menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Засновник «Екологічної нації» мріє, щоб покоління його сина мало доступ до чистої питної води

17.05.2023 17:30

Мета його діяльності – навчити дітей екологічно мислити та діяти

Екологія була темою номер один повсякчас. Весь світ знає, що таке катастрофа на атомній електростанції, глобальне потепління, паводки чи вимирання флори й фауни. I-VIN.INFO поспілкувався із засновником громадської організації «Екологічна нація» Богданом Красавцевим. Він розповів про важливість навчання екосвідомості саме дітей. 

Богдан Красавцев ще на етапі вибору майбутнього шляху думав обрати професію лікаря, педагога або журналіста. Хоч і обрав журналістику, але в ньому завжди жеврів педагог. Йому завжди здавалось, що це благородна професія, та водночас складна. Під час своєї роботи чоловік висвітлював теми екології, соціальної політики та культури. Це його надихало. Але незабаром до нього прийшло усвідомлення, що є бажання не просто інформувати, що в руках людини є можливість впливати. 

«Все почалось у 2019 році. На той час я написав лише текст майбутньої книги «Екоісторії для моїх маленьких друзів». Головний аспект полягав в тому, аби розповісти діткам про екологічні проблеми та дати якесь рішення. Кожна історія в книзі охоплює якусь тему. Коли випустив книжку, розумів, що сама по собі книжка – це ніби «приготувати страву і не поділитись нею». Почав відправляти купу листів на видавництва для її друку. Та в Україні видавничий ринок, на жаль, поки ще маленький, на етапі розвитку, і молодим автором не всі готові повірити. І тоді я записав її в аудіоформаті. Потім шукав, кому можна відправити такий формат, вдалось знайти «Абук» – першу українську аудіокнигарню. Вони послухали мої казки і виклали їх безкоштовно для прослуховування. Це стало першою сходинкою», - розповідає Богдан Красавцев. 

Вже згодом книгу «Екоісторії для моїх маленьких друзів» вдалось надрукувати завдяки Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ). На початку 2021 року її почали безкоштовно розповсюджувати серед шкіл та бібліотек. Загалом було близько тисячі примірників. До друку чоловік підготував її власними силами, а з дизайном допомогла сестра. На сьогодні книга є в 700 школах і бібліотеках усіх областей України та 12 країнах світу. Вона написана двома мовами: українською та англійською. 

Незабаром розпочалися і екомотиваційні зустрічі з дітьми із завчасно підготовленою програмою. Їх мета – не лише навчити дітей екологічно мислити, а й щось робити. На думку пана Богдана, екоактивізм важливий, щоб діти знали: від них дуже багато залежить. Сучасні діти вже не сподіваються, що хтось їх проблеми вирішить за них. Їм потрібні стимули:

«Чому зустрічі екомотиваційні? Зараз важкий час, а дітям потрібна впевненість. З минулого року я додав мотиваційну складову, щоб спонукати їх вірити в себе. Щоб вони розуміли свою унікальність, щоб хотіли розвиватись. Під час таких бесід з ними я жартую, а вони сміються та радіють. На жаль, ковід та війна завдали шкоду культурно-освітньому процесу. Тому діти давно не отримували такихпозитивних емоцій, їм потрібні надихаючі розмови. Вони можуть мені навіть писати листи».

Для проведення таких зустрічей орієнтуються на дітей початкової школи (приблизно до 10 років). За словами Богдана Красавцева, діти такого віку дуже діяльні, у них багато енергії. І хоч зустрічі для студентів та учнів старшого віку (від 9-го до 11-го класів) проводились також, варто розуміти й методику спілкування. Старшим дітям хочеться більше інтерактиву, тоді як діткам меншого віку – ігровогом формату. 

