menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Валерій Чалий на форумі у Вінниці розповів про особливості інформаційної війни

02.04.2023 18:15

Колишній посол України в США та голова правління УКМЦ відвідав форум «Інформаційний фронт України: Вінниччина»

Інформаційна війна стала невід’ємною складовою будь-якого воєнного конфлікту у сучасному світі. Важливість інформаційного фронту на війні полягає у тому, що успіх військових дій залежить не тільки від силових дій на полі бою, але й від ефективності та переконливості інформаційних дій в медіапросторі. Величезна кількість інформації, що поширюється в соціальних мережах, телебаченні та інших медіа форматів може суттєво впливати на настрій громадян та військовослужбовців, а також на рішення політичних та військових лідерів інших держав. Колишній посол України в США та голова правління Українського кризового медіа центру Валерій Чалий на форумі «Інформаційний фронт України: Вінниччина» розповів про усі складності та недопрацювання державної інформаційної політики в умовах війни з росією, повідомляє I-VIN.INFO.

Одним з головних завдань пресофіцерів є забезпечення військової прозорості та взаємодії з місцевими та інтернаціональними медіа каналами. Вони забезпечують доступ журналістів до військових підрозділів та інформації про військові дії, щоб забезпечити точну та об'єктивну інформацію для громадськості.

«Є дискусійне питання, чи мають бути професійні пресофіцери у всіх бригадах ЗСУ? Я вважаю, що це велика розкіш для нас. А от залучати для такої роботи журналістів, журналісток, залучати їх для того, щоб допомогти зараз Збройним силам на інформаційному напрямі, це, я вважаю, дуже правильна схема, яку обрала сьогоднішня влада. Досвід показує, що недержавні інституції і журналісти - професійні люди в цій сфері - краще та ефективніше можуть впоратися із обов’язками з медіапідтримки як на національному, так і на світовому рівні», - зазначає Валерій Чалий.

Не слід забувати, що війна із росією почалась ще у 2014 році, і саме тоді дуже важливо було привернути увагу усього світу до цієї війни. На жаль, західне суспільство прокидається тільки тоді, коли стаються насправді жахливі речі, такі як повномасштабне військове вторгнення або ж збиття цивільного літака із сотнями пасажирів.

«Так вийшло, що на момент початку російсько-української війни у 2014 році саме я в Адміністрації Президента України займався зовнішньою політикою. Привернути увагу світу до війни тоді було складно. Приходили на брифінги закордонні посли, пресаташе чи військові аташе і не хотіли казати правду, яку вони бачили. Тому перед тим була велика робота, коли ми показували техніку, яку у росіян забирали, демонстрували, що ця техніка російська, що таких танків у нас немає, і вони змушені були потроху це визнати. Дуже сильно привернуло увагу світу збиття боїнгу МН17 – саме тоді світ заговорив про бойові дії на Донбасі. На жаль, така увага коштувала дуже багатьох життів пасажирів цього літака», - згадує колишній посол України в США.

Хоча Україна і має значні успіхи в інформаційній війні проти росії, але й з певними недопрацюваннями, коли західні ЗМІ публікують суперечливі матеріали про війну, які грають скоріше на користь нашого ворога. Валерій Чалий пояснює, чому так відбувається:

«Ми не можемо ніяк впливати на західні медіа. Система, яку створили в Україні, на жаль чи на щастя, не ставить бар'єр перед закордонними журналістами та не заважає тому, щоб на заході в медіа були різні інтерпретації подій в Україні. Журналісти на заході мають доступ до певного кола людей, які можуть бути не зовсім компетентні в тому чи іншому питанні. Читаючи закордонні ЗМІ, ми маємо сприймати усю інформацію дуже критично та розуміти усе вищезгадане».

Умови воєнного стану ставлять перед державою серйозні виклики, серед яких одним з найважливіших є забезпечення достовірної та координованої інформації для громадян. Від цього залежить ефективність боротьби з агресором, а також збереження морального духу населення. Валерій Чалий вважає, що в цьому аспекті наша влада все ще недопрацьовує.

«Потрібно відкалібрувати державну систему інформування в умовах воєнного стану. У 2014 році почали впроваджували систему one voice. Вона передбачає, що держава висуває своїх речників, далі ці речники отримують достовірну інформацію і йде координація зі ЗМІ. Також має бути центр підготовки офіційної позиції держави. Зараз вся ця система працює недосконало, тому до журналістів треба в останню чергу з претензіями виходити», - зазначає пан Валерій.

В умовах війни будь-які недопрацювання на інформаційному фронті можуть коштувати життів наших співвітчизників та співвітчизниць на фронті військовому. Саме тому так важливо вдосконалювати систему інформування та комунікації в умовах воєнного стану, щоб бути впевненими, що будь-яка інформація про війну в Україні не несе загрози та є корисною для захисту наших національних інтересів.

Читайте також, що там на росії: на форумі у Вінниці Вадим Денисенко ділився дослідженнями про «путінізм».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також