menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Фахівці з арт-терапії та інклюзивної освіти поділяться унікальним досвідом впровадження на Вінниччині проєкту «Творчість лікує»

Центр ремесел «Дунстан» за підтримки Українського культурного фонду успішно запустив цикл еко-арт-терапевтичних програм у Вінницькій області, його досягнення та здобутки детальніше розкриють на онлайн семінарі.

За весь час реалізації проєкту організатори провели навчання 22 майстрів народних ремесел та психологів, розробили та апробували шість програм для 192 дітей з інвалідністю, створили вичерпний та детальний відео-огляд програм циклу «Творчість лікує», а також у співпраці з кафедрою психології та соціальної роботи ВДПУ ім. М. Коцюбинського видали навчально-методичний посібник «Роль українських народних ремесел в соціально-психологічній адаптації дітей з інвалідністю» з описом практики використання народних ремесел в арт-терапії, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Незабаром досвідом впровадження ініціативи і пов’язаними з нею науковими доробками поділяться під час проведення онлайн семінару-практикуму «Організація соціально-психологічної роботи для дітей з інвалідністю методами еко-арт-терапії».

Одна з ключових деталей програми майбутнього заходу — це презентація методичних матеріалів, створених потужним авторським колективом кафедри психології та соціальної роботи ВДПУ. Вони призначені для доволі широкої аудиторії, зокрема, психологів, арт-терапевтів, працівників інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), соціальних педагогів, вчителів і вихователів, викладачів і студентів, а також батьків. Цей посібник затверджений до друку Навчально-методичною радою Навчально-наукового інституту педагогіки, психології, підготовки фахівців вищої кваліфікації Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

«Ми провели цікаву і доволі складну роботу, створивши посібник об’ємом у сотню сторінок. Особливість видання у тому, що тут поєднано ґрунтовні теоретичні дослідження і опис безпосередньої практики застосування в роботі з дітьми з інвалідністю і елементів українських ремесел, і еко-арт-терапії. Посібник не тільки розкриває саму методологію, а й практично та наочно демонструє способи використання еко-арт-терапії у роботі з дітьми, у яких є особливі освітні потреби. В практичній частині посібника авторський колектив повністю опирався на результати впровадження проєкту Центру ремесел «Дунстан» під назвою «Творчість лікує!» — матеріалів на його основі було достатньо, щоб створити потужну наукову працю із прикладом її практичного застосування», — пояснила аспірантка кафедри психології та соціальної роботи ВДПУ ім. М. Коцюбинського, викладачка кафедри психології ВСЕІ Університету «Україна» і одна з авторок посібника Лілія Немаш.

Методичні матеріали містять два розділи і сім окремих підрозділів, кожен з яких присвячений одному з важливих аспектів впровадження проєкту. Зокрема, розглядають роль української культурної спадщини у розвитку цілісної особистосі людини; говорять про концептуальні основи еко-арт-терапії; детально описують процес створення предметно-ігрового простору для дітей з інвалідністю, а також процеси соціальної адаптації дітей з інвалідністю як частини комплексного реабілітаційного процесу. Останній підрозділ першого розділу демонструє роль психолога в організації супроводу дітей з інвалідністю при використанні методів еко-арт-терапії.

Друга частина посібника присвячена практичній роботі за програмами проєкту «Творчість лікує!» – циклу інклюзивних еко-арт-терапевтичних програм «Король Артур і рицарі Круглого столу». Вона містить детальний опис етапів виконання проєкту та наведені методичні основи побудови планів роботи, технологічні особливості виконання арт-терапевтичних вправ та завдань для ознайомлення з основами навичок ремісничих вмінь як для локальних, так і виїзних програм, які реалізовував Центр.

«Дунстан» обрав стратегію виховання в дітей шанобливого ставлення до народних традицій та популяризацію народних промислів. Адже через систему збереження традицій кожен народ має шанс відтворювати себе, власну духовну культуру, формувати особистісні цінності підростаючого покоління. В грі діти легше сприймають особливості народних ремісничих традицій, що сприяє безпосередньому засвоєнню культурної спадщини та інтеграції нового досвіду, а продумане ведення майстрами і психологами еко-арт-терапевтичної роботи формує в дітей ставлення до культури, природи, історії, духовності, миролюбство і впевненість у власних силах та цікавість до життя і нових видів діяльності, – пишуть автори посібника. – Отже, унікальні програми Центру ремесел «Дунстан» виконують надзвичайно важливі завдання у вихованні підростаючого покоління українців».

Ці методичні матеріали — не сухий набір цифр і знеособлених наукових тверджень, а практичні аспекти матеріалів і методів терапії, які можна застосовувати у роботі з дітьми з інвалідністю. Вони містять і яскраві фото, що демонструють весь процес реалізації і ніціативи, а також QR-коди та посилання на повний відео-огляд проєкту на сторінці каналу YouTube Центру ремесел «Дунстан».

Посібник детально презентують під час онлайн семінару-практикуму, який відбудеться 28 жовтня з 14:00 до 15:30 на платформі ZOOM. Взяти участь у заході можуть усі бажаючі. Для учасників, які є представниками закладів освіти та ІРЦ і пройдуть реєстрацію на онлайн семінар-практикум надається можливість першочергового отримання друкованого навчально-методичного посібника «Роль українських народних ремесел у соціально-психологічній адаптації дітей з інвалідністю» (обсяг – 100 сторінок). На жаль, кількість посібників обмежена, тому організатори закликають якомога швидше реєструватись за посиланням.

У семінарі участь візьмуть більше ста фахівців з усіє України, спеціалісти з Вінниччини будуть ділитися досвідом з колегами з інших регіонів держави.

«Основна наша мета під час реалізації цього заходу — це привернення уваги до прогресивних методів арт-терапії максимальної кількості представників закладів освіти та інклюзивно-ресурсних центрів з Вінницької області та інших регіонів нашої держави. Таким чином, Вінниччина перетворюється на своєрідний центр арт-терапії для дітей з інвалідністю, — пояснив засновник Центру ремесел «Дунстан» Сергій Десяк. — Я впевнений, що цей неймовірний та унікальний досвід, презентований на семінарі, стане тією необхідною початковою сходинкою до бурхливого розвитку еко-арт-терапевтичних методик у роботі з дітьми з інвалідністю по всій Україні».

Нагадуємо, нещодавно Центр ремесел «Дунстан» анонсував проведення виїзних програм. «Подорож Короля Артура» для загальноосвітніх шкіл та закладів інклюзивної освіти у Вінницькій області. На учасників та гостей чекає насичена програма, детальніше з якою можна ознайомитись у попередній статті.

Переглянути відео-огляд проєкту «Творчість лікує» можна на сторінці каналу YouTube Центру ремесел «Дунстан». За ходом реалізації проєкту слідкуйте на сайті та на сторінках соціальних мереж Центру ремесел «Дунстан» у Фейсбук та Інстаграм, а також у публікаціях Інформаційної Вінниччини.

Підключитись до онлайн семінару-практикуму можна 28 жовтня о 14:00 за посиланням.

Семінар проводиться на безоплатній основі в рамках проєкту «Творчість лікує!» — цикл інклюзивних еко-арт-терапевтичних програм Центру ремесел «Дунстан», який реалізується за підтримки Українського культурного фонду і зайняв друге місце у лоті «Інклюзивне мистецтво» серед усіх проєктів у державі.

З питаннями щодо співпраці та організації арт-терапевтичних програм у центрі ремесел «Дунстан» телефонуйте за номером: +380 67 599-79-73, +380 66 453-09-63.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Центром ремесел «Дунстан».

Читайте також