menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Аграрні кластери та експорт: на Вінниччині обговорюють розвиток аграрного бізнесу (ФОТО)

02.06.2023 16:00

В Іллінцях відбулась панельна дискусія на тему: «Ефективність аграрних кластерів в умовах війни»

       На партнерських засадах

Актуальний стан аграрного сектору Вінниччини, ефективність аграрних кластерів, розширення можливостей для експорту товарів закордон та реформації в системі аграрної освіти. Все це та багато іншого вчора у місті Іллінці обговорювали малі та середні агропідприємці, фахівці та науковці аграрної сфери. Там відбулась перша панельна дискусія в рамках міжнародного проєкту, повідомляє I-VIN.INFO.

«Головна ціль проєкту – це розвиток дрібного та середнього сільськогосподарського бізнесу на Вінниччині. Це перша панельна дискусія в рамках реалізації програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Тут аграрії Вінниччини зможуть дізнатися багато корисної інформації, поспілкуватись з фахівцями та науковцями та запровадити їх досвід для розвитку власного бізнесу. Сьогодні ми обговоримо інновації в сфері органічного землеробства, шляхи експорту сільськогосподарської продукції та європейські практики розвитку агросектору», - розпочав панельну дискусію президент ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Сергій Татусяк.

Для повного розуміння ситуації, в якій сьогодні знаходиться агросектор Вінниччини, директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров провів детальну презентацію. Пан Олег показав усі наслідки повномасштабної війни для аграрного сектору за допомогою статистичних даних за цей період.

«У минулому році, порівняно із 2021 роком, аграрний комплекс Вінниччини недоотримав 45 відсотків зернових та зернобобових культур, 23 відсотки соняшнику, 13 відсотків сої. За тими ж статистичними даними на Вінниччині було вироблено на 8 відсотків менше молока та на 15 відсотків менше яєць. Якщо казати про загальні цифри, то в минулому році аграрний комплекс Вінниччини виробив на 22 відсотки менше продукції, ніж в минулому році. Ситуація могла бути і набагато гіршою, адже війна застала нас усіх зненацька. Коли найтяжчий етап вже пройдено, ми з вами маємо робити усе можливе, щоб повернутися до довоєнних показників, а згодом і покращити їх», - зазначив Олег Сідоров.

Темою цієї панельної дискусії була саме ефективність кластеризації – тобто об’єднання аграрних підприємств в умовах війни. Про те, як аграрні кластери можуть стати стратегічними інструментами розвитку сільського господарства на Вінниччині розповів директор ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Вадим Мохник.

«З початку створення агроклстера «Дністер», ця організація об’єднала близько 150 товаровиробників з різних областей України та навіть наших партнерів з Республіки Молдова. Дрібні та середні фермерські підприємства не мають ресурсів, щоб комунікувати з закордонними ринками збуту. Також аграрії, які повністю зайняті власною справою не мають змоги шукати та подавати заявки на міжнародні гранти з розвитку агробізнесу. Усі вищезгадані проблеми повністю вирішуються шляхом кластеризації та об’єднання аграріїв із спільною метою – розвитку власного бізнесу та сільського господарства України в цілому», - запевняє Вадим Мохник.

Важливою складовою розвитку аграрної сфери, безумовно, є освіта. Підготовка майбутніх фахівців та підвищення кваліфікації аграріїв – це ті завдання, які на себе беруть фахові аграрні університети та коледжі. Директор Іллінецького аграрного фахового коледжу Василь Пиндус детально розповів про те, чого хоче аграрний бізнес від випускника його навчального закладу.

«Товаровиробник хоче, щоб наш випускник та його потенційний співробітник мав окрім теоретичної підготовки і практичну базу. Як мінімум рік практичного досвіду в агробізнесі – це одна з головних вимог до фахівців сільськогосподарського бізнесу. На жаль, наша система аграрної освіти дуже консервативна і не може ефективно підготувати студентів за усіма критеріями агробізнесу. Керівництво нашого коледжу вважає, що в систему освіти слід вводити інновації і ми вже це робимо. Дуже успішною європейською практикою, яку ми впроваджуємо, є так звана дуальна освіта. Вона передбачає, що студент отримує окрім теоретичних знань в аудиторії і практичний досвід, працюючи ,впродовж навчання, на підприємствах», - розповів пан Василь.

У квітні 2023 року Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» отримав грант на системну підтримку малого і середнього підприємництва в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини.

Ця панельна дискусія стала першим заходом в рамках реалізації цього проєкту. Загалом на Вінниччині проведуть ще дві панельні дискусії та чотири онлайн-тренінги на різні теми, пов’язані із розвитком аграрного бізнесу.

Довідкова інформація:

В квітні 2023 року Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» отримав грант на системну підтримку малого і середнього підприємництва в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Зміст публікації є виключною відповідальністю Міжнародного сільськогосподарського кластера «Дністер» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.

Читайте також, вінницький «економічний Рамштайн»: американські партнери обговорювали підтримку підприємців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також