menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Це перший комплекс з бомбосховищем для тварин»: що цікавого є у вінницькому зоопарку (ФОТО)

30.04.2024 18:30

Вінничан запрошують до Подільського зоопарку

Подільський зоопарк у Вінниці прихистив чимало тварин-переселенців. Їх евакуювали із чотирьох областей України: Київської, Чернігівської, Одеської та Сумської. На сьогодні чисельність мешканців зоопарку становить понад 260 звірів і птахів. Всі вони мають свої зручні клітки та вольєри. А в одному з них для тварин є надійне укриття. I-VIN.INFO поспілкувався з директором Подільського зоопарку Євгенієм Ткачиком та дізнався, як саме змінився зоопарк за останні роки.

«Ми забрали до себе ягуарів та тигрів з приватного звіринця Одеської області. Інших варіантів не було, адже тварини потрапили під масований обстріл, і власники хотіли передати їх саме до нас. Одесити раніше були у Подільському зоопарку, тому й наполягали віддати ягуарів та тигрів нам. Спочатку ми тримали хижаків у клітках, проте паралельно розпочали будувати повноцінний комплекс для утримання цих тварин», - каже директор зоопарку Євгеній Ткачик.

Додає, усіх звірів з багатьох зоопарків прийняти не можуть, бо потрібно облаштувати гарні умови для утримання. Адже основна проблема не у фінансуванні, а саме у розробці проєкту комплексу для утримання тварин. Вольєр для ссавців повинен мати опалення, адже ягуари та тигри – теплокровні звірі. Директор зоопарку зауважує, що все ж своїми силами та за підтримки підприємства «Віноблагроліс» Вінницької обласної ради, яке і заснувало Подільський зоопарк та забезпечує тварин зеленими кормами, вдалося швидко вирішити проблему з будуванням вольєру для тварин-переселенців.

«Це перший комплекс з бомбосховищем для тварин. Наразі у цих вольєрах живуть тигри та ягуари. Також у нас є лемури, яких ми прихистили з зоопарку Київської області. Ще до нас евакуювали звірів з Сумської області, Чернігова, Одеси. До нас звернулися зоопарки з цих регіонів. Аби отримати дозвіл на утримання нових тварин, ми звертаємося до генерального директора «Віноблагроліс» та отримуємо відповідне фінансування. Адже збільшується кількість раціону харчування для тварин. Також за

ними постійно потрібен догляд», - зазначає Євгеній.

За словами директора зоопарку, немає тварин, за якими простіше чи складніше доглядати. Кожен звір чи пташка потребує уваги, догляду, харчування та місця для утримання. Також у зоопарку важливо наблизити максимально природні умови для тварин. Тоді їм буде зручно проживати та розмножуватися. З основних проблем, які зараз є у Подільському зоопарку – це кадровий голод. Адже зоопарки не мають можливість бронювати працівників, тому деяких з них мобілізували. Також є виклики із племінною роботою. Важливо, аби тварини-родичі не спарювалися між собою, це може привести до поганого потомства.

«Нам важко завести звірів з-закордону через війну. А їх треба «оновлювати», додавати нових самців та самок, аби уникнути родинного спаровування. Це одне з найважчих завдань на сьогодні. Аби тварини менше хворіли, ми ретельно очищаємо воду. Так вони не підхоплять хвороби, що можуть переносити люди. Це дуже важливе питання для нас. А деякі вольєри містять спеціальне скло, через яке не чути ні шуму, ні енергетики людей», - каже директор зоопарку.

У Подільському зоопарку цього року відкрили нові локації. Серед них – гойдалка у вигляді карамельки, Ейфелева вежа, різні клумби з квітів тощо. Оновлюють й Парк динозаврів. Там є колекція динозаврів-велетнів різних типів. Планується, що влітку над клітками в зоопарку працюватимуть охолоджувальні туманостворювачі, які подаватимуть прохолоду з води. Тварини зможуть легко витримати спеку у сонячну погоду. Працює зоопарк з 9:00 до 18:00 без вихідних. Адреса: вулиця Сергія Зулінського, 9.

Нагадаємо, пілотний проєкт з кейс-менеджменту впровадять на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт.

 

Читайте також