menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Бринза, шкварки, сметана, гриби – з чим вінничани можуть куштувати банош й мамалигу

05.10.2021 14:55

Майстер-класи з приготування мамалиги й баноша показували усім жителям та гостям Студенянської громади

Страви одночасно схожі та різні. «Мамалига VS Банош» час від часу готуються у сім'ях мешканців Вінницької області та є популярними в Україні загалом. Проте не всім відома їх історія та важливість поетапного приготування, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Кожна страва має свій особливий рецепт чи пропорції. Головне для них обох – додавати сіль наприкінці та постійно помішувати. Якщо говорити про страви по окремості, то для приготування мамалиги потрібно брати кукурудзяну муку дрібного чи середнього помолу. А в баноші є свої пропорції сметани, вершків або ж домашнього молока, котрі додають під час процесу приготування у кукурудзяну крупу», – розповідає директор Міжнародної громадської організації «Єврорегіон «Дністер» Микола Радіонов.

Саме з майстер-класу з приготування обох страв й розпочався перший Міжнародний фестиваль Етно FoodFest.

«Я куштував неймовірно смачний банош за класичним рецептом з білими грибами, який сьогодні готували при нас. І хоч я рідко вдома готую цю страву, та це було щось нове. Спробував додати ще й бринзу, та в фаворитах все ж гриби», - коментує вінничанин Олександр.

Цікавою історією поділилась жителька Студенянської громади Тетяна та представниця села Болган, котра розповіла детальніше про страви та свою місцевість:

«Болган – найперше село, з якого розпочинається Україна. Означає він «величезна скеля», котра розташована у центрі містечка. Історично так склалось, що Болган був у складі Республіки Молдова два рази, тому розпочалось змішування населення між країнами. Є навіть родини, в яких змішані роди, тому вони знають й молдавську мову. І звісно, не дивно те, що традиції й звичаї України та Молдови тісно взаємопов'язані».

Вона додає: «Мамалигу, яка готувалась з давен-давен нашими бабусями, їли замість хліба, тому що сам хліб випікали раз на тиждень у печі. І лише у цій страві є «харчове золото», що міститься у муці після перемелювання кукурудзи. Є навіть спеціальний сорт, з котрого виробляється мука на мамалигу. Страву можуть їсти діти з молоком, а дорослі з солоною бринзою, шкварками чи грибною, м'ясною, рибною підливою. Це страва, яку можна було куштувати навіть у пісний день. Що стосується баноша, то вариться він зі сметаною і вершками. Це й відрізняє їх. Для баноша притаманний молочний смак й трохи кислинки».

Своїм особистим рецептом поділилась і пані Віта з села Угля Тячівського району Закарпатської області:

«Банош у нас робиться з картоплі, масла, кукурудзяного і пшеничного борошна, а для того, щоб він був смачнішим, ми додаємо масло, бринзу та сир. До того ж, зверху обов`язково кладемо шкварки. Я його роблю без точних пропорцій. Можна взяти, для прикладу, п’ять-десять картоплин, виварити їх, щоб розсипались, а потім витолочювати, щоб була каша рідкою. Завчасно готуємо кукурудзяне борошно з пшеничним і все це додаємо дуже обережно, аби не було комочків і лишаємо настоюватись. За цей час смажимо шкварки і топимо їх в маслі. Викладати страву потрібно так: слой сиру, мамалиги, тоді масла і знову сиру, мамалиги, масла і на самий верх йдуть у нас шкварки. Цей рецепт у нас на Закарпатті передається вже не одне покоління, а дізналась я його від мами».

Фестиваль пройшов під гаслом «Смакуй українське! Люби українське! Цінуй українське!»

Проект «Міжнародний Етно FoodFest «МАМАЛИГА vs БАНОШ» реалізовується в рамках Конкурсу Вінницької ОДА з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання яких надається фінансова підтримка, під патронатом голови Вінницької ОДА.

Організатор: Єврорегіон «Дністер».

Нагадаємо, фестиваль «Мамалига vs Банош» на Вінниччині підкорив своєю гостинністю.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та Ірина Басенко




Читайте також