menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Фестиваль «Мамалига VS Банош» на Вінниччині підкорив своєю гостинністю

04.10.2021 12:00

Перший Міжнародний Етно FoodFest мамалиги та баноша провели у Студенянській громаді

В Студенянську громаду Тульчинського району Вінницької області вчора з'їхались гості не лише з усієї Вінниччини та України, були також учасники й з Молдови. Адже у неділю 3 жовтня тут пройшов перший Міжнародний фестиваль «Мамалига VS Банош», повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Завідуюча будинком культури села Кукули Студенянської громади Людмила Лойова: «Ми приїхали на цей чудовий фестиваль щоб приготувати королеву мамалигу і короля баноша, а також шкварки, кислу капусту, грибну та м'ясну підливу. Сьогодні започатковується традиція і я сподіваюсь, принаймні ми так плануємо, що ми кожного року будемо приїжджати на цей фестиваль».

На невеликій території, проте з великою кількістю бажаючих відвідати захід, проходив фестиваль.

«Я вперше приїхала на такий фестиваль. І ця прекрасна атмосфера вже захоплює одразу – люди очікували свята, тому було б чудово проводити щось схоже й надалі. На території, де проживаю я, не готують таких страв, але було цікаво їх скуштувати. Тому залюбки спробувала б приготувати щось вдома, хоч і мамалигу колись намагалась зробити», - ділиться враженнями від фестивалю староста Берізко-Чечільницького старостинського округу Лідія Гричулевич.

На фестивалі кожна громада представляла свої фірмові страви. До них додавалися різноманітні підливи і смачні вертути, струдлі та пиріжки. Кожну страву давали можливість скуштувати усім охочим.

Представниця Вапнярської територіальної громади Галина Філіпенко розповідає, що їх громада завжди бере участь у таких заходах. Адже у Вапнярській громаді дбають про розвиток культури і туризму.

«Можна навіть сказати, що де проходять фестивалі, там наша громада теж є. В залежності від тематики, готуємо різні страви, для прикладу, борщ або мамалигу. На жаль, банош готувати не вміємо, тому будемо вчитись робити це сьогодні», - говорить пані Галина.

Оскільки Етно FoodFest проводився майже на кордоні з Молдовою, то жителі цієї країни також завітали. Примар міста Рижкани Віктор Богатько наголошує, що йому дуже сподобалась організація фестивалю:

«Концепція фестивалю теж заслуговує на повагу: мамалига та банош ніби конкурують між собою. Втім, хочу сказати, що кожна приготована страва – банош та мамалига – є національною стравою Республіки Молдова, тому важко визначити, що мені більше до вподоби. З усього найбільше запам'яталось те, що учасники були в національних костюмах. Кожна територіальна громада намагалась представити себе по-різному і це було цікаво. Можливо, у майбутньому ми також проведемо схожий фестиваль».

Нагадаємо, у Вінниці виступ сесійного джаз-бенду завершився оваціями.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт


Читайте також