимушений і має непохитне бажання рухатися вперед на індивідуальному і суспільному рівнях. Крім того, місцеві фахівці мають хороший технічний бекграунд.

3. ІТ-індустрія добре налагоджена – вона вже є рушійною силою економіки, але найкраще попереду.

4. Розвиваючи справу в Україні, підприємці мають шанс стати частиною побудови не тільки власного бізнесу, але також сильнішої, процвітаючої нації.

5. Душевність. Це дуже суб’єктивно, але тут певна відкрита, невимушена атмосфера. Якщо ви любите це (або навчитеся любити), у вас все вийде.

Через дев’ять років ведення підприємницької діяльності екосистема Beetroot охоплює понад 600 осіб, причому більшість з них знаходиться в Україні (9 міст). Майже 70% консультантів Beetroot працюють за межами великих технологічних центрів, у малих і середніх містах. 

Компанія просуває гендерну рівність в українській технологічній індустрії. Тому жінки-консультанти складають 42% команди Beetroot, і близько 40% студентів Beetroot Academy — також жінки. 

Як одну з найближчих цілей Андреас визначає розвиток справи в Україні та ЄС. 

Підприємець спростував кілька міфів. Андреас запевнив молодих стартаперів: «Успішні підприємці не розумніші за інших, але їх зазвичай об’єднують деякі особливості мислення. Наприклад, як ми ставимося до ризику (як до валюти) і невдач, адже більшість хороших підприємців зазнають поразки, перш ніж досягають успіху. Ми бачимо можливість, перш ніж вона стане очевидною для інших, і маємо сміливість діяти».

Наступний міф стосується унікальності ідеї: «Більшість концепцій, насправді, не настільки оригінальні, а хороших ідей не бракує – ключ у реалізації. Є багато різних способів, але я вірю в те, що потрібно об’єднатися навколо чіткої місії, мати чітке “чому” за тим, що ти робиш, і створити команду та культуру навколо цього»


На меті компанії — розвиток технологічної екосистеми, створення стійкого економічного, соціального і екологічного впливів. У пріоритеті надання великої кількості робочих місць, сприяння гендерній рівності та реагування на глобальну цифрову трансформацію. Таким чином, амбітна мета Beetroot Academy — до 2030 року навчити 1 000 000 людей.

З досвіду підприємницької діяльності Андреаса, в першу чергу, важлива мета, бажання. Бізнес можна будувати і розвивати в будь-якій країні. Проте Україна вирізняється серед інших держав СНД вагомими перевагами для побудови підприємницької діяльності.

За версією Forbes, найкращим містом для ведення бізнесу є Київ, на останніх позиціях розташована Полтава. Пропонуємо розглянути ТОП-15 міст за рейтингом:

До рейтингу залучені міста, де кількість населення становить понад 90 000 осіб — за винятком десяти міст, які станом на 1 вересня 2021 року знаходяться на територіях, непідконтрольних Україні. Максимальна оцінка складає 100 балів. На рейтинг впливають наступні критерії:



- прозорість міської влади;

- ділова активність;

- регіональний Doing Business;

- купівельна спроможність;

- транспортне сполучення;

- безпека;

- освіта;

- готовність до пандемії;

- міграційна привабливість;

- екологічна ситуація.


Нагадаємо, що у Вінниці з'явиться підприємство «равликових» цукерок.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Beetroot, legalhub.online


Читайте також