menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Зробіть якийсь шмальзгаузен» – вінничанам розповіли, як створили відомий гурт (ФОТО)

13.02.2024 10:45

На творчу зустріч з гуртом «Schmalgauzen» можна було потрапити за донат для 92 ОШБр

Атмосферна зустріч, з жартами та цікавими історіями, пройшла вчора, 12 лютого, у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат». Команда театрально-музичного гурту «Schmalgauzen» тепло і невимушено поспілкувалась з вінницькими студентами. Молодь мала змогу поставити свої питання виконавцям та послухати улюблені пісні. А ще для студентів «Schmalgauzen» зіграв деякі свої хіти. I-VIN.INFO побував на заході та поділиться з найцікавішими моментами.

Насамперед, трохи історії. Гурт «Schmalgauzen» утворився в межах Університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. А виступати вони почали у 2020 році. З цього моменту студенти-артисти стали набирати популярності, створювати свої пісні, цікаві фразеологізми та сюжети у піснях. Так, саме цікаве поєднання акторства у виконанні музики дозволяє артистам створювати свою історію у власних піснях.

Як розповіли учасники гурту, ідею для назви вони взяли у українського актора, їхнього викладача Андрія Самініна. На першому курсі їм поставили завдання написати пісні. А потім запропонували усьому курсу провести свій концерт.

«Ми почали репетирувати з Андрієм Миколайовичем. Він відповідав за музику, а з нас не сильні музиканти. На той час тільки Міша і ще декілька людей грали на інструментах. В якийсь момент ми створювали одну з пісень. А він нас послухав, сказав, що не те, та увімкнув музику одного гурту. Потім каже: «Ось таке зробіть. Зробіть якийсь шмальзгаузен». Михайло з Андрієм це запам’ятали і вирішили так назвати цей концерт, який стосувався всього курсу. Вже на початку 2-го курсу ми збиралися на свої репетиції і вирішили залишити цю назву. Ще були дебати з дівчатами[ред. з однокурсницями], яких ми не взяли у групу. Для викладача це слово було синонімом до драйву, енергії», - відповів Кирило Липко.

Як додають інші учасники гурту, є ще науковець з таким прізвищем, проте це лише співпадіння. Також учасники гурту «Schmalgauzen» поділилися, які пісні з їх репертуару найулюбленіші. Розповіли, як віднайшли свою «сродну працю» та зрозуміли, що хочуть бути артистами. Наприклад, деякі учасники гурту працювали офіціантами влітку та поєднували цю роботу з репетиціями, концертами. Впродовж 2-х років існування та виступів, «Schmalgauzen» не отримував прибутку. А перші доходи не були великими. Та і зараз вони не отримують мільйони, проте щиро насолоджуються створенням своєї музики.

Також гурт показав, як створилась нова пісня «Тетяна». Як розповів Владислав Михальчук, він сидів під час карантину в себе вдома в Хмельницькому та грав на синтезаторі:

«Мені хлопці подарували на день народження синтезатор Yamaha. Для мене це дуже круті клавіші з різними режимами та зі всім іншим. Я сидів у маминому кабінеті вдома та імпровізував блюзову гаму. Так і почався з’являтися текст та музика до цієї пісні».

Після цих спогадів Владислав почав грати, а потім до нього приєдналися й інші учасники гурту. Таким чином вони наживо показали, як же створюються їхні пісні.

Також виконавці поділилися, чому одного з головного учасників гурту Владислава Михальчука називають «дідом». На одному з курсів навчання у них було завдання віднайти цікавих персонажів та показати їх. Для цього студенти виїжджали на вокзал та інші місця, аби побачити їх наживо та зіграти. Так Владислав і вирішив спародіювати діда. При цьому артист наживо показав, як це тоді робив, та видав смішні звуки. Тому і почали учасники «Schmalgauzen» називати Владислава Михальчука дідом.

«Нещодавно наш знайомий з Вінниці зустрівся з нами і запитав: «А де Владос?», а ми йому відповідаємо: «Який Влад?». І сам Влад запитує: «А який Влад?», - жартують виконавці.

Серед присутніх виникло питання, як гурт віднайшов свій стиль виконання пісень. За словами виконавця Владислава Михальчука, спочатку вони грали у пішохідних переходах свою музику і зачитували власну поезію.

«Іноді це була енергетично-сильно заряджена музика. Ще виступали у невеликих залах, де була своєрідна «парілка». Грали, читали поезію. Піт стікав. А потім виходили на перекур і з сорочок можна було вижимати піт. На деяких виступах був слем [дія публіки на музичних концертах, під час якої люди штовхаються і врізаються один в одного - ред]. Люди дійсно гатилися один з одним і танцювали», - жартуючи відповідає учасник гурту Влад.

На початку створення гурту вони часто виступали у Маріуполі. А потім гурт приділяв більше уваги поєднання музики та поезії. Так і поєдналось театральне мистецтво з музичним. Вінничани не оминули й питання про враження від свого міста. Як запевнили деякі виконавці, вони бували у Вінниці в дитинстві, їздили на екскурсії та мають тут знайомих.

Своїми враженнями від заходу поділилась вінничанка Олександра. Для неї цей захід був наповнений теплом та душевністю.

«Коли дізналась про таку можливість, одразу зареєструвалась. Добре, що одна з умов участі був донат на збір для хлопців-військових. Так ще більше розумієш свою цінність на цьому заході і все одно маєш можливість поспілкуватися з виконавцями улюблених пісень. Такий формат зустрічі набагато краще, ніж звичайний концерт, адже можеш поспілкуватися з артистами, дізнатися про їхній життєвий досвід, а бонусом послухати живе виконання. Проте все одно хочу ще потрапити до них на концерт. Дякую студентській раді та організаторам за такий захід. Він дуже потрібний в наш час», - запевнила вінничанка.

Отже, як запевняють вінничани, зустріч пройшла у приємній атмосфері з живою музикою та жартами. Наразі «Schmalgauzen» відкрив новий збір для 92 ОШБр (окрема штурмова бригада) на різні потреби. Більше інформації про збір, можете глянути за наступним посиланням.

Нагадаємо, вінницький режисер зняв кліп для суперфіналіста «Голосу країни».

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:Руслана Сивак та Олександра Писарук

Читайте також