menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Блокування кордону з Румунією та мито на українську продукцію: «драма» навколо зерна з України набирає обертів

16.01.2024 19:00

Актуальна інформація та коментарі експертів щодо ситуації із імпортом зерна в ЄС

Румунські аграрії, услід за своїми польськими колегами, вже декілька днів перекривають рух вантажівок на двох пунктах пропуску на кордоні з Україною. Хоча уряд Румунії і заявляє про те, що вдалося досягти певних домовленостей з фермерами, над імпортом українського зерна в ЄС нависла ще одна загроза – п’ять країн Євросоюзу вимагають запровадити імпортне мито на українське зерно. I-VIN.INFO розповідає про причини та наслідки цієї кризи.

Румунські фермери сьогодні вранці поновили перекриття дороги поблизу пункту пропуску «Вікову-де-Сус» навпроти «Красноїльська». Натомість перехід «Порубне-Сірет» із румунського боку блокується вже більше доби. Про це виданню Укрінформ розповів офіцер пресслужби Чернівецького прикордонного загону Костянтин Ліснік.

Як і польські аграрії, румуни перекривають кордон лише для вантажівок, а легковий транспорт та пішоходів пропускають.

«По напрямку пункту пропуску «Порубне» в єЧерзі перебувають зараз близько 600 вантажівок, але звісно що вони фізично не присутні на кордоні. А по напрямку пункту прописку «Красноїльськ» черга жива, там не діє електронна черга, і перетинати кордон можуть лише вантажівки, які слідують порожніми. З годину тому, за нашими спостереженнями, близько 20 транспортних засобів очікували на можливість перетину в бік Румунії», - заявив в ефірі телемарафону близько 17-ї години «Єдині новини» речник ДПСУ Андрій Демченко.

В ефірі цього ж телемарафону свою думку щодо причин таких протестів висловив політичний експерт Максим Джигун:

«Зараз, після того, як країнами Європи крокує популістична та радикальна «зараза», вона поширюється і на Румунію. Дуже часто виникають подібні настрої – антиєвропейські і антиукраїнські саме в тих країнах, де з’являються виборчі кампанії. На жаль, з-поміж проукраїнських якісних сил, які зберігають високий рівень підтримки в суспільстві, є також деякі навіть проросійські, антидемократичні сили. Такі, як політична сила AUR, а також відкольницька від неї сила S.O.S. Зараз вони мають десь близько 18% підтримки громадян. Саме вони, за прикладом Польщі, Словаччини, інших країн, вдаються до таких інструментів впливу на політичний порядок денний. Ці сили просто «електризують» темою євроскептичних своїх настроїв позицію в громадян і змушують, скажімо так, владу рахуватись з ними».

Натомість сьогодні в інтерв’ю виданню Antena 3 прем'єр-міністр Румунії Йон-Марчел Чолаку заявив, що румунський уряд виконав переважну більшість вимог аграріїв і протести скоро можуть закінчитись.

«По-перше, я намагався зрозуміти, з чого почалися ці протести. З моєї точки зору, вони виправдані. Це накопичене розчарування. У нас була пандемія, енергетична криза, війна. Був приплив товарів з України на територію Румунії. Майже 99% запитів від Мінагрополітики закриті. Але 90% з них були закладені в бюджет поточного року. Це було нормально, що ми не встигаємо за три-чотири дні просунути їх, як укази», - заявив румунський Прем’єр.

Зараз румунські урядовці проводять перемовини зі страховими компаніями щодо проблеми, яку порушили аграрії.

Водночас із всім цим з’явилась ще одна резонансна новина. Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Єврокомісії вимагають запровадження імпортних мит на українське зерно через нібито недобросовісну конкуренцію. Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства сільського господарства Угорщини.

Ці країни входять у шістку європейських країн, які вирощують значно більше пшениці та кукурудзи, ніж споживають. Тому вони вважають, що Брюссель має вжити заходів для захисту ринків сусідніх з Україною країн та повного використання їх експортного потенціалу. Одним із таких кроків може стати запровадження мита на окремі види сільгосппродукції.

Підписанти стверджують, що їхні фермери зазнали значних збитків після того, як минулого року ЄС призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України. Вони закликають Європейську комісію перевірити, чи відповідають українські правила виробництва стандартам ЄС.

Читайте також, від «Старлінків» до теплих ковдр: як вінничани з Іспанії підтримують вінничан в Україні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: AFP, ukrinform.ua, life.znaj.ua

Читайте також