menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ми не видаємо повісток», - представник рекрутингових центрів у Вінниці (ФОТО)

Сюди люди приходять проконсультуватися

Завдяки роботі рекрутингових центрів у Вінниці перші добровольці вже відправились на навчання. Муніципальні рекрутингові центри працюють з середини березня. Тут можна проконсультуватись щодо вибору майбутньої військової спеціалізації. Також тут роз’яснюють усі можливі питання щодо залучення людей до лав ЗСУ, повідомляє I-VIN.INFO.

«Чесно кажучи, ми запізнились із створенням таких центрів на 3 роки. Фактично, рекрутингові центри потрібно було відкривати за рік-півтора до того, що сталося 24 лютого 2022 року. Зараз ви бачите, що робиться: одні пішли добровольцями, як я і мої хлопці, а інші – через Дністер та Тису за 8 тисяч доларів втікають. Є люди з 5-6 повістками, і їх не можуть знайти, - зауважує представник рекрутингових центрів, солдат Роман Ковальський. - У нас був випадок, коли прийшла дівчина 20 років. Ні у Львові, ні в Івано-Франківську не змогла призватись, їй відмовляли. Тож, вона сама пройшла ВЛК. Питали у неї: «Який мотив?», а вона каже: «У мене брат і тато – ухилянти, а в сім’ї повинен бути хоч один ЧОЛОВІК».

11 березня у нашому місті відкрили три Муніципальних ректрутингових центри за ініціативи 120-ї бригади ТрО та Вінницької територіальної громади. В Прозорому офісі «Замостя» є 5 робочих місць, в Прозорому офісі «Вишенька» – 2 робочих місця, в Прозорому офісі «Старе місто» – 3 робочих місця.

«Всі наші працівники – військовослужбовці, більшість з них пройшли бойові дії. Вони знають про армію та про війну не зі слів і не з кіно. Ідея яка? Людина приходить, цікавиться, отримує консультацію. Тут ми не видаємо повісток, людина може просто проконсультуватися, дізнатися про все, що її цікавить. Наприклад, знайти роботу в армії, підшукати собі професію, посаду. Якщо вона вже відчуває, що повістка в неї вже або в кишені, або повістка має скоро бути, ми її консультуємо», - продовжує він.

Якщо людина вже серйозно налаштована, говорить Роман Ковальський, проводять анкетування та беруть дозвіл на опрацювання даних. Проходить тиждень-два і людині підшуковують посаду. Це може бути 120-та бригада або інший підрозділ, починаючи від морської піхоти та закінчуючи десантно-штурмовою бригадою. Якщо людина хоче в іншій підрозділ, в морську піхоту, то контактують зразу з рекрутером морської піхоти і людина з нею в телефонному режимі домовляється.

«За цей період механізм рекрутингу вже відпрацьований, у нас було фактично кілька професійних рекрутерів. Це один представник місцевого ТЦК Юрій Зелений і один – від нашої бригади. А всі ми проходили онлайн навчання за підтримки Міністерства оборони України. Вони почули, що ми відкриваємося і тоді вийшли на нас. Ми пройшли 10 курсів навчання: від анкетування до того, що можна людині казати, а що не треба казати, яка психологічна підстава спілкування тощо», - зазначає рекрутер.

У планах – відкриття п'яти таких офісів у всіх районах Вінниччини. Адже прибувають ветерани після поранень, вони зможуть бути рекрутерами. Їм проведуть навчання, щоб в Могилів-Подільському, Жмеринці, Тульчині, Хмільнику і Гайсині могли так само консультувати людей.

З 11 березня по 11 квітня було надано більше 200 консультацій. Станом на 19 квітня оформлено більше 70 анкет.

«Тут не видають повісток, тут немає жодного примусу, тут йде нормальна людська розмова, співбесіда, консультація. Вже є люди, які находяться в навчальних центрах, які вже фактично в лавах Збройних Сил. Переважна більшість людей – чоловіки, які служили в ЗСУ. Вони демобілізувалися за сімейних обставин та наразі повертаються в армію. Також це люди, які мають отримати або вже отримали повістку. І ще хочуть здійснити свій вибір. Тому що в ТЦК, фактично, куди їм скажуть, туди і підуть», - зауважує Роман Ковальський.

В рекрутингові центри приходить досить багато жінок молодого і середнього віку, які шукають професію психолога, медика, кухаря, менеджера. І не останню роль грає зарплата, яку пропонують в ЗСУ – 20, 51, 120 тисяч гривень.

Матеріал був підготовлений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Читайте також, Інститут помічника ветерана діє у Вінниці з серпня 2023 року.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак, Тетяна Щербатюк

Читайте також