menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вітряна віспа поширюється у Вінниці

25.04.2024 16:00

Хвороба набирає обертів

У Вінниці та області зросла кількість випадків захворювання на вітряну віспу. В народі хвороба відома як «вітрянка». Протягом перших трьох місяців 2024 року зафіксували більше випадків захворювання, ніж за весь попередній рік. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Vinbazar.com.

За статистикою, протягом першого кварталу поточного року у Вінниці захворіло на вітрянку 1016 осіб, що перевищує 815 випадків захворювання за весь 2023 рік. Ситуація аналогічна й для області, де зафіксовано 1716 випадків хвороби проти 1528 в минулому році. Захворювання переважно торкнулося дітей. Про це повідомив генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України Ігор Матковський.

Епідеміологи прогнозують подальше зростання та поширення вітряної віспи, а також інших хвороб. Вони вказують на недостатню кількість вакцинацій (оскільки щеплення проти вітрянки не входить до обов'язкового переліку в Україні) та можливі наслідки пандемії COVID-19.

Довідково:

Вітряна віспа (вітрянка) — це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках. Одна із найпоширеніших інфекцій у світі.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Механізм передавання збудника — краплинний. Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів.

Характерні симптоми загальної інтоксикації:

·        нездужання,

·        втрата апетиту,

·        субфебрильна температура тіла тощо.

На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах.

Нагадаємо, отримували солодощі, грали кульками та проходили обстеження: у Вінниці діти пройшли медогляд.

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел.

Читайте також