menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ірина Верещук у Вінниці перевірила умови розміщення ВПО (ФОТО)

24.12.2022 19:50

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України проінспектувала низку закладів

Вінницький центр професійно-технічної освіти з початку повномасштабного вторгнення за добу приймав по 600-700 переселенців. Фактично у всіх приміщеннях закладу проживали внутрішньо переміщені особи. Наразі ж тут проживають 130 осіб, з яких 22 дитини, та ще донедавна проживали близько 170 чоловік, повідомляє I-VIN.INFO.

«Ми розпочали роботу ще з 2014 року і за цей час в нас є багато напрацювань. Для комфортного перебування переселенців тут є всі базові послуги - тепло, холодна та гаряча вода, медичне обслуговування та психологічна допомога, дозвілля для дітей, навчання для підлітків та робота для дорослих», - розповідає директор «Центру професійно-технічної освіти №1» Валерій Дяків.

За його словами, у центрі навчаються 18 дітей зі статусом ВПО і це не лише ті, хто проживає у закладі, а й переселенці із Тульчина. Крім цього, тут відновили навчальний процес у змішаній формі і дітей продовжують навчати спеціальностям, котрі надзвичайно важливі для військової економіки та післявоєнної відбудови.

Та він зауважує, що наразі все більше людей поступово повертаються в деокуповані території до своїх домівок, незважаючи на всі попередження про ризики. Так, найбільше переселенців залишається з Харкова, далі йдуть Донецька та Херсонська області, а також є частина людей з прифронтових Миколаївщини та Луганщини. Водночас з початку вторгнення найбільше було харків’ян.

Сьогодні під час візиту міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук переселенці мали змогу поділитись власними переживаннями чи проблемами. Найбільше увагу звертали на регулярне надання допомоги ВПО -як фінансової, так і продуктової.

«Були такі розмови, що з 1 січня 2023 року виплати для ВПО припиняться. Але це не так! Ми разом з міністром соціальної політики України є відповідальними за виплати, тому постійно займаємося цим питанням. Отже, з 1 січня не треба йти в органи соціального захисту і підтверджувати своє місце перебування. Статус внутрішньо переміщених осіб – безстроковий, тож люди не мусять стояти в чергах і доводити це повторно. Внутрішньо переміщені особи будуть отримувати виплати так само, як це було раніше», - підкреслила Ірина Верещук.

Під час візитку міністерки переселенці, які мешкають у цьому закладі, отримали гуманітарну допомогу у вигляді теплих речей та новорічні смаколики для діток на переддень Різдва. А також мали змогу звернутись безпосередньо до неї.

Зокрема, директор закладу та його працівники попросили міністерку про допомогу щодо звільнення одного з полонених:

«Наш випускник Богдан воював в Нацгвардії. З травня 2022 року знаходиться в Оленівській колонії. Вже зверталась про допомогу і його мама, та без результату».

Крім того, під час зустрічі наголосили, що харчування в закладі безкоштовне, а переселенці мають можливість самі готувати. Також вони залюбки беруть участь у приготуванні смаколиків для військових.

«Є вже потужні спільні проєкти з партнерськими організаціями. Нещодавно у нас була відправка замовлення нашої громадської організації «Мольфар» - ми приготували більше 12 тисяч вареників. Зокрема, ми готуємо пиріжки і інші смаколики, і, звісно, різні вироби з металу, які необхідні для наближення нашої перемоги», - каже Валерій Дяків.

Нагадаємо,волонтери передали дороговартісне обладнання вінницькій лікарні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Вінницька ОВА, Діана Праведна



Читайте також