menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Що там на росії: на форумі у Вінниці Вадим Денисенко ділився дослідженнями про «путінізм»

31.03.2023 19:40

Пройшов форум «Інформаційний фронт України: Вінниччина»

Вчора у Вінниці пройшов форум «Інформаційний фронт України: Вінниччина». Експерти обговорювали важливість боротьби проти російської пропаганди та давали поради, як українським медіа відстоювати правду на «інформаційному фронті». Журналіст, виконавчий директор «Українського інститут майбутнього» Вадим Денисенко поділився власними дослідженнями, що відбувається на росії, яке мислення у росіян, та чому вони не виходять на мітинги. I-VIN.INFO побував на заході та поспілкувався з ним.

На форумі Вадим Денисенко презентував дослідження команди «Українського інституту майбутнього» про ситуацію на території рф. Також наголосив:

«У державі Україна немає жодної інституції, яка займається вивченням росії на державному рівні, крім силовиків. Силовики займаються своєю специфічною роботою. Ми не знаємо нашого ворога і його не вивчаємо. У нас немає жодного інституту вивчення росії. Інститут стратегічних досліджень закрив відділ росії у 2021 чи 2022 році. У нас немає жодного університету, в якому була б кафедра, яка професійно займалася тими чи іншими аспектами рф», - каже Вадим Денисенко.

За його словами, 24 лютого 2022 року з’ясувалось, що українці не знали свого ворога. Мали лише якійсь уявлення про російську еліту, як працює вертикаль рф тощо. Проте це не так.

«В чому наша головна проблема в інформаційній війні із рф? Перше – це рейтинги путіна. Ключове питання – в якому напрямку рухається ваша держава. Це основне соціологічне питання. На жаль, маємо ситуації, коли дві третини населення росії стабільно говорить про те, що росія рухається у правильному напрямку. Поки ця цифра росіян, які впевнені в цьому, не опуститься нижче 50%, то сковирнути «путінізм» буде неймовірно складно», - зауважує журналіст.

Також додає, що росіянам вдалась пропаганда, що українці і росіяни –«брати». Тому у москві 60% вважають, що Україна та росія – єдині народи. Зараз +95% росіян впевнені в ідеології «руського миру». А альтернативи цій ідеології не існує: є Навальний (і софт-варіант «руського миру») та пригожин (і хард-варіант «руського миру»).

«Влада росії змогла загнати самих росіян у пастку революції. Виступати проти влади не можна, бо революція – дорівнює – розвал росії, хоча дуже хочеться. Тому лише 4 відсотки росіян говорять про те, що потрібно виступати проти влади. Лише чотири відсотки. У них наразі не існує жодного запиту на будь-які мітинги. Єдине, що їх змогло підняти на мітинги – це підняття тарифів. Єдине, що їх може схилити до чогось – це холодильник. Ні кількість смертей, вбитих чи інші речі не зможуть їх підняти на мітинги. Тільки погіршення особистого життя», - запевняє виконавчий директор «Українського інститут майбутнього».

Наразі на росії діє ще один головний наратив: «головне, щоб не стало гірше і ми не опустилися до 90-х років». Інших глобальних наративів немає. Це все доповнюється ідеологією про об’єднання у боротьбі проти «колективного Заходу».

«Яка головна характеристика росіян на сьогодні? Це двомислення. Він зводиться до одного: у росіян є дві відповіді на одне й те саме питання. Чи підтримуєте ви продовження сво? І 67 відсотків росіян відповідають «так». Якби завтра влада сказала, що припинить сво? І цих самих 67 відсотків росіян каже «так». Тобто наявні прямо протилежні відповіді на одне й теж саме питання. Це наразі ключова психологічна характеристика росіян, і ми повинні розуміти, що буде робитись далі», - наводить приклад Вадим Денисенко.

Також на початку першої хвилі мобілізації підтримували її 13 % росіян, а потім – 54% і більше. Окрім цього, Вадим Денисенко розповів, що у росіян немає емпатії та співчуття не тільки до українців, а ще й до своїх же військових.

«Ставлення до російського військового у самих росіян – це як ставлення до «іншого». Якщо потрапив в армію, одягнув форму – значить, «отримав білет на смерть». У росіян немає співчуття до своїх військових. Російське суспільство розділене на 4 групи. Перша – це 13 відсотків абсолютно «упороті ватники». Є приблизно 22-23% лібералів, які знаходяться в шоковому стані від всіх цих ситуацій та як в дитячій грі «я в хатинці». Є ще 2 групи росіян: 1,5 мільйона людей, які знаходяться в армії + члени їхніх сімей. Будемо вважати, до 5 мільйонів. Ці люди є окремою кастою, яким влада сказала: «Ми вас заллємо грішми, якщо ви помрете. Якщо не помрете, то вам буде честь, шана». Але, звісно, нічого цього не буде. І головна задача всіх інших – це не потрапити в касту. І 4-та, найбільша, група суспільства – це так зване «болото», яке впало в апатію, змирилося з тим, що відбувається», - детально роз’яснює Вадим Денисенко.

Також додає, що найближчі 4 місяці путін може робити що завгодно, бо масове суспільство росіян буде знаходитись у цій апатії. Єдині, хто може хоч щось зробити – російська еліта. За словами експерта, після Харківського прориву у неї почався страх, що українці військові можуть зайти в Крим, було відчуття,що все валиться, «всьопропало». З цього моменту російська пропагандистська машину увімкнулася та почала віщати про їхні «перемоги», в які повірили росіяни і їхня еліта.

Для I-VIN.INFO Вадим Денисенко розповів, як боротися з російською пропагандою, яка впливає на інші держави та закордонні ЗМІ:

«Насправді, тут все залежить не тільки від усвідомленості закордонних медіа, а ще від дипломатичної роботи. Українські медіа та журналісти тут нічим не допоможуть. Все залежить від діяльності дипломатії», - каже журналіст.

Також додав, що закордонні журналісти відрізняються від українських тим, що дуже детально перевіряють інформацію. Тому роботу українських журналістів можна покращувати низками законів, впроваджень, тощо.

Читайте також, «Навіть пропагандисти кажуть, що українці їх обігрують»: Сергій Гайдай на форумі у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також