menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Зброя є? Документи в порядку?» – як вінницькі волонтери в Бучу добирались (ФОТО)

Гуманітарний вантаж до міста на Київщині довезли за п’ять годин

З Вінниччини до міст Київської області, які найбільше постраждали від російських окупантів, відправляється багато гуманітарних вантажів. І-VIN.INFO у суботу, 9 квітня, мав можливість поїхати разом з волонтерами до міста Буча. Як усе відбувалось – в нашому репортажі.

Одразу на виїзді з Вінниці – блокпост. Перевіряють усі документи та вантаж.

«Зброя є? Документи супровідні? Все в порядку?» - питають тероборонці.

Наш вантаж прискіпливо не перевіряли. Ми показали відношення від громадської організації із зазначенням усіх даних водія та супроводжуючих осіб, а також – редакційне завдання. Вже у Бучі сказали, що нас швидко перевірили, тому що в одного з пасажирів було посвідчення журналіста. Як з’ясувалось, пресі зараз сприяють. Доказом може бути те, що автівку, яка їхала перед нами, оглядали ретельно: і салон, і багажник тощо.

На наступних блокпостах обмежувались перевіркою документів. Усі радять чіпляти на автомобіль наліпку «Волонтери», але чи дає це якійсь преференції, ніхто сказати не може.

Якщо ви маєте зброю, то перевірять усі дозволи, саму зброю та оглянуть всю машину. На кожному блокпосту чекайте ретельних перевірок, тому набирайтесь терпіння.

Втім, терпіння не завадить усім, адже на під’їздах до Києва вишиковуються величезні черги. За допомогою спеціальних застосунків можна в реальному часі бачити, де наразі найбільше скупчення автівок і обирати найоптимальніший маршрут. Але черги – всюди.

На Житомирській трасі, де велись бої, або де обстрілювались населенні пункти, багато руйнувань.

Сама дорога розчищена і вже відремонтовані вирви від снарядів, але подекуди можна зустріти знищену техніку ворога.

В селі Бузова російські загарбники розстріляли пологовий будинок.

До Бучі ми їхали довго і довго стояли на деяких блокпостах. Варто врахувати, що в Київській області майже всі АЗС закриті, тому краще зупинитись на заправці ще в Житомирській області, щоб сходити в туалет. Крім того, не на всіх заправках є вода і вбиральні там закриті. А в лісопосадку або ліс категорично забороняють заходити рятувальники, адже там можуть бути вибухонебезпечні предмети.

Автомобілів дуже багато. Дехто повертається до своїх домівок (якщо вони вціліли), більшість транспорту везе гуманітарну допомогу для мешканців Бучі. Трапляється, чергу із автівок обганяють по зустрічній смузі кілька машин у супроводі поліцейських автомобілів. Як відомо, наразі багато європейських представників відвідують Бучу та Ірпінь.

У Бучі теж перевіряють документи на всіх блокпостах. А на вході до церкви Андрія Первозванного, де знаходяться три братські могили вбитих та закатованих цивільних, запитали й про наявність прескарти від Міністерства оборони України.

Повертались ми тією ж дорогою, але мали ще заїхати до Києва. Через великі черги до Києва на Житомирській трасі, вирішили зробити немаленький гак і спробувати в’їхати з боку навколишніх сіл. Втім, там теж довелось довгенько чекати.

До речі, у Києві деякі заправки відпускають бензин лише за талонами. Якщо хочете перекусити, варто знати, що кав’ярні та ресторанчики закриваються о 18-й, максимум о 19-й годині.

Найбільші черги автівок у напрямку Києва – на Одеській трасі. Величезні вервички транспорту тягнуться на усіх блокпостах Київщини. Кажуть, кияни активно повертаються додому.

На зворотному шляху до Вінниці черга до блокпосту спостерігалась лише у Білій Церкві.

Нагадаємо, вулиці Бучі продовжують прибирати від залишків знищеної техніки російських окупантів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також