menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Були дуже важкі перших три місяці»: американцям у Вінниці розповіли про війну та плани відбудови України

31.05.2023 16:00

Американці та українці обговорювали актуальні питання розвитку економіки України

Війна вплинула на різні сфери, напрямки діяльності в Україні. Чимало університетів, підприємств, будинків зруйнували російські ракети. А економіка країни зазнала значних втрат. Ці проблеми обговорювали вінницькі підприємці, представники університетів, волонтери, науковці разом із делегацією PASS LLC з США . I-VIN.INFO побував на круглому столі «Економіка в умовах війни: глобальні виклики сьогодення та перспективи відновлення» та поділиться найцікавішими тезами.

Як зазначив на зустрічі голова Громадської об’єднання  «Ми – Вінничани», доктор економічних наук Валерій Коровій, за минулий рік в Україні відбувся спад валового внутрішнього продукту (ВВП) на 29%. На стільки ж відсотків зросла інфляція в Україні. А перші три місяці з початку повномасштабного вторгнення фінансова система витримала за рахунок кредитів українському Уряду від Національного банку. Також виникли проблеми з логістикою.

«Це були дуже важкі перших три місяці. Потім почали отримувати макрофінансову допомогу. Першими були уряд США, далі – Європейський Союз, Великобританія. Фактично щомісяця Уряд отримує від 4-х до 5-ти мільярдів доларів грантових коштів та позик, які спрямовуються на гривневу конвертацію та здійснення бюджетних видатків. Але це рано чи пізно закінчиться», - каже Валерій Коровій.

Також додав,  навіть на відновлення напівзруйнованого Будинку офіцерів (враховуючи документацію, тендери та інше) піде як мінімум 4-5 роки. Тому основна задача України в тому, аби максимально спростити будь-які процедури та дуже швидко відновлювати країну.

За словами професорки кафедри міжнародних економічних відносин, докторки економічних наук, професорки Донецького національного університету імені Василя Стуса Тетяни Орєхової, через російську агресію пошкоджено близько 3267 закладів освіти, а 261 будівель зруйновані повністю.

«Агресор каже, що вони стріляють у військові частини. Але бачимо – це не так. Найбільше постраждали будівлі у Донецькій, Луганській, Харківській областях. За ці останні півтора року було переміщені із східних регіонів 44 заклади освіти. У 2014 році Донецький Національний університет теж був у такій ж ситуації. У Донецьку ми мали 11 будівель, 4 гуртожитки по 16 поверхів. А у червні 2014 року 25 тисяч російських бойовиків зайшли в це місто», - каже Тетяна Орєхова.

Тоді сепаратисти захопили університет, і все життя закладу довелося скласти у валізи. Викладачі таємно виїжджали з окупованого міста. Потім вони об’єдналися із студентами та написали звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням допомогти навчальному закладу. У такий спосіб вдалося отримати приміщення у Вінниці.

У своєму виступі кандидатка економічних наук, Президентка ГО «Хмільничанка» Наталія Процюк представляла інтереси Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Хоч війна в Україні триває досі, банк передбачив наслідки цієї трагедії і забезпечив підготовку більше, ніж 200 своїх спеціалістів.

«Нам бракує єдності у розумінні, яким чином давати відповіді на одній й ті ж самі запитання. Тому що ті реформи, які є в Україні або не досконалі, або потребують додаткових конституційних фундаментальних змін. Для цього і організовуються різні тренінги та навчання», - каже Наталія Процюк.

Також чимало проєктів реалізовувалися у ЄБРР. Вони допомагають забезпечувати сталість економіки України і пришвидшити якнайкращий вихід з повоєнної депресії. Не менш важливо для Наталії Процюк, аби випускати не тільки людей на високих посадах, а і працівників робочого класу.

«У нас вже з’явилась критична маса людей, які побачили життя в Європі, і вже не захочуть жити гірше. Серед них є багато таких, хто ніколи не виїжджав за кордон. І тепер вони розуміють, що таке європейський рівень життя. І вони прагнуть усім серцем, щоб в Україна піднялась на такий же рівень», - підсумувала Наталія Процюк.

Читайте також, переселенці зі сходу та півдня України живуть, вчаться та працюють у вінницькому навчальному закладі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також