menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Бізнес-парк» у Вінниці: ефективна співпраця, розвиток та наближення нашої перемоги (ФОТО)

30.03.2023 10:10

Бізнес в умовах війни та його роль у післявоєнній відбудові країни

Сучасний світ вимагає від підприємців постійного розвитку та вдосконалення своїх бізнес-процесів. В цьому процесі важливо мати на місці кваліфіковані кадри з актуальними знаннями та навичками. Саме тому необхідно розвивати синергію між освітою та підприємництвом. Особливо за необхідності відбудови України після перемоги у війні. Вчора у Вінниці відбулась зустріч в рамках презентації інноваційно-дослідницького центру «Бізнес-парк», на якій обговорювалось саме це та інші питання розвитку різних сфер бізнесу, відповідно, і економіки в Україні, повідомляє I-VIN.INFO.

«Бізнес-парк» відкривають на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, де і проходила вчорашня презентація. Коротко про цей проєкт та про важливість самої зустрічі розповіла ректорка університету Наталія Лазаренко.

«Освіта, бізнес та економіка – складові однієї мети з відбудови нашої країни після якнайшвидшої перемоги. Сьогодні наш університет презентує новий проєкт – інноваційно-дослідницький центр «Бізнес-парк». Цей центр був створений для моделювання нашої майбутньої національної бізнес стратегія шляхом об’єднання економіки, науки та освіти. Економіка – це гарант розвитку держави, а бізнес – це каталізатор розвитку економіки. Саме від вас – від підприємців – залежить не тільки майбутнє, але й сьогодення України. Тому я плекаю надію на те, що сьогоднішня зустріч, обговорення та пропозиції дадуть поштовх до ефективної співпраці, розвитку та наближення нашої перемоги», - зазначила Наталія Лазаренко.

Детальніше про актуальність ініціативи під назвою «Бізнес-парк» в умовах очікуваної після війни кадрової кризи в Україні розповів доктор економічних наук Олександр Галаченко:

«Сьогодні ми з вами беремо участь у відкритті «Бізнес-парку» - синергії науки та практики, симбіозу бізнесу та освіти, що має дати відповідь в першу чергу на кадровий запит українських підприємств, компаній та організацій. Згідно із звітом Міжнародної організації праці, с початком війни в Україні було втрачено більше п’яти мільйонів робочих місць. Рівень безробіття торік сягнув безпрецедентних 35 відсотків. Після війни на ринку праці очікується значний перерозподіл ресурсів, попит на деякі професії скоротиться, а на деякі, такі як енергетика, будівництво, психологія – збільшиться. Експерти передбачають, що саме створення подібних до «Бізнес-парку» освітніх програм підготовки кваліфікованих фахівців зможе допомогти країні вийти з такої кадрової кризи», - пояснив Олександр Галаченко.

Директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Цехановський детально в цифрах розповів про стан економіки в області. Повномасштабна війна завдала шкоди великій кількості різних сфер бізнесу, але, водночас, стимулювала розвиток інших. На думку пана Ігора інтеграція освіти та бізнесу стане гарною практикою, що дозволить українській економіці дотягнутися до стандартів Європейського союзу.

«Якщо бізнес та наука будуть інтегруватись один з одним, залучати ресурси і можливості, які є у вказаних суб’єктів, то це дасть той бажаний для нас економічний ефект і забезпечить розквіт нашої повоєнної економіки. Нам всім ще треба досягати певних умов для вступу в ЄС, є копенгагенські критерії, які чітко визначають, в тому числі, і економічні передумови вступу в союз. Тому такі заходи, як сьогоднішній, заслуговують на підтримку і можуть бути одним з тих інструментів, щоб досягнути цієї мети», - каже він.

Одним із головних секторів економіки Вінницької області є агробізнес. На цій зустрічі директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров зазначив, що перспективною тенденцією розвитку сільськогосподарського бізнесу в області є кластеризація фермерських підприємств, тобто, їх об’єднання в спілки з метою ефективнішої комунікації із закордонними партнерами.

Про досвід та перспективи роботи на Вінниччині одного з таких кластерів, а саме – Міжнародного агрокластеру «Дністер», розповів заступник його директора Віталій Мережко:

«Наша загальна мета – це конкурентоспроможний сільськогосподарський сектор за рахунок розширення контактів України з міжнародними партнерами. Коли почалась повномасштабна війна і усі порти закрились, аграрії стали звертатися до нас. Ми почали комунікувати, знайомити їх із нашими партнерами по всій Європі, відкривати логістику та допомагати у збуті продукції. Разом із міжнародними партнерами плануємо розвивати на Вінниччині органічне землеробство, впроваджувати інновації у вигляді точного землеробства та розвивати систему compliance – прозорості ведення бізнесу. В рамках проєкту від ЄС та уряду Німеччини, який ми виграли цього року, буде проведено три панельні дискусії та чотири онлайн-тренінга на усі вищевказані теми. Ми з радістю долучатимемо усіх зацікавлених підприємців до цього проєкту. Впевнений, що у нас попереду ефективна та успішна співпраця».

Читайте також, агросектор на передовій: Вінниччина готується до посівної кампанії.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також