menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Заходу варто діяти згуртовано і радикально, аби Україна змогла перемогти у 2023 році»: політолог Майкл Макфол

16.02.2023 19:40

Як здійснити прорив в Україні та допомогти їй швидко перемогти

Політолог, директор Інституту міжнародних відносин Стенфордського університету і колишній посол США в росії Майкл Макфол пропонує Заходу діяти швидко, згуртовано і радикально, щоб Україна змогла перемогти росію у 2023 році. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Тексти.org.ua.

Майже через рік після повномасштабного вторгнення в Україну президент росії не досягнув жодної зі своїх головних цілей. путін не демонструє жодних ознак бажання її закінчити. Замість цього він планує великий контрнаступ цього року.

Хоча путін вже мав би зрозуміти, що українці готові воювати стільки, скільки буде потрібно для звільнення своєї країни, він все ще вважає, що час на його боці. Це тому, що російський диктатор очікує, що західні уряди і суспільства втратять бажання і зацікавленість продовжувати допомагати Україні.

Відтак, у 2023 році США, НАТО і демократичний світ загалом мають прагнути підтримати прорив ЗСУ. Це означає більше сучасної зброї, більше санкцій проти росії і більше економічної допомоги Україні. До того ж це має бути надано швидко, щоб Україна могла здобути вирішальну перемогу на полі бою вже цього року. Без більшої і негайної підтримки війна зайде в глухий кут, що буде лише на руку путіну. Зрештою, про Захід судитимуть за тим, що сталося в останній рік війни, а не за тим, що сталося в перший.

Найважливіший крок, який Сполучені Штати і союзники по НАТО можуть зробити цього року, – надати Україні зброю, яка дозволить її збройним силам швидше і успішніше перейти в наступ на сході України. Цей рік розпочався з обнадійливих новин у питанні постачання зброї України. Обсяг зброї, що мають надати партнери України – це сильний початок року, але наша підтримка не повинна на цьому зупинятися.

Україна потребує більше того, що вже було надано. Особливо вона потребує більше високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) і більше боєприпасів для керованих реактивних систем залпового вогню (GMLR), які довели свою ефективність на полі бою.

Зрештою, або на більш пізніх етапах цієї війни, або для посилення стримування після війни, українським ВПС потрібно буде перейти з літаків радянського виробництва на американські винищувачі. В обмін на отримання цієї зброї президент України Володимир Зеленський міг би підписати юридично зобов'язуючу угоду про невикористання цієї зброї для завдання ударів по цілях на території росії.

Невдовзі після початку війни багато спостерігачів хвилювалися, що путін розглядатиме надання таких видів наступальних озброєнь як ескалацію. І все ж, після розгортання цих основних систем озброєнь, він досі не пішов на ескалацію. Причина проста: путін не має для цього ресурсів. Він вже використовує дуже дорогі крилаті ракети для атак на житлові будинки.

Він не може напасти на НАТО, щоб не ризикувати ширшою війною, яку росія швидко програє. Це залишає йому лише ядерний варіант, але навіть це для нього не вихід. Всі погоджуються, що ядерна атака проти Сполучених Штатів або інших країн НАТО не обговорюється, оскільки все ще діє договір про взаємне гарантоване знищення.

Затяжна війна також містить ризик для України втратити суспільну підтримку в Сполучених Штатах і Європі. Якщо війна затягнеться до кінця року без значних перемог ЗСУ, адміністрації Байдена буде важко домогтися від Конгресу поновлення нового пакету військової та економічної допомоги, особливо на тлі загострення президентських виборів, в яких бере участь принаймні один головний кандидат – Дональд Трамп, який не є прихильником допомоги Україні. Дебати щодо допомоги стануть запеклішими і в європейських столицях, якщо 2023 рік призведе лише до незначних змін на полі бою. Небезпека інкременталізму з часом зростає.

Нагадаємо,«Україна набирає обертів»: міжнародна комунікаційниця про імідж України в світі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Генштаб ЗСУ




Читайте також