«Їду, куди запрошують. Цього року був Кропивницький, ліцей імені Шевченка. Мав можливість поїхати і до Львова, Луцька та Чернігова. Власне, після Чернігова зрозумів, що самотужки зробити усе неможливо. У цьому місті помітив, що дітям не вистачає того контакту набагато більше, ніж, для прикладу, київським дітям. У Києві ще проводять якійсь заходи, щось працює. В Чернігові ж менше подій. І взагалі майже немає у багатьох селах та містечках країни. Тому варто залучати людей у всіх форматах для проведення заходів з екоосвіти – офлайн та онлайн – орієнтовані на дітей, підлітків та молодь», - додає чоловік.

Наступною сходинкою в житті Богдана Красавцева стало створення громадської організації «Екологічна нація»:

«З дитинства любив книги, мені їх мати читала, особливо про тварин. До того ж, я дуже багато часу провів в селі. Тому коли підійшов до питання: «А що я можу зробити», зрозумів, що громадська організація буде маяком для тих людей, які також можуть об’єднатись разом, і впевнено змінювати світ. Восени 2020 року я заснував цю ГО. Для мене – це сенс життя. Ми багато працювали в інформаційному плані. Зокрема, вели сторінки в соціальних мережах та брали інтерв’ю в екоактивістів. Цьому допоміг якраз журналістський досвід. Я чудово розумів можливість впливу через ЗМІ. Екоосвіта – наша родзинка на сьогодні. Наразі випускаємо літературу та проводимо різноманітні майстер-класи для дітей».

«Екологічна нація» – неприбуткова організація. Наразі шукаємо фінансування, аби з вересня 2023 року запустити екокурси для школярів. Аби волонтери з різних куточків України проводили ці лекції для дітей. Оголошення про пошук волонтерів зробили нещодавно, відгукнулась на нього достатня кількість людей. Тепер у ГО працюють над тим, як їх об’єднати та надати навчальні матеріали.

Продовжили працювати над «Ековіршиками», які теж записані в аудіо форматі, їх планують розмістити безкоштовно. Нині книжечка є в понад 350 дитячих садочків і бібліотеках України. 

На сьогодні в процесі публікації також комікс «Чорнобильська оаза». В основі історії – Чорнобильська катастрофа, але головне місце тут посідають тварини, що живуть в зоні відчуження. Головна ідея в тому, що люди мають іноді залишати природу в спокої. Вона буде відновлюватись і таким чином проявлятиметься турбота про тварин, які там живуть. Історія вже записана, наразі знайомий Богдана Красавцева на волонтерських засадах робить звукове оформлення. Комікс теж викладуть на YouTube, щоб дітки мали змогу його прослухати.

Окрім того, планується написання ще однієї книги для дітей, яка була б присвячена темі відбудови України. Мета – донести важливість «зеленої» діяльності людей, тобто, використання відновлювальних джерел енергії, робота над енергоефективністю. Крім того, пояснити шкоду лісових пожеж та вирубки лісів, а також розказати, як берегти природно-заповідний фонд.

Засновник ГО «Екологічна нація» додає, що у створенні цікавинок для дітей його надихає власний син Євген:

«Коли я випускав першу книгу, моєму сину було 4 роки. Тоді я її лише зачитував йому, тому що він був малий. А зараз йому вісім, і він у мене дуже екологічний. Знає, що батарейки не можна просто так викидати, що таке сортування сміття, як шкодить пластик. Любить, коли чисто довкола, знає, що таке збереження електроенергії, розуміє, що таке оптимізація сімейного бюджету. Одного разу у школі їм давали ланчі в пакетах і він сказав, що пакети – це погано. Тоді змінилися правила й почали видавати ланчі у паперових пакетах. Намагаюсь на нього не тиснути, щоб не було протесту. Це ж діти. Якщо постійно казати про економію світла, то може бути й навпаки. Варто лише допомогати дітям дійти до висновків самим. Безумовно, він мій маленький мотиватор. Завжди кажу йому, що він мотивує мене рухатись вперед. Я дуже хочу, щоб його покоління мало доступ хоча б до чистої питної води та знало про екологічні права».

Нагадаємо, вінничан закликають зменшити споживання електроенергії.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: зі сторінки Богдана Красавцева у Facebook

 

 


Читайте також