menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Боротьба за природу: інвазійні дерева загрожують українським екосистемам

12.08.2023 16:00

Біолог Української природоохоронної групи розповів про шкоду від висадки інвазійних дерев

Україна має багату природу та високе різноманіття рослин та дерев. Проте, шкоди цьому різноманіттю завдає висадка деяких дерев, які не пристосовані до нашої екосистеми та фактично вбивають традиційні українські ліси. Міндовкілля України в цьому році заборонило висадку деяких видів шкідливих дерев, але певні зацікавлені групи хочуть досягти відміни цього рішення, повідомляє I-VIN.INFO.

Ще у травні цього року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило перелік з тринадцяти інвазійних, тобто шкідливих для екології, видів дерев.

«У будь яких інвазійних видів рослин, які завезені з іншого континенту і які висаджуються в Україні немає природних ворогів в нашій екосистемі і вони починають агресивно розростатися. Можна, до прикладу, посадити ту ж акацію і вона буде витісняти нашу місцеву сосну. Усе те біорізномаїття, яке є у соснових лісах воно не пристосовано до акації і починає зникати. Для нашого лісостепу характерні мішані ліси із дубом, липою. Якщо туди засадити акацію, то там зникають усі весняні квіти, якими харчується безліч комах. Відповідно починають зникати самі комахи, потім зникають ті види фауни, які харчуються цими комахами і далі відбувається ланцюгова реакція», - пояснює біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник.

Пізніше стало відомо, що деякі представники української лісової галузі намагаються домовитись про виключення з цього переліку таких дерев як робінія звичайна (акація), дуб червоний, горіх чорний, гледичія колюча та маслинка вузьколиста.

«У представників лісової галузі є дві мотивації просувати вилучення зі списку заборони деяких видів інвазійних дерев. По-перше, наша лісова галузь досі мислить радянськими мірками типу: «Висадка дерев – це добре, заборона висадки – це погано». Через заборону їм треба кардинально міняти свої підходи. По-друге, у них вже є план висадки на найближчий час і в цьому плані присутні деякі види інвазійних дерев. Зараз їм в осени треба буде садити дерева, а у них в планах все було заточено під ті інвазійні дерева», - припускає Єгор Гриник.

Проблема інвазійних видів дерев є всесвітньо визнаною. В багатьох країнах цивілізованого світу існують подібні закони про заборону висадки шкідливих рослин – для кожного регіону та клімату різні.

«У багатьох країнах Європи є законодавство про інвазійні види рослин. Та ж сама акація заборонена у восьми країнах Євросоюзу. ЄС вимагає від країн впровадження законодавства про інвазійні види. У нас такого законодавства поки що немає і ця заборона стала першим кроком в цьому напрямку. Проте, цього недостатньо і окрім дерев треба надалі розглядати питання із інвазійними трав’янистими рослинами і тваринами», - запевняє біолог.

Деякі представники лісової галузі виступають за перегляд затвердженого переліку заборонених до висадки дерев, мотивуючи це недостатньою залученістю науковців до прийняття рішення.

Як відповідь на такі твердження, понад 120 українських науковців − доктори та кандидати наук, представники наукових установ з усієї України підтримали відкрите звернення до органів державної влади.

У зверненні науковці наголошують, що встановлена Міндовкілля заборона висадки інвазійних дерев − правильна, своєчасна та базується на результатах численних досліджень. Вони зазначають, що заборонені інвазійні дерева є загрозою для українського біорізноманіття і потребують державного регулювання.

«Лісова галузь має тісні зв’язки на високому політичному рівні і на Міндовкілля зараз чинять сильний тиск для того, щоб виключити деякі види дерев з наказу про заборону висадки. Хочеться вірити, що цього не станеться, адже в Україні є не так багато природоохоронних досягнень і заборона висадки інвазійних дерев – це дуже сучасне рішення», - зазначає пан Єгор.

Читайте також, «Липень 2023 року став найспекотнішим»: у Вінниці розповіли про зміну клімату.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: forester.org.ua, lexinform.com.ua, sutem.com.ua, kvitkainfo.com

Читайте також