menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«За 11 хвилин збили 7 ворожих літаків» – речник Командування Повітряних сил ЗСУ про перші дні війни

«Вартові неба»: сьогодні в Україні відзначають День Повітряних сил Збройних сил України

Сьогодні в Україні відзначають День Повітряних сил Збройних сил України. Наразі Повітряні сили є потужним видом ЗСУ, який захищає наше небо. Авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська контролюють небо України, успішно знищують склади боєприпасів, опорні пункти, центри логістики ворога, безпілотники, броньовану та іншу техніку. І-VIN.INFO поспілкувався з речником Командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом та дізнався, як працюють військові ПС і яка техніка нам потрібна, щоб ми могли створити «залізний купол».

За словами Юрія Ігната, протягом останнього місяця авіація ворога намагається не залітати на підконтрольну Україні території, не заходити в зону ураження нашої Протиповітряної оборони. Хоча на початку війни вони хотіли за три дні встановити контроль над небом України.

«Для цього їм потрібно було знищити Повітряні сили. Тоді літаки одночасно летіли звідусіль: з Каспію, Чорного моря, з Донецької та Луганської областей, з Білорусі. З усіх напрямків пішли авіаційні та ракетні удари. Але ворог недооцінив наші Повітряні сили, які досить швидко відновились і почали наносити удари у відповідь. В перші дні війни було таке, що 11 хвилин нам вдалось знищити сім ворожих літаків», - говорить речник Командування Повітряних сил.

Зараз ворог змінив тактику: застосовує ракетні обстріли на дальніх відстанях, а прифронтові містаобстрілює також з артилерії.

«Наші радіотехнічні війська розосереджені по всій Україні, вони бачать усі повітряні цілі в Україні та поза її межами, і цілодобово відслідковують усі їх переміщення, - зазначає Юрій Ігнат. – Як тільки бачать, що летять ракети, доповідають Командуванню, і в певній області (або у кількох) оголошується «повітряна тривога». Втім, є ракети, які збивати дуже важко: Х-101, Онікс, Іскандер. Вони летять низько та на дуже великій швидкості. Й іноді зникають з радарів».

Крім того, сучасні ракети здатні змінювати курс. Так було при обстріли Вінниці 14 липня.

«Тоді три ракети облетіли навколо Вінниці, одну з них збили, а дві поцілили в Будинок офіцерів. Ще одна ракета долетіла по іншій траєкторії. Але вибухнули всі одночасно. Для цього й розраховують шлях ракет, прокладають курс, шукають «слабкі місця» в нашій протиповітряній обороні. Коли обстріляли територію Вінницького аеропорту, теж запрограмували ракети так, що вони летіли по руслу Дністра. І вдарили нібито з Придністров’я. Я тоді уточнював інформацію кілька разів, а потім з’ясувалось, що це помилка. Але вона зіграла нам на руку: таким чином ми дізнались, яка насправді ситуація у невизнаній республіці, бо ж рф постійно запускала фейки, що звідти теж готується напад», - зауважує він.

З початку війни рф випустила по Україні понад 3000 ракет. Протягом останнього часу вдається збивати більшість ракет, іноді навіть стовідсотково. За словами Юрія Ігната, взаємодія усіх підрозділів дає такий ефективний результат.

«Крім авіації, зенітно-ракетних та радіотехнічних військ, у нас працює безпілотна авіація та розвідка РЕБ (радіоелектронна боротьба). В мирний час чисельність ПС ЗСУ складала 50 тисяч службовців, а під час війни – удвічі більше. Але для більш ефективної роботи нам не вистачає сучасної техніки. Якщо у нас будуть сучасні літаки із засобами ураження по наземних цілях, зокрема, протирадіолокаційних пунктах, просування наших військ буде швидшим. А для створення «залізного купола» потрібна сучасна протиракетна оборона», - наголошує Юрій Ігнат.

Редакція І-VIN.INFO висловлює шану та вдячність Повітряним силам Збройних сил України за захист українського неба, за мужність і стійкість у боротьбі проти ворога, за героїзм та непохитність! Слава Героям!

Нагадаємо, працівниці магазинів у Вінниці згадують, що у день обстрілу ракети летіли дуже низько.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Фейсбук-сторінка Повітряних сил ЗСУ та Міноброни, armyinform.com.ua

Читайте також