menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Завтра вінницькі депутати голосуватимуть за питання щодо заборони «московської» церкви

24.11.2022 19:40

На комісії Вінницької облради підготували проєкт звернення щодо заборони діяльності Української православної церкви в єдності з московським патріархатом

Останнім часом Українська Православна Церква в єдності з московським патріархатом потрапляє у чисельні скандали. Священники УПЦ підозрюються у співпраці з росією, а в церквах московського патріархату моляться за країну-агресора. Завтра депутати Вінницької обласної ради голосуватимуть за проєкт звернення щодо заборони діяльності цієї церкви, тому I-VIN.INFO розповідає про те, чим було викликано це рішення, чого чекати від майбутнього голосування та які перспективи у «московської» церкви в Україні.

Другого листопада цього року постійною комісією з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту було підтримано проєкт рішення «Про звернення Вінницької обласної Ради 8 скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо заборони діяльності Української православної церкви в єдності з московським патріархатом, релігійних організацій з центром в країні-агресорі на території України».

Депутати Вінницької обласної ради голосуватимуть по цьому питанню на найближчій сесії, що пройде завтра, 25 листопада. Раніше ми вже опитували керівників фракцій облради, щодо їх позицій по цьому проєкту і почули різні аргументовані відповіді.

За проміжок часу між затвердженням проєкту комісією та голосуванням на сесії Вінницької обласної ради УПЦ встигла потрапити до низки гучних скандалів.

Зокрема, СБУ повідомила про нові підозри митрополиту Тульчинському та Брацлавському Іонафану, який начебто виправдовував російську агресію. Очільник єпархії, за даними слідства, підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних та південних районів України.

(джерело: пресслужба управління СБУ у Вінницькій області)

Нещодавно у мережі з'явилося відео, де нібито віряни УПЦ в Києво-Печерській лаврі співають пісні про росію. Це обурило українців, а в Лаврі заявили, що священника, який на той час ніс службу, відсторонили.

(джерело: Українська правда)

В самій же УПЦ цю ситуацію називають провокацією, про це у коментарі «Українській правді» повідомив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент:

«Офіційні представники Лаври вже наголошували, що на розповсюдженому відеозапису не зафіксовано присутності священиків чи церковних півчих і до таких піснеспівів духовенство Лаври не причетне».

Позавчора Служба безпеки України разом з поліцією здійснювали контррозвідувальні заходи на території Києво-Печерської Лаври у столиці та декількох монастирях УПЦ (МП) в регіонах. За фактом перевірки в спецслужбі заявили про вилучені мільйони готівки, про російську літературу та перебування на території підозрілих осіб з документами рф та елементами підробки українських.

Показовим в цій ситуації є те, що прессекретар президента росії Дмитро Пєсков у коментарі російському пропагандистському виданню «РИА Новости» заявив, що обшуки в Києво-Печерській лаврі – це війна України з російською православною церквою.

Керуючий Вінницької єпархії УПЦ митрополит Варсонофій надіслав звернення до депутатів Вінницької обласної ради, у якому закликалось «не розпалювати релігійне протистояння на Вінниччинні» та тезово наголошувалось на патріотичній позиції священослужителів та парафіян Вінницької парафії УПЦ.

Депутат облради від фракції «Слуга народу» Євген Шаповалов сумнівається у патріотичній позиції священнослужителів УПЦ МП, про що він написав на своїй фейсбук-сторінці.

«Київська Митрополія УПЦ не відреагувала на вручення підозри Митрополиту Тульчинському та Брацлавському Іонафану та не відмежувалась від даної особи. Ієрархи УПЦ висловили Іонафану підтримку. Київська Митрополія не відправила Іонафана в заборону. Крім того, засідання Синоду УПЦ, яке пройшло 23 листопада, взагалі оминуло проблему колабораціонізму Іонафана, тим самим надавши йому підтримку», - зазначив депутат.

Почути позиції членів комісії з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту не вдалося, вони наголошували, що усе вирішиться на завтрашній сесії Вінницької обласної ради.

Тим часом, за даними опитування видання «Новини Вінниці» більше 90% вінничан за заборону діяльності УПЦ (МП) в Україні.

Не дивлячись на такі цифри, більшість релігійних структур, що знаходяться у Вінниці, належать саме до Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом. Про це розповідає у коментарі все тому ж виданню начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький:

«Якщо брати до уваги статистичну характеристику щодо кількості релігійних організацій в Вінниці (релігійні громади, монастирі, братства, духовні навчальні заклади, релігійні місії), то де-факто більше цих релігійнихструктур в Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом. В той же час згідно з соціологічними даними серпня цього року, лише 4 % вірян асоціюють себе з УПЦ в єдності з московським патріархатом. Натомість 46 % респондентів вважають себе віруючими Православної Церкви України», - наголошує Ігор Салецький.

(джерело: Новини Вінниці)

Ситуацію із скандалами, пов’язаними з УПЦ, та можливою забороною їх діяльності прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна.

«На тлі повномасштабної російської агресії і зростаючого негативу щодо цієї буцімто релігійної структури з боку все більшої кількості українців, її очільники використовують всі засоби, щоб хоч якось втриматися «на плаву». Передовсім, вони всіляко намагаються дезавуювати власну причетність до російської православної церкви. Для цього активно використовують всі свої ресурси, фінансові й інформаційні, головне – перекручуючи дійсні факти і достовірну інформацію», - каже архімандрит.

Митрополит Вінницький та Барський Варсонофій раніше так прокоментував ситуацію:

«Все, що вказала у своєму проєкті комісія, про те, що УПЦ МП створює якесь підґрунтя для «руского міра» і таке інше – є абсолютно не аргументованим та безпідставним звинуваченням. Наша церква не підтримує ворога, а ініціювання рішення про її заборону викличе лише розкол у суспільстві, який є дуже недоречним у наші воєнні часи», - зазначив митрополит Варсонофій.

На завтрашньому засідання Вінницької обласної ради депутати голосуватимуть по проєкту заборони УПЦ (МП). За попередніми коментарями, які ми брали у керівників фракцій раніше, складається враження, що цей проєкт таки буде прийнятий і відповідне звернення таки надішлють до вищих органів державної влади. В цьому випадку питання заборони Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом розглядатимуть Президент України, Верховна Рада та Кабінет Міністрів. Тому результат завтрашнього голосування облради не вирішуватиме питання заборони УПЦ (МП) в Україні.

Нагадаємо, «У 1932-1933 років доходило до канібалізму»: вінницька дослідниця про Голодомор

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: джерела під світлинами

Читайте також