menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Зниження попиту на продукцію та труднощі з логістикою: голова громади на Київщині про виклики війни

26.03.2024 13:20

Михайло Кривошеєв наголосив на важливості грантової діяльності

Партнерська публікація

Несприятливі тенденції у розвитку промисловості, труднощі з логістикою та високі ціни на енергоносії. І це лише невеликий перелік наслідків повномасштабного вторгнення росії в Україну, з якими зіштовхнулись у Таращанській громаді Київщини. I-VIN.INFO поспілкувався з міським головою Михайлом Кривошеєвим про виклики та перспективи розвитку громади, налагодження співпраці та взаємодію з бізнесом.

– З перших днів повномасштабного вторгнення до громади почали прибувати перші ВПО та родичі місцевих жителів, які їхали звідусіль, тікаючи від обстрілів. До складу громади входять 35 населених пунктів. Кожен з них активно приймав і продовжує приймати біженців та тимчасово переміщених осіб з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки Київської області, а також із громад інших областей. Виникло питання забезпечення їх продуктами харчування, одягом, житлом. Тому при Таращанському міському Будинку культури створили волонтерський центр Таращанської міської ради. Там надається матеріальна та психологічна підтримка всім, хто цього потребує.

Працівники культури громади стали безцінними бійцями волонтерського фронту. Вони розгорнули цех із пошиття військового спорядження і виготовлення маскувальних сіток, організовують гуманітарну допомогу бійцям, переселенцям та усім постраждалим від війни. Також проводять благодійні культурно-мистецькі акції на підтримку ЗСУ «Разом до Перемоги». 

Після перших днів війни, опанувавши себе, місцеві жителі почали активно долучатись до допомоги нашим захисникам. Люди гуртувалися й допомагали волонтерам: виготовляли «коктейлі молотова», окопні свічки, маскувальні сітки, військовий одяг та спорядження, продукти харчування для військових. 

На території громади створили швейний цех, який виготовляє та передає захисникам України ремінно-плечові системи, тактичні розгрузки старого зразка, баули, плащі-дощовики, кавери на каску, тактичні підпопники та інший необхідний одяг та спорядження.

– Як вплинула повномасштабна війна на роботу різних галузей у громаді?

– Повномасштабна війна рф проти України у 2022 році спричинила негативні тенденції у розвитку промисловості через низку дестабілізаційних факторів. Труднощі із логістикою, падіння попиту на продукцію, скорочення замовлень через військові дії, наявність складнощів з постачанням сировини (порушення логістичних ланцюгів постачання матеріалів та комплектуючих), високу собівартість виробництва, зростання цін на вантажні перевезення та високі ціни на енергоносії, значні курсові коливання, вилучення з виробничого процесу кваліфікованих спеціалістів до лав Збройних Сил України. Ці фактори вкрай негативно вплинули на можливість виробничої діяльності підприємствами-виробниками промислового комплексу громади.

Крім цього, протягом лютого-березня 2022 року деякі підприємства громади взагалі призупинили свою діяльність. Та попри складнощі всі промислові підприємства Таращанщини відновили свою роботу. В силу доступних можливостей вони збільшують потужності виробництва, адаптуючись до роботи в умовах воєнного часу.

Складність процесу бронювання працівників, високі ціни на мінеральні добрива, на паливо, на енергоносії, зниження попиту на продукцію через низьку ціну – це теж мало негативний вплив на діяльність агропромислового комплексу громади.

Наразі по підприємствах аграрного сектору громади мобілізовано до лав ЗСУ більше 50% професійних працівників. Нові кваліфіковані кадри на ринку відсутні, що ставить під загрозу проведення посівної та, в свою чергу, збиральної кампанії й функціонування аграрного сектору загалом.

Також потрібно було приводити захисні споруди цивільного захисту комунальної форми власності в готовність до використання за призначенням (встановлення вентиляційних систем в ПРУ, здійснення капітального ремонту інженерних мереж).

Враховуючи ситуацію, що склалася з дефіцитом електроенергії в нашій країні, Таращанська міська територіальна громада має потребу у генераторах для забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури громади. Є необхідність у встановленні сонячних панелей для КНП ТМР «Таращанська міська лікарня», КНП ТМР «Таращанський ЦПМСД» та на станції 2-го підйому водоканалу.  

– Взаємодія влади з бізнесом та громадськістю дає вагомий результат для розвитку громади?

– Саме місцевий бізнес підтримує економіку громади, створює робочі місця, долучається до процесів розбудови. Тому ми працюємо за принципом: «Громада, дружня до бізнесу!».

В 2021-му році за ініціативи Таращанської міської ради, сприяння керівників ТОВ «Керамік Плюс» і ТОВ «Агробізнес-груп» вдалось розчистити прибережну зону річки Рось в селі Бовкун.

Гарний літній подарунок отримали найменші мешканці села Потоки і їх батьки – тут встановили дитячий ігровий майданчик. В центрі села облаштували територію, встановили гойдалку, гірку, балансир, міні-спорткомплекс, лавки. Майданчик побудований фінансовими зусиллями підприємця, депутата Таращанської міської ради Віталія Кашко та безпосередньо й моїми. 

Спорудили дитячий майданчик і в селі Калинове. Він складається із п‘яти ігрових елементів та має спеціальне травмобезпечне гумове покриття. Так, завдяки спільним зусиллям Таращанської міської ради, ТОВ «Інтерагроінвест» та ФГ «Даценко» діти і їхні батьки отримали місце, де можна весело й змістовно провести час.

В 2022-му році по вулиці Героїв Чорнобиля облаштували нову комфортну територію для відпочинку за співпраці Таращанської міської ради, ТОВ «Фора» та КП «Таращаблагоустрій». 

