menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

За яких обставин вінничан не затримають під час комендантської години

19.05.2022 18:10

«Поліцейські з розуміннями ставляться до таких випадків»: умови, за яких дозволять перебувати на вулиці вночі

В Україні діє воєнний стан, що передбачає введення комендантської години. У кожного міста встановлений свій час, у Вінниці – з 23:00 до 5:00. Проте як бути у випадках, коли в цей час людині потрібно зустріти близьких з поїзда, або відвідати літню людину? I-VIN.INFO поспілкувався з начальницею відділу комунікацій Головного правління Національної поліції у Вінницькій області Заріною Маєвською та дізнався, за яких обставин поліція не буде затримувати вас за перебування на вулиці під час комендантської години.

За словами Заріни Маєвської, у Вінницькій області комендантська година не скасовувалась, тому з 23:00 до 5:00 вінничани мають знаходитися вдома, та не виходити на вулицю. Проте, якщо людина планує їхати на потязі до іншого міста або до районного центра, начальниця відділу рекомендує прибувати на вокзал до початку комендантської години, якщо є така можливість.

«Звісно, різні ситуації є. Наприклад, планують їхати люди з інвалідністю, або сім’ї з маленькими дітками та інші. Зрозуміло, що у таких випадках краще зайвий раз не турбувати цих людей і не стояти на вокзалі в очікуванні великий проміжок часу. Якщо ж немає нагальних обставин, краще прибувати на вокзал до комендантської години, а покидати – після її закінчення. Тим більш, громадський транспорт не їздить під час комендантської години. Проте, якщо є непереборні обставини, які не дозволяють приїхати до вокзалу раніше, то людині під час руху варто мати при собі документи і головне – паперовий чи електронний квиток на потяг, щоб показати його працівникам поліції», - зауважує Заріна Маєвська.

Також додає, що перед заступанням нарядів керівництво поліції інструктує поліцейських та пояснює: якщо людина рухається під час комендантської години за важливих обставин (тобто, їде на потяг з дітьми чи з людиною з інвалідністю чи інше), і дійсно є їхнє підтвердження у вигляді документів чи квитка, або, наприклад, запізнюється на потяг, то працівники поліції можуть просто перевірити документи та квиток.

«Поліцейські, якщо побачать людину на вулиці під час комендантської години, то безумовно її зупинять. Тому що працівники поліції, як автопатрулі, так і пішохідні, мають перевірити кожну особу, яка перебуває на вулиці з 23:00 до 5:00. Це обов’язково! Якщо під час перевірки з’ясується, що людина не просто розгулює по місту чи щось подібне, а має поважну причину, то з цим питань не буде», - зазначає Заріна Маєвська.

У будь-якому випадку ви маєте бути готові до перевірки документів та не перешкоджати роботі поліцейським. Заріна Маєвська додає, що під час комендантської години вас можуть навіть супроводити до пункту призначення, в залежності від ситуації.

«Якщо людина без документів та квитка перебуває на вулиці під час комендантської години, фактично у 100% вона має бути доставлена до підрозділу для перевірки її особи і мети перебування на вулиці», - запевняє начальниця відділу.

У разі, якщо ви їдете зустрічати людину з потяга, то також вам потрібно мати з нею зв’язок. Ще варто, аби вам завчасно надіслали квиток, як доказ того, що ви маєте забрати людину з вокзалу.  

«Важливо ще раз запам’ятати, що з 23:00 до 5:00 заборонено перебувати на вулиці. Проте поліцейські теж люди і ми також виїздимо кудись під час комендантської години, тобто, це людські обставини. Наприклад, якщо я прямую на вокзал за мамою та бабусею, то виїжджаю на автомобілі за ними. Я розумію, що мене може зупинити патруль. Спокійно, без агресії пояснюю, що маю при собі документи, проживаю за такою-то адресою і їду забирати з потягу людей, які не можуть до ранку сидіти в холодному вокзалі. Насправді, такі випадки вже траплялись, адже країна живе і далі рухається. Поліцейські з розуміннями ставляться до таких випадків», - розповідає Заріна Маєвська.

Окрім цього, якщо вам потрібно відвідати літню людину, яка погано себе почуває, це також може бути поважною причиною порушення комендантської години. Але тоді треба надати докази, чого і куди ви рухаєтесь. Проте краще не порушувати комендантську годину та не виходити на вулицю.

Нагадаємо, у Вінниці з початку війни 139 переселенок народили 141 дитину

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Фото: Слово і діло.

Читайте також