menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Пересувний театр тіней, ремесла та лицарська посвята — школярам Вінницької області пропонують взяти участь у новій виїзній арт-терапевтичній програмі

Виїзна программа «Подорож Короля Артура» була розроблена в рамках реалізації проєкту «Творчість лікує» від Центру ремесел «Дунстан» за підтримки Українського культурного фонду.

Існує дві модифікації програми для дітей та підлітків — перша призначена для загальноосвітніх шкіл, друга — для закладів інклюзивної освіти. Вони передбачають проведення визної двогодинної програми для груп від 16 до 32 осіб, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Ми створили пересувний Театр тіней та розробили унікальну виставу — казку про святого Дунстана, яка формує у свідомості дітей розуміння позитивних цінностей: працьовитості, милосердя, любові до ближніх і навколишнього світу. Це унікальна історія, в основу якої покладені реальні події з життя Святого Дунстана та Короля Едгара, що жили у Британії за часів середньовіччя, — розповів засновник Центру ремесел «Дунстан» Сергій Десяк. — Окрім вистави, на дітей чекають середньовічні розваги та участь у двох майстер-класах — робота з глиною і створення янголу з ниток. До новорічних свят буде можливість навчитися виготовляти ялинкові іграшки з деревини».

З собою Центр ремесел «Дунстан» привозить купу середньовічних розваг для хлопчиків та дівчаток: «Лицарський приціл», перетягування канату, ходулі, лицарська вікторина, гострі килимки, метання кола тощо.

Окремо є виїзна програма «Подорож Короля Артура», яка адаптована під дітей з особливими освітніми потребами. Різниця полягає у тривалості майстер-класів, на які виділяють більше часу. Також виключені деякі активності, які складно виконувати діткам з інвалідністю.

«З цією програмою ми вже успішно влаштовували заходи у різних населених пунктах області – таких як Лука-Мелешківська, Турбів, Погребище, Немирів, Шаргород, Ладижин, Літин, Хмільник, Якушинці та інші. Побачили великий інтерес дітей і їх глибоке занурення у процес. Присутність батьків на програмі також має свій позитивний вплив», — вважає пан Десяк.

Усі ведучі одягнуті в костюми і мають свої образи — короля Артура, його королеви, середньовічного майстра тощо. Це позитивно впливає на сприйняття дітей і допомогає їм краще проникнутись атмосферою і швидше звикнути до нових людей, викликає у них довіру. Кожна виїзна програма завершується посвятою учасників та учасниць у лицарі та леді-лицарі — тоді вони теж одягаються у яскраві обладунки і разом дають урочисту присягу бути чесними, добрими та відважними.

«Процес посвяти теж має певне символічне та арт-терапевтичне значення, — пояснюють організатори. — Діти вчаться давати і дотримуватись обіцянок, формуючи моральні цінності, які допомагають визначати правильне й неправильне, хороше і погане».

Під час реалізації виїзних програм організатори зауважили гостру необхідність у проведенні подібних заходів для дітей з особливими освітніми потребами у невеликих містечках та районних центрах Вінницької області, адже якщо у Вінниці у них ще є можливості для розвитку, то в регіонах вони значно обмежені, а їх інтереси — не враховані.

«Ми добре розуміємо, що не всі батьки дітей з інвалідністю можуть фінансово забезпечити участь у програмі. Маємо гарний досвід грантового фінансування — в рамках проєкту «Творчість лікує» близько двохсот дітей змогли взяти участь у еко-арт-терапевтичних циклах безкоштовно за підтримки Українського культурного фонду, — поділився думками Сергій Десяк. — Зараз ми шукаємо шляхи налагодження співпраці з керівництвом територіальних громад Вінниччини, які могли б профінансувати виїздні програмами для дітей та підлітків. Ми вже маємо гарний досвід впровадження таких проєктів у Лука-Мелешківській ОТГ».

Локальні програми на території Центру ремесел теж продовжать проводити — але орієнтовно у березні наступного року, коли дозволятимуть погодні умови. Це пов'язано з тим, що більшість активностей все ж таки відбуваються на свіжому повітрі. Керівник «Дунстану» закликає потенційних учасників та учасниць замовляти участі у програмі завчасно, адже команда Центру вже зараз починає формувати майбутній графік заходів.

Замовити локальну або виїзну програму можна за номерами: +380 67 599-79-73, +380 66 453-09-63. Під час телефонної розмови будуть уточнені всі деталі майбутнього заходу, буде можливість домовитись за додаткові послуги, наприклад: майстер-клас з виготовлення дерев’яного меча; майстер-клас з карбування монети Святого Дунстана; майстер-клас виготовленя ювелірних прикрас; майстер-клас виготовленя новорічних прикрас з дерева; майстер-клас з плетіння браслета-чоток з дерев'яних намистин та шнура тощо.

В рамках втілення проєкту була пророблена значна робота, зокрема команда створила відео-огляд програм циклу «Творчість лікує», у якому можна побачити більш детально, як відбувались заходи та активності, почути враження дітей та батьків.

А вже 28 жовтня 14:00 по 15:30 на платформі ZOOM в онлайн форматі пройде семінар-практикум «Організація соціально-психологічної роботи для дітей з інвалідністю методами еко-арт-терапії», де будуть представлені результати втілення ініціативи, зокрема, відбудеться презентація навчально-методичного посібника «Роль українських народних ремесел у соціально-психологічній адаптації дітей з інвалідністю», який підготовлено для видання кафедрою психології та соціальної роботи ВДПУ ім. М. Коцюбинського за матеріалами виконання Центром ремесел «Дунстан» проєкту «Творчість лікує!».

«До роботи в семінарі-практикумі запрошуються психологи, арт-терапевти, працівники інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), соціальні педагоги, вчителі і вихователі, асистенти вчителів, помічники вихователів, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами (ООП), викладачі і студенти закладів освіти, педагоги, громадські діячі, батьки дітей з ООП. Захід проводиться на безкоштовній основі», — зазначила координаторка семінару-практикуму Ірина Саранча, доцент кафедри психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, Голова Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих мало захищених категорій молоді «Паросток».

Для учасників, які є представниками закладів освіти та ІРЦ, що пройдуть реєстрацію на онлайн семінар-практикум, надається можливість першочергового отримання друкованого навчально-методичного посібника «Роль українських народних ремесел у соціально-психологічній адаптації дітей з інвалідністю». Кількість посібників обмежена. Детальна програма та реєстрація за посиланням.

За ходом реалізації проєкту можна слідкувати на сайті та на сторінках соціальних мереж Центру ремесел «Дунстан» у Фейсбук та Інстаграм, а також у публікаціях Інформаційної Вінниччини.



Нагадаємо, якими були перші результати впровадження циклу еко-арт-терапевтичних програм на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Центром ремесел «Дунстан»


Читайте також