menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Творчість заради інклюзивності: на Вінниччині провели майстер-класи для мам дітей з інвалідністю (ФОТО)

30.09.2023 11:30

Інформаційно-просвітницький захід «Майбутнє належить тим, хто вірить в красу своїх мрій» пройшов у селі Дорожнє

Партнерська публікація

Питання інклюзивності нашого суспільства постає вже не перший десяток років. І хоча впевненні кроки до прийняття людей з інвалідністю постійно роблять в нашому суспільстві, багато таких людей та їхніх родичів і досі залишаються в ізоляції. Саме тому позавчора, 28 вересня, в Соціальних майстернях для людей з інвалідністю у селі Дорожнє Вінницького району організували майстер-класи від мам-лідерок по подоланню ізоляції людей з важкими формами інвалідності, повідомляє I-VIN.INFO.

Інформаційно-просвітницький захід вирішили назвати «Майбутнє належить тим, хто вірить в красу своїх мрій». Мами дітей з інвалідністю проводили творчі майстер-класи, адже саме творчість, на думку організаторів заходу, є ключем для подолання ізоляції.

«Ми твердо переконані, що творчість і праця завжди допомагають людям пережити стресові ситуації. Зараз дуже багато українок знаходяться в стані стресу, і ми хочемо допомогти їм боротися із цим стресом. На цих майстер-класах учасниці навчаться отримувати задоволення від творчості і відкриють для себе нові креативні можливості. Особливість цих майстер-класів в тому, що їх проводять теж мами дітей з інвалідністю. Це мами, які зі своїми дітьми брали участь в програмі працетерапії онлайн, отримали натхнення та навички і готові сьогодні поділитися ними з іншими», - розповідає заступниця голови ради асоціації з захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» Наталія Головко.

На цей інформаційно-просвітницький захід приїхали представниці Тульчинської громадської організації «Промінь надії» разом з мамами та дівчатами з інвалідністю. З Бару приїхали мами та молоді люди з інвалідністю від громадської організації «Крила надії». А з Вінниці на майстер-класи приїхали мами із дітьми з інвалідністю від обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

На заході проводили майстер-класи з аплікації, виробництва свічок та мила, а також квілінгу і виготовлення прикрас з фоамірану.

«Сьогодні ми робимо троянди з фоамірана. Фоаміран – це такий еластичний плотний папір. З нього можна робити прикраси для будь-якого декору, для листівок, для шкатулок. Можна такими виробами прикрашати подарункові пакунки. Я сама такому виду творчості навчилася на онлайн-заняттях. У насв «Обрії» є чудова інструкторка по праці Світлана Вікторівна, і ми з сином сиділи на всіх її заняттях. Я вже всіх сусідів навчила, а тепер тут майстер-клас проводжу. Це хороше дозвілля, дуже відволікає від буденного життя: тільки ти сідаєш за роботу, поринаєш в це і відключаєшся від усього світу», - розповідає мати дитини з інвалідністю Валентина Горбонос.

Майстер-клас з аплікації проводила мати молодого чоловіка з інвалідністю Тетяна Бондаренко. Аплікації, каже, навчилась так само, як і пані Валентина – під час онлайн-занять.

«Коли була пандемія, наш центр «Обрій» і Соціальні майстерні перейшли на роботу онлайн. У нас була група із 7 людей – це батьки з нашою молоддю, ми займалися по інтернету та робили аплікації. Працювали із нашими дітьми з інвалідністю, дуже гарні роботі виходили і за цей час ми багато чому навчилися. Наші діти із задоволенням чекають цих онлайн-занять, коли вони на екрані бачать один одного, спілкуються. Вони все це просто обожнюють. Ми постійно викладаємо готові вироби в нашу спільну групу і вони із великим азартом дивляться, скільки кому лайків поставили. Проте, у нас всі батьки дуже толерантні, тому усім дітям однакові оцінки ставлять», - розповідає Тетяна Бондаренко.

Учасниці заходу виявили великий інтерес до майстер-класів і взяли участь в кожному з них по черзі.

Мами з дітьми проявили такий ентузіазм, що впорались із усією практичною частиною заходу доволі швидко, тож у них залишився час для екскурсії Соціальними майстернями для людей з інвалідністю.

Після майстер-класів, екскурсії та смачного обіду учасниці інформаційно-просвітницького заходу «Майбутнє належить тим, хто вірить в красу своїх мрій» роз’їхались по домівках із приємними враженнями від спілкування та новими творчими навичками, які допоможуть їм яскраво урізноманітнити своє дозвілля.

«Ми прагнемо навчити людей використовувати творчість для подолання ізоляції людей з інвалідністю, а також для стабілізації їхнього психічно-емоційного стану. Сьогодні ми навчили цьому частину людей з інвалідністю, їх батьків, законних представників та лідерок громадських організацій, які надають послуги таким людям. Сподіваюся, що ці навички та ця творча форма подолання ізоляції будуть розповсюджуватися в громадах далі і у підсумку ми зможемо подарувати майбутнє тим, хто вірить в красу своїх мрій», - підсумовує Наталія Головко.

Захід відбувався в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», який реалізується за підтримки ООН Жінки в Україні та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги.

Довідково:

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Захід організували Асоціація з захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» та Національна Асамблея людей з інвалідністю України.


Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Читайте також, вебінари, написання грантів та консультації: у Вінниці розпочинає роботу Центр фермерського розвитку.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також