menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Агросектор в умовах війни: аграріїв Вінниччини навчатимуть європейським практикам ведення бізнесу (ФОТО)

03.05.2023 18:55

В рамках міжнародного проєкту для аграріїв Вінниччини проведуть низку освітніх онлайн-тренінгів та панельних дискусій

Підтримка агросектору в умовах війни є дуже актуальним завданням для України сьогодні. Це одна з ключових галузей, яка забезпечує продовольчу безпеку нації та є важливим чинником економічної стабільності країни. Через російську військову агресію, яка призвела до складних економічних умов, агросектор потребує додаткової підтримки. Тоді сільгоспвиробники та фермери й надалі забезпечуватимуть сталий розвиток та збережуть конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Саме тому на Вінниччині цьогорічреалізовуватимуть освітній проєкт, в рамках якого дрібні та середні аграрії будуть отримувати знання, необхідні для розвитку їхніх господарств та виходу на міжнародні ринки, повідомляє I-VIN.INFO.

Цей проєкт під назвою «U-CUP-AGRO: Українська кластерна платформа оновлення» презентували під час сьогоднішньої пресконференції. І розповіли про його деталі та актуальність під час війни.

«Департамент агропромислового розвитку Вінницької ОВА зацікавлений в успішній реалізації даного проєкту. Аропромисловий комплекс Вінниччини, як і усієї України, зараз перебуває в надважких умовах, але аграрії розуміють, що вони займаються забезпеченням продовольчої безпеки усієї нашої країни. На жаль, в умовах воєнного часу держава не може належним чином підтримати українських аграріїв. Тож саме завдяки таким проєктам, що фінансуються нашими західними партнерами, наші дрібні та середні фермери отримають необхідну інформацію, яка допоможе їм подолати частину викликів, пов’язаних із війною», - зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров.

Органіка, експорт та кластеризація – такі теми піднімались під час пресконференції.

«Дійсно, сьогодні дрібні та середні аграрії мають велику кількість проблем і я дуже радий, що завдяки спільним зусиллям ми зможемо надати їм необхідну інформаційну базу, розповісти, як правильно виходити на міжнародні ринки і як ефективніше вести своє господарство. Адже, як вже зазначалося, сьогодні це в інтересах не тільки самих аграріїв, а й усієї країни», - каже уповноважена особа фонду розвитку підприємництва Валерій Майборода.

Проєкт реалізується в рамках міжнародної співпраці та за фінансування Європейського Союзу і Уряду Німеччини. Локальний партнер з виконання – громадська спілка «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» в Україні. Лише цей агрокластер з-поміж 8 інших переможців виграв грант на реалізацію проєкту саме у сільськогосподарській сфері.

«Метою цієї програми є створення кращих умов для розвитку малих та середніх підприємств, підтримати інновації та стимулювати експорт, що є шляхом до сталого та рівномірного економічного зростання. Також наш проєкт має на меті підтримати сталість агрокластеру, як інструменту забезпечення конкурентоспроможного сектору в умовах війни за рахунок заходів, що спрямовані на імплементацію та впровадження в нашому агросекторі найкращих світових практик», - розповідає заступник директора ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Віталій Мережко.

В рамках проєкту проведуть три панельні дискусії та чотири онлайн-тренінги для аграріїв Вінниччини. Темами панельних дискусій стануть: «Ефективність агрокластерів в умовах війни», «Партнерство влади та бізнесу для підтримки агросектору в умовах кризи», «Міжнародний досвід: органіка та точне землеробство». На онлайн-тренінгах, в свою чергу, розповідатимуть про розширення можливостей для експорту, переваги органічного землеробства, впровадження новітніх технологій та багато чого іншого.

На зазначених тренінгах та дискусіях своїм досвідом розвитку бізнесу будуть ділитися і представники європейського агросектору.

«Ми співпрацюємо і з фінським, румунським та французьким агрокластерами. Вони також будуть долучатися до наших тренінгів та панельних дискусій та ділитися своїм досвідом з аграріями Вінниччини», - додає Віталій Мережко.

Планується, що перша панельна дискусія пройде 31 травня у Іллінецькому державному аграрному коледжі. В цьому коледжі є спеціалісти, які вже давно працюють в напрямку органічного землеробства. Крім того, в розпорядженні коледжу є сад площею у 25 га, виділений виключно під органіку.

«Органічне землеробство має велику кількість переваг, але слід розуміти, що на його впровадження аграріям потрібно дуже багато часу. Щоб насамперед підготувати землю та посадковий матеріал. Саме під час реалізації тієї освітньої програми, про яку ми сьогодні говоримо, до аграріїв Вінниччини будуть доведені переваги органічного землеробства, а також кроки для його ефективного впровадження. Органічне землеробство – це європейський стандарт, до якого ми всі маємо йти», - пояснює Олег Сідоров.

Реалізація цього проєкту не тільки допоможе підвищити рівень обізнаності дрібних та середніх фермерів, а й сприятиме співпраці між українськими та європейськими підприємцями.

«Ні для кого не секрет, що ми прямуємо в ЄС. Але ми маємо це сприймати не як юридичну та територіальну інтеграцію, а як відповідність європейському рівню життя та європейським стандартам в усіх сферах, включаючи аграрну. Реалізація цього проєкту стане майданчиком для комунікації між нашими та європейськими аграріями, що, по-перше, підвищить престиж Вінниччини на рівні Європи. А по-друге – стане ще одним невеличким кроком до нашої неминучої євроінтеграції», - впевнений президент ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Сергій Татусяк.

Захід організований ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua.

Зміст публікації є виключною відповідальністю ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» і не обов'язково відображають думку Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

Читайте також, агродрони та дефіцит кадрів: вплив війни на аграрний сектор Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також