Минулоріч «Таращаблагоустрій» та ПСК «Таращанський ринок» Київської регіональної спілки споживчої кооперації обʼєднали зусилля для облаштування території поруч з міським ринком по вулиці Володимира Великого. Виклали тротуарну плитку й висадили зелені насадження.

Значний внесок підприємці громади на постійній основі роблять на підтримку та забезпечення військовослужбовців нашої громади.

– На якому рівні у громаді розвинена грантова діяльність?

– Ми постійно моніторимо та вивчаємо гранти для залучення позабюджетних коштів на розвиток громади. Одними з найбільших проєктів є:

- у 2022-му році завдяки підтримці уряду Японії (Програма Кусаноне) Таращанська міська лікарня отримала новий рентген-апарат «INDIagraf» вартістю 25 98,7 тисяч гривень. 

- у 2023-му році чотири заклади освіти громади отримали гранти й коштом благодійних організацій змогли відремонтувати протирадіаційні укриття «Ківшоватського сільського будинку культури», Таращанського академічного ліцею «Успіх» та найпростіші укриття Веселокутської гімназії Таращанської міської ради й Таращанської гімназії «Освіторія» Також проведено поточний ремонт протирадіаційного укриття, розташованого в КЗ ТМР «Таращанська міська лікарня».

Наприкінці минулого року Таращанський академічний ліцей «Ерудит» отримав можливість реалізувати проєкт «Капітальний ремонт старої будівлі Таращанського академічного ліцею «Ерудит» Таращанської міської ради Київської області з благоустрієм внутрішнього подвір'я школи».

Також Міністерство охорони здоров'я України підписало меморандум з KSE Foundation, що покладає початок розвитку мережі відділень для надання послуг амбулаторної реабілітації. Перший проєкт завдяки співпраці передбачає капітальний ремонт та укомплектування обладнанням реабілітаційного відділення Таращанської міської лікарні. Розвиток амбулаторної реабілітації надасть можливість військовим і цивільним пацієнтам, які повертаються з фронту або проходять післяопераційний період після інсультів та інфарктів, надалі відновлюватись у нашій громаді.

– Чи налагоджена співпраця з іншими організаціями?

Так, і одним з таких прикладів є Благодійний фонд «МХП-Громаді». Співпрацюємо вже не один рік. Фонд допомагає розвивати нашу громаду.

У 2021-му році проєкт «Не одними трояндами» став переможцем у Всеукраїнському конкурсі мікрогрантів БО «Благодійний фонд «МХП - громаді» «Час діяти, Україно!». За результатами конкурсу Таращанська міська рада отримала грант в сумі 50000 гривень. В рамках проєкту облаштовували алеї троянд по вулиці Софіївська.

У рамках проєкту «Будь ЕКО» вісім комплектів контейнерів для скла та пластику з’явились на території сіл Степок, Бовкун, Кислівка та Кирдани. 

У 2022-му році проєкт Таращанської міської ради став переможцем грантового конкурсу «Час діяти, Україно!». Проєкт під назвою «Забезпечення житлом ВПО (лікаря-інфекціоніста)», передбачав капітальний ремонт покрівлі з суцільною заміною несучих конструкцій даху будинку лікаря. 

Також за сприяння Таращанської міської ради підприємниця нашої громади Тетяна Кашко стала переможцем конкурсу бізнес-ідей «Роби своє» та отримала грант на реалізацію проєкту «Надання послуг подрібнювача гілок». 

У 2023-му році проєкт Таращанської міської ради «Щасливе дитинство» став переможцем грантового конкурсу «Час діяти, Україно!». В результаті якого в центральному парку міста Тараща встановили сучасний дитячий ігровий майданчик.

В цьому ж році жителька села Кислівка Олена Фурсова стала переможцем конкурсу бізнес-ідей «РОБИ СВОЄ» від Благодійного Фонду «МХП-Громаді». Пані Олена зареєструвалась як ФОП та отримала кошти в сумі 100 тисяч гривень на реалізацію бізнес-ідеї «Сімейна сироварня «Молочна крапля». 

Також наприкінці 2023-го року житель міста Тараща Олександр Петрівський, який є ФОПом, став переможцем конкурс бізнес-ідей «РОБИ СВОЄ з KURATOR» від Благодійного Фонду «МХП-Громаді». Він отримає кошти в сумі 100 тисяч гривень на реалізацію бізнес-ідеї «Сімейне кафе».

Цього року БФ «МХП-Громаді» сприяв фінансуванню двох генераторів для облаштування тимчасових укриттів Степківської філії Ківшоватського опорного ліцею та Кирданівської гімназії. Наразі завдяки підтримці БФ проходить облаштування Класу безпеки в Кирданівській гімназії. 

Довідково:

До складу Таращанської міської територіальної громади входять населені пункти: місто Тараща та села: Антонівка, Бовкун, Буда, Велика Березянка, Велика Вовнянка, Веселий Кут, Володимирівка, Дубівка, Калинове, Кирдани, Кислівка, Ківшовата, Косяківка, Красюки, Крива, Круті Горби, Лісовичі, Лукянівка, Лука, Маковецьке, Мала Березянка, Мала Вовнянка, Малоберезанське, Плоске, Потоки, Ріжки, Салиха, Северинівка, Станишівка, Степок, Улашівка, Червоні Яри, Чернин, Юшків Ріг.

Площа громади — 758,41 км², населення —  26 010 особи.

Відстань від адміністративного центру громади м.Тараща до обласного центру (м. Київ) – 115 км.

Нагадаємо, «Спеціалісти різних сфер діяльності громади пройшли навчання з написання грантових заявок» – заступник міського голови на Київщині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки Таращанської міської ради та i-vin.info


  


Читайте також