menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Майже 120 тисяч вінничан оформляли цьогоріч закордонні паспорти

31.12.2022 11:30

Директор державної міграційної служби у Вінницькій області розповів про терміни виконання адмінпослуг

З початку повномасштабного вторгнення громадяни України почали активно оформляти паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Лише в Управлінні державної міграційної служби у Вінницькій області з початку року до листопада прийняли близько 120 000 звернень громадян на оформлення закордонних паспортів і понад 60 000 на оформлення паспортів громадян України. I-VIN.INFO поспілкувався з начальником Управління державної міграційної служби у Вінницькій області Борисом Наливайком та дізнався, чи змінились процес оформлення документів та правила прийому громадян-іноземців.

-З початку вторгнення чи збільшилась активність вінничан, котрі терміново приходили робити паспорти - внутрішній та закордонний?

Так трапилось, що була відключена система, яка давала можливість здійснювати прийом та оформляти документи як у вигляді ID-картки, так і закордонні паспорти. Згідно з рішенням Уряду з 3-го березня ми розпочали прийом звернень громадян на продовження паспортів, які були видані раніше. Ми мали повноваження продовжувати термін дії паспортів на 5 років. Також приймати документи на вклейку фото неповнолітніх дітей та внесення їх персональних даних в закордонні паспорти батьків. Тоді через Вінниччину йшов досить серйозний потік внутрішньо переміщених осіб, які по дорозі на Захід звертались до нас. Тому майже 6000 закордонних паспортів було продовжено і майже 6000 громадян України внесли персональні дані дітей в їх паспорти.

На період війни оформити закордонний паспорт чи громадянина України можна в будь-якому підрозділі міграційної служби. Починаючи з 23 березня, відновилась робота системи і розпочався прийом громадян всіма підрозділами Управління державної міграційної служби у Вінницькій області і ми приймали велику кількість звернень. Одного місяця було майже до 10000 звернень, і левова частина – оперативні документи. Вже після звільнення територій Київщини, Сумщини, Чернігівщини, в подальшому і частини Миколаївської, Херсонської, Харківської областей кількість звернень значно зменшилась.


-Чоловіки призовного віку у цей час також приходили терміново оформляти документи?

Такі випадки були, але не багато. Справа в тому, що під час воєнного стану прямої заборони приймати документи на оформлення закордонного паспорту у громадян призовного віку не було. Питання щодо заборони виїзду за кордон покладені на підрозділи Державної прикордонної служби. Крім цього, є певна категорія громадян(волонтери, особи, які мають трьох і більше дітей, опікуни, піклувальники та решта), які мають право з метою реалізації законних прав осіб, якими вони опікуються, чи для волонтерської діяльності перетинати державний кордон.


-Чи ускладнився процес оформлення документів та терміни очікування?

Для громадян України цей процес ніяк не ускладнився. Можна сказати, що роботи додалось лише спеціалістам міграційної служби. Причиною цьому є те, що при оформленні того чи іншого документу відповідні постанови вимагають від нас здійснити процедуру ідентифікації. Якщо під час перевірок не вдалось ідентифікувати особу, то ми відмовляємо в оформлені документів. Таких випадків було більше 30-ти. Тоді громадяни звертаються до суду чи надають додаткові документи, аби ми могли провести процедуру ідентифікації.

Що стосується терміну виконання адміністративних послуг, то у зв’язку з воєнним станом вони скасовані. Залишились окремі питання з доставкою, адже якщо документи виготовляють своєчасно, то можуть бути затримки з доставкою. У випадку певних пришвидшень громадяни мають можливість звернутись у відділ звернень державної міграційної служби для оформлення письмового звернення на розгляд документів у пришвидшеному порядку з наданням підтверджуючих документів.

За потреби, громадяни України можуть мати два закордонних паспорти. Відповідно ви можете використовувати діючий і разом з тим замовити ще один закордонний паспорт. З червня цього року є така можливість одночасного оформлення обох паспортів – закордонного та паспорта громадянина України.

Наразі вартість оформлення ID-картки протягом 20-ти робочих днів (виготовлення без урахування доставки) становить 450 гривень, а протягом 10-ти робочих днів – 820 гривень. Водночас вартість закордонного з виготовленням протягом 20-ти робочих днів становить 856 гривень, а семи робочих днів – 1496 гривень.


-На початку вторгнення повідомлялось, що документи українців автоматично продовжились. Це дійсно так? Можливо, щось змінилось?

Ще з 1-го листопада відмінили можливість внесення дітей в паспорта батьків та продовження паспортів в тих підрозділах, де працює система. Так, залишилось лише три випадки, коли ми продовжуємо дію паспорту: в разі термінового лікування за кордоном з документальним підтвердженням, супроводу важкохворого і у зв’язку з смертю родича.

Але справа в тому, що це на території України ми вважаємо, що термін дії документів продовжується автоматично до кінця війни і ще на місяць після закінчення військового стану. За кордоном така норма не діє.

Там громадяни України з документами, термін дії яких закінчився, мають звертатись у Консульські чи Посольські установи Міністерства закордонних справ або до підрозділів паспортного сервісу, які входять в структуру державної міграційної служби. Наразі особисто мені відомо, що у чотирьох містах Польщі є підрозділи обладнані по 7-10 автоматизованих робочих місць, які дають змогу подавати документи і оформляти ID-картки та закордонний паспорт. Схожі підрозділи розгортаються й таких країнах, як Чехія, Словаччина, Румунія та Італія, але у вигляді мобільних транспортних засобів, в яких є автоматизовані робочі станції. Та запис на подачу документів здійснюється безпосередньо в електронному вигляді через відповідний сайт державної міграційної служби.


-Якщо говорити про іноземців, то як тепер для них триває процес оформлення документів?

Є дві постанови стосовно іноземців. Якщо у них закінчився термін дії посвідок на проживання, то по закінченню військового часу ще 30 днів ці документи будуть дійсні. Навіть якщо у них зараз посвідка на місце проживання закінчилась, її необхідно вважати дійсною. Але до цієї категорії не відносяться громадяни російської федерації. По тих матеріалах, які ми прийняли до початку агресії, розгляд припинений. А тим, які звертаються на цей момент, відмовляють в прийомі до прийняття закону по відношенню до громадян країни-агресора.

Нагадаємо, Ірина Верещук у Вінниці перевірила умови розміщення ВПО.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: з вільних джерел

Фото: Борис Наливайко



Читайте також