menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Бізнес-план не для галочки»: у Вінниці пройшов другий етап маратону «PRO бізнес» (ФОТО)

19.04.2023 14:55

Навчальний маратон «PRO бізнес» пройшов у Вінниці ®

Позавчора у Вінниці провели черговий етап навчального маратону «PRO бізнес». Засновник семінарів, підприємець, директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» та депутат Вінницької міської ради Михайло Ганчук розповідав, як створити бізнес-план, для чого він потрібен, і на що звернути увагу. Також поділився порадами, які сам використовує в роботі. I-VIN.INFO побував на лекції та дізнався всі секрети створення реального бізнес-плану.

На початку лекції Михайло Ганчук розповів про себе та про роботу власного підприємства «Промавтоматика Вінниця». Поділився секретами, як створити дружній колектив і на скільки це важливо. А далі учасники «Бізнес-плану не для галочки» знову презентували себе на сцені. Цього разу кожен розповідав дивний факт про себе. Наприклад, вінничанин Віталій тримає вдома 3 тисячі екзотичних комах. А пані Світлана два роки жила в Китаї і навіть представилася китайською мовою.

Після цього спікер маратону нагадав основні тези попередньої теми. Важливо, що власна справа починається з бажання, а потім йде ідея. Бізнесу варто навчатися, це як професія, а бізнесмен – спеціальність. Також потрібно пробувати все, аби знайти власну нішу. Для створення хорошої ідеї треба аналізувати ринок, спостерігати: чого достатньо, в чому є потреба.

«Наразі великий тренд на відкриття кав’ярень. Незрозуміло, чи ринок вже наситився. Бо це як біткоїн, він може піти вгору, а може - вниз. Проте помітно, що ринок на відкриття кав’ярень вже добряче наситився. Не знаю, чи це вже межа, проте є багато закладів з кавою. Відповідно, якщо відкрити ще одну кав’ярню і не впровадити нічого інноваційного, ймовірність успіху невелика», - наголошує Михайло Ганчук.

Також наголосив, що під час створення бізнесу є чимало етапів. Сам Михайло презентував етапи розвитку компаній, які запропонував один з провідних експертів по розвитку компаній і бізнесу Іцхака Адізеса. Важливо, що чимало стартапів помирає ще не народившись, через те, що люди довго «носяться» з ідею і перегорають. Окрім цього, бізнес може «померти» ще на етапі молодості чи на будь-якому іншому етапі.

Після нагадування основних тез із першої лекції Михайло Ганчук почав говорити про види бізнес-планів та основні етапи створення. Серед загальних видів підприємець радить взяти за основу структуру бізнес-плану, яку пропонують Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO.

«Є ще варіант скористатись методикою створення бізнес-плану від Міністерства економіки України, проте це дуже ємкий і важкий стандарт, який доречний для великих івестиційних проектів. Краще не відкривати, - жартує Михайло. Ця методологія дуже масштабна і універсальна. Мені здається, за описом цього бізнес-плану можна міста побудувати. Тому особисто раджу звернути увагу на методологію UNIDO. Можна користуватися ще й довільною формою».

Основні етапи створення бізнес-плану: заповнити форму бізнес-плану, наповнити його зміст. До оформлення важливо вказати виконавця, наприклад, назву організації або фізичну особу. Далі вказується коротка інформація про компанію чи особу, профіль діяльності, досвід, рівень кваліфікації керівництва та команди експертів, заплановані дати проведення проєкту.

Щодо змісту, у бізнес-плані прийнято розміщувати резюме бізнес прокту на перших сторінках. Потім опису продукту, маркетингова стратегія, оцінка ринку і конкурентів, організаційна структура та управління бізнесом, фінансовий план і прогнози. На кожному пункті Михайло Ганчук зупинявся, розповідав про найважливіші моменти під час створення бізнес-плану. Кожен охочий міг поставити питання чи уточнити інформацію.

Для кращого розуміння використовували гіпотетичний проекту вінницького меду «Бузький мед». Дуже наглядно Михайло Ганчук презентував приклад SWOT-аналізу зі створення вінницького меду «Бузький мед». Він розписав сильні сторони (Strenghts), слабкі сторони (Weaknesses), можливості бізнесу (Opportunites) та загрози для бізнесу (Threast).

Через велику залученість і цікавість аудиторії не вистачило часу на надважливий останній пункт бізнес плану- фінансове планування, тому ймовірно буде організована додаткова зустріч.

Наприкінці зустрічі всі фотографувалися, могли поспілкуватися з Михайлом та поставити питання особисто. Як зазначила Аліна Вінніченко, вперше прийшла на маратон і не пошкодувала.

«Лекція була насичена змістовною інформацією щодо бізнес-планування. Сподобалося, що маратон приділяє увагу саме практичній стороні підприємницької діяльності. Наполегливо рекомендую кожному, хто бодай раз думав про відкриття власної справи, взяти участь у маратоні», - каже Аліна.

Нагадаємо, у Вінниці для молоді провели ще одну додаткову зустріч по першій темі маратону «PRO бізнес».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.


Читайте також