menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Кожен п'ятий кухоль пива у світі розлитий з нашого обладнання» – директор релокованого підприємства у Вінниці (ФОТО)

24.04.2024 13:20

На території Вінницької громади розташовані чотири індустріальні парки

З початку повномасштабного вторгнення до Вінниці переїхало чимало підприємств з прифронтових областей. Для них облаштували спеціальну територію – індустріальні парки. Загалом у Вінницькій громаді виділили 92 гектари для чотирьох індустріальних парків. Про це детальніше розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, повіломляє I-VIN.INFO.


Розвиток індустріальних парків відкриває широкі перспективи для збільшення інвестицій у регіоні. Такі парки зосереджують промислове виробництво поза історичними центрами та житловими зонами міст. Також створюють умови для високотехнологічного виробництва і виготовлення продукції з великою доданою вартістю. Індустріальні парки стають каталізатором соціально-економічного прогресу для держави та місцевих спільнот.

Як зазначив Андрій Очеретний, наразі у Вінниці Перший індустріальний парк з машинобудування функціонує на 80%. Тут з’явилося 900 робочих місць. Звідси експортують товари у понад 90 країн світу.

«Вінницький кластер холодильного машинобудування спеціалізується на виготовленні холодильників промислового типу, які використовують всі провідні компанії світу: Сoca-cola, Pepsi cola, Heineken N.V. Також виготовляють все, що пов'язано з охолодженням або з морозильними камерами. Другий індустріальний парк має назву – «Вінтер спорт». Ініціатором його створення виступило ТОВ «ХЕД Вінниця», який є лідером у світі з виготовленням спортивного спорядження», - зауважив заступник міського голови.

На жаль, через повномасштабну війну Другий індустріальний парк призупинив свою роботу. Третій промисловий парк покликаний забезпечити продовольчу безпеку України. Наразі для нього виділили 35 гектарів. Компанія «АГРІ ФУД» займається забудовою приміщень. Тут будуть переробляти аграрну продукцію.

«Ми хотіли б, щоб на всіх заправках в Європейському Союзі продавалися сендвічі та бутерброди, які виготовлятимуть у нас. Також у Вінниці є ще Четвертий індустріальний парк, будівництво якого стартувало у 2023 році. Його «наповнення» почалося вже під час активних бойових в Україні. Тут розміщені чотири компанії. Управляюча компанія – це комунальне підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Серед інших компаній тут функціонують ТОВ «Візарді», ТОВ «Смарт Лайн». Компанії займаються машинобудуванням, металообробкою і професійним фарбуванням», - зазначає Андрій Очеретний.

Також у Четвертому індустріальному парку є ТОВ «Файервуд», які виготовляють обладнання для подрібнення щепи та виробляють альтернативні види палива. А компанія «БаДМ» займається фармацевтичним напрямком. До Вінниці вони перебралися з Дніпра. Зрозуміло, що такі індустріальні парки використовують багато електроенергії – 30 МВт. Проте і цю проблему місцевій владі вдалося вирішити. А саме - приєднанням мереж не до «Вінницяобленерго», а до «Укренерго». А у 2020 році міська влада підписала меморандум з ТОВ «НЕС ГРУП», які займаються балансуючими потужностями. Таким чином, вдалося уникнути монополії у споживанні електропостачання. Ключова відмінність будь-якого учасника індустріального парку (якщо вони приєднуються до малих систем розподілу) - відсутність плати за приєднання.

До того ж, для індустріальних парків планують залучити й інші альтернативи живлення – встановлення сонячних панелей, вітряків тощо.

«Хочемо, щоб підприємства-переселенці залишалися у нас. Коли почалася активна фаза бойових дій, найбільше релокацій здійснилися з Харківської області. Саме у Вінниці прийняли найбільшу кількість підприємств з Харкова. Про таку можливість для харківських компаній ми почали розповідати ще 3 березня 2022 року. Тоді харків'яни їхали через Вінницю транзитом до Польщі. Розміщення у нас вони не розглядали, прагнули перебратися закордон. Але вже через 2 тижні поверталися до нас», - каже Андрій Очеретний.

За останній час у Вінниці з’явилося 3700 нових робочих місць завдяки релокованим підприємствам, і 1750 – завдяки місцевому бізнесу. Місцева влада планує і надалі розвивати та підтримувати такі промислові парки.

Олександр Бебех - співвласник компанії «СМАРТ ЛАЙН». Підприємство виготовляє промислове обладнання, а саме - лінії порошкового фарбування, обробляє метал. У Вінниці «СМАРТ ЛАЙН» працює 15 років. До цього часу постійно орендували площу. А завдяки індустріальному парку підприємство має змогу впродовж 30 років користуватися пільговою орендою.

«Наразі нам не вистачає лише відповідних фахівців. Для вирішення цієї проблеми ми даємо можливість проходити студентам у нас практику. Вони впродовж 4-х місяців у нас працюють. Ці хлопці набагато молодші призивного віку, тому працюють без надмірної уваги від ТЦК. Крім того, працівники пенсійного віку розповідають молодим спеціалістам усі важливі нюанси в роботі, передають досвід», - каже Олександр Бебех.

Також своє підприємство в одному з індустріальних парків розмістила харківська компанія «UBC Group», яка релокувалася до Вінниці 24 серпня 2022 року. Вона є найбільшим у світі виробником холодильного обладнання для різних компаній. Як зауважує керівник компанії Антон Каленюк, кожний 5-ий кухоль пива у світі розливають з їхнього обладнання.

«Чимало вінничан працюють у нас на підприємстві, адже не всі наші спеціалісти змогли переїхати сюди. Загалом середня заробітня плата тут - 8-9 тисяч гривень, і спеціальної освіти для роботи на збірних лініях не потрібно. Якщо ж людина хоче отримувати більшу зарплатню, ми даємо їй цю можливість», - каже він.

На підприємстві є лабораторна камера, в якій ми випробовують виготовлену техніку. Тут можна налаштувати будь-яку температуру, вологість, погоду будь-якої країни. Адже експортується продукція команії до багатьох країн світу, тому ця камера необхідна для якісної роботи.

Наразі на підприємстві є понад 60 вакансій. На багатьох робочих місцях, де колись працювали чоловіки, зараз працюють жінки.

Матеріал підготовлений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Нагадаємо, Жмеринська громада активно працює над розвитком та удосконаленням інфраструктури.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак, Тетяна Щербатюк



Читайте також