menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Навіть пропагандисти кажуть, що українці їх обігрують»: Сергій Гайдай на форумі у Вінниці

31.03.2023 16:30

На форумі обговорювали інформаційні тренди та ефективні інструменти ведення інформаційної війни

Не кожен відразу розуміє, як працює пропаганда. Спочатку здається, що можливості задіювати пропаганду є лише у тих, хто володіє технологіями переконувати людей. Однак існує формула, яка стала відкриттям: не пропаганда шукає своїх людей, а люди шукають свою пропаганду. І фактор, який відрізняє цих людей - інтелект, повідомляє I-VIN.INFO.

Як пояснив на форумі «Інформаційний фронт України: Вінниччина» політтехнолог, засновник Агентства соціальної інженерії GAIDAYCOM Сергій Гайдай, пропаганда діє тоді, коли їй вигідно тримати більшість публіки на низькому інтелектуальному рівні:

«Нам завжди казали, що ми програємо інформаційну війну. І це правда - держава не дуже опікувалась інформаційною політикою як такою. В той час як у нашого ворога всі ресурси кинуті на пропаганду. Ми та світ не тільки внутрішньо, а й зовнішньо були під впливом цієї пропаганди».

Проте з початку повномасштабного вторгнення Україна виявилась державою, яка може собі дозволити вести дуже ефективну контрпропаганду. Звісно, багато що залежить саме від успіхів на фронті. Наприклад, коли росіяни починають програвати, вони губляться, не знають, що казати.

Сергій Гайдай зауважує, що для українців не все, що робить держава, дуже ефективно. Та це не стосується приватних ініціатив, адже ми стали суспільством мережо-центричним. Тобто, всі стали фронтом. І навіть пропагандисти кажуть, що українці їх обігрують:

«Цього разу було дуже цікаво спостерігати, як пропагандистів реальність била по голові: що вони не взяли Київ за 3 дні, що цілий рік у них немає жодного успіху».

Тому, аби успіх українців продовжувався, він рекомендує державі не займатись багатьма справами одночасно. Навпаки, потрібно спілкуватись з громадянами, допомагати їм, підтримувати їх ініціативи.

Політтехнолог наводить приклад двох мерів України, які у свій час були відомі на всеукраїнському рівні:

«Це Андрій Садовий (міський голова Львова) і Володимир Гройсман (міський голова Вінниці у 2005-2014 роках), а пізніше ще й Борис Філатов (міський голова Дніпра) про себе заявив. Якщо говоримо про Садового, то я бачив його цікаву технологію: кожного тижня було звернення до львів’ян. У них було багато громадських ініціатив, урбаністичних та інших, які він підтримував. І це ставало його капіталом. І всі казали «ну, це ж Садовий».

Так, влада - це коли запитуєш у громадськості, чого вона хоче і чим їй допомогти. Водночас російська схема орієнтована на те, аби казати, кому і як жити. У цьому й заключається стійкість українців до пропаганди. В Україні ніколи не було централізованого керування інформаційними полем. Тож державі потрібно надалі підтримувати таку систему і не створювати монополії.

Зокрема, на Вінниччині отримують інформацію за таким рейтингом: сайти новин мережі Інтернет, соцмережі, загальнонаціональне телебачення, місцеве/регіональне телебачення та друковані ЗМІ.

«Ми завжди жили в конкуренції. Так, це були різні сили, які по-різному маніпулювали, але звичайна людина змушена була розбиратись у цьому. І ми виявились готові. Коли в тебе немає вибору, людська природа така, що 90% у голові має рівно те, що йде по телевізору. Але коли ти зустрічаєшся з дійсністю і кажеш, що в нас найсильніша армія (російська - приміт.), а приходить тисяча трупів, настає шок. Ми живемо з росіянами ніби в двух цивілізаціях. І наша - розвинуте громадянське суспільство, яке продовжує дивувати світ. Ми можемо собі зробити Майдан та самоорганізуватись. Повернемось до 2014-го року, коли Міністерство оборони не працювало. Армія створювалась з добровольців. Тоді самооборона на Майдані стала початком нової української армії, адже більшість людей звідти пішли на фронт», - розповідає Сергій Гайдай.

Відтак, переконаний політтехнолог, потрібно максимально передати повноваження на рівень місцевого самоврядування. Воно значно ближче до громади. А державі залишити ті місії, які громади не можуть охопити: оборона, дипломатія тощо.

Якщо ж говорити конкретно про певні ініціативи, то рік тому юристи з міжнародним досвідом сказали, що найважливіша перемога буде на фронті, а за нею - радість, котра зламає будь-яку пропаганду. Один з волонтерських проєктів, за яким послідувала міжнародна петиція - «Геть росію з ООН». За цей рік вона набрала вже 300 тисяч підписів.

«Дипломати добре знають, що росія блокує роботу ООН, будучи в Раді безпеці. Але там росія знаходиться незаконно. Це єдина країна, яка зайшла в ООН після розпаду радянського союзу, не проходячи жодної процедури. За неї не голосувала Генеральна Асамблея ООН і вони не ратифікували жодних устнов в своєму парламенті. Мовчки сіли в крісло і змінили таблички. Світ з великою вірогідністю почує нас та цю петицію. Тому потрібні мільйони підписів українців», - каже засновник Агентства соціальної інженерії GAIDAYCOM.

Також Сергій Гайдай наголосив на новому проєкті з відділом СБУ, де цільова аудиторія - військові. З ними з’ясували, якою має бути інструкція з безпеки: де треба вводити цензуру, що можна казати чи ні. Адже чим більша є можливість створити конкурентну ініціативу, тим ми сильніше, ніж ворог. Такий собі парадокс. Вони вкладаються у велику пропагандистську машину, а українці можуть створювати їм супротив.

Нагадаємо,«МіГ-29 не допоможуть виграти війну»: Юрій Ігнат про потребу України в літаках F-16.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Світлана Пустовіт


Читайте також