menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Зробити відомою навіть за кордоном»: як на Вінниччині святкували фестиваль картоплі по-уланівськи

22.08.2021 13:45

На майстер-клас було закуплено тонну картоплі, а в рамках фестивалю планувалось спожити близько п’яти тонн

На Вінниччині провели перший фестиваль «Картопля по-уланівськи». Як відомо, картопля по-уланівськи готується за рецептом Глафіри Дорош, яка мешкала неподалік села Уланів. І саме в Уланівській територіальній громаді пройшов цей «смачний фестиваль», повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Розпочався фестиваль ознайомленням з розповіді про авторку цього рецепту.

«Народилась Глафіра Дорош у сусідньому селі Рибчинці. Її мама працювала кухаркою та весь час брала з собою на роботу, а ось батько був репресованим. Почала працювати Глафіра ще юною дівчинкою, десь з 12-14 років. А згодом перейшла у наше кафе «Українка». Моя сім’я товаришувала з Глафірою, адже ми були сусідами. Тому я пам’ятаю її закоханою в українську землю. Де б вона не була –  чи у Сибірі, чи Німеччині — завжди поверталfсь додому. Та й навіть вже у похилому віці більше часу проводила, щось сапаючи та обробляючи», - розповідає бібліотекарка Уланівської громади Марина Городинська.

Вже згодом відбулось офіційне відкриття фестивалю. Усі творчі колективи, які виступали на сцені, зібрались разом й заспівали відому пісню про картоплю.

Голова Уланівської сільської територіальної громади Олександр Гуцуляк зазначив: «Цей фестиваль — розвиток громади та її гуртування. У кожному селі є свій рецепт картоплі по-уланівськи та наша громада відтворює його автентичність. Я хотів би поширити цей тренд в області, Україні й за кордоном. На майбутнє є багато планів. Тому, якщо вдасться гарно провести цей перший фестиваль, то можна буде говорити про наступні кроки. Я мрію про розвинуту Уланівську громаду».

Опісля гості фестивалю підійшли до локації, де проводився майстер-клас з приготування картоплі від шеф-кухаря Ігоря Місевича.

Він коментує: «Картоплю таку готую не вперше, але те, що вона уланівська, дізнався відносно нещодавно. І я можу сказати, що більшість людей теж не знають, що рецепт пішов звідси. Я вже кілька років був учасником фестивалю польової кухні і коли мене запросили сюди, з радістю погодився. Майстер-клас — це трішки видозмінений рецепт, адже корисності від великої кількості олії мало. Якщо страва смачна, то смачна, навіть з привнесенням нового до неї. Як на мене, секрет картоплі в тому, де саме, на якій землі вона була вирощена».

Нагадаємо, вінничанам пропонують відсвяткувати Незалежність голосно — з «Драбини свободи».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також