menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Часто маніпулюють, що ЄС – це про ЛГБТ»: примарка молдовського міста про євроінтеграцію

27.05.2023 11:30

Чому у Молдові досі є проблеми з євроінтеграцією?

Нещодавно у столиці Молдови пройшов масштабний мітинг на підтримку євроінтеграції. Чимало людей вийшло, аби висловити своє прагнення щодо вступу до Євросоюзу. Проте у маленьких містах Молдови досі є частина суспільства, яка має свої погляди на це. Про це та більше I-VIN.INFO поспілкувався з примаркою міста Дрокіа Ніною Черетеу. Також дізнався, які ще існують проблеми у містах Молдови.

За словами Ніни Черетеу, молдовани реагують по-різному на євроінтеграцію. У тих людей, чиї діти живуть у Європі, складається позитивна думка про ЄС. Адже молоде покоління із захватом розповідає про життя закордоном. Та все ж є частина населення, яка ніколи не бувала у країнах ЄС, тому й негативно налаштована на євроінтеграцію.

«Бувають і такі, що ностальгують за СРСР. Думають, що раніше було краще. Важливо, аби концепція євроінтеграції пояснювалась населенню трохи по-іншому. Акцентувати увагу треба на релігії та нашій культурі. Адже зараз часто з'являються маніпуляції, що ЄС – це про ЛГБТ та інше. Звісно, населення хоче протистояти невідомому. Вони думають, що одразу дозволять одностатевий шлюб. Проте це не так!», - каже Ніна Черетеу.

Додає, що такою ситуацією користуються партії, які не підтримують євроінтеграцію. Їм вигідно спотворювати концепт напрямку в Європейський Союз. Місцева влада у Дрокії намагається вигравати різні проєкти від ЄС. Таким чином демонструється, що завдяки європейським партнерам, грантодавцям, можна багато хорошого реалізувати у місті.

«Проєкти дозволяють отримувати доволі великі суми для міста. Впродовж 8-ми років, відколи я обіймаю посаду примарки Дрокіа, ми вперше виграли проєкт від ЄС з фінансуванням близько 6-ти мільйонів євро. За ці кошти проробили стільки усього, що наш бюджет не покрив би цього впродовж десятки років. Він дуже маленький, і це не дозволяє повноцінно щось реалізовувати», - каже примарка.

Багатьох законів, які впроваджує Молдова для євроінтеграції, люди не розуміють. Через низку факторів населення поступово зневірюються, що у їхній країні може відбутися щось хороше. За словами Ніни Черетеу, молдовани перестали довіряти владі.

«Коли ми оголошуємо, що виграли проєкт, люди починають думати, що з них щось вимагатимуть. Адже досі вважають, що просто так нічого не буває. Це ж треба довести людей до такого відчаю! Інколи навіть здається, що населення у депресії. Адже ніхто нічого не робить, аби покращити своє життя», - говорить Ніна з гіркотою у голосі та зволоженими очима.

На питання, що потрібно змінити у владі Молдови, аби провести успішну євроінтеграцію, Ніна Черетеу відповідає так:

«Варто почати нейтральну політику. Не треба виступати категорично проти когось. Люди мають розуміти, що до влади не прийшли «чужі». Намагатися достукатися до кожного, хоч чимало людей з північної Молдови працювали на росії. І навіть їм потрібно пояснити, що дає євроінтеграція».

А ще, за словами примарки, потрібно адаптувати нові закони та реформи у Молдові до звичних реаліїв життя. Зауважує, що президентка Майя Санду 21 травня зібрала у столиці Кишинів всю місцеву владу. Проте основна думка цього зібрання – євроінтеграції не буде, якщо цього не захочуть самі люди. Як бачимо, тисячний мітинг у Молдові доводить, що наші сусіди теж хочуть у ЄС. Про це раніше писав I-VIN.INFO.

«Але проходили у нас мітинги й проти євроінтеграції. Вони були проплачені «тією стороною», якій не вигідна євроінтеграція. А всі люди на цих мітингах знаходяться у безвихідних ситуаціях. У Молдові найвищі ціни за газ, інтернет та інше серед країн Європи. А заробітна плата та сама», - зауважує примарка міста.

Як додає далі, від місцевої влади у Молдові вимагають бути транспорентними (відкритими до людей). У Дрокії будь-хто може прийти до примара міста та побачити його роботу. На думку Ніни Черетеу, центральна влада має теж бути відкритою до населення та звітувати перед ним.

«У нас молодь масово виїжджає закордон. І це дуже трагічно для кожної країни. Молодь їде на навчання, а назад вже не повертається. А за людьми літнього віку ніхто не приглядає. Від цього ще більше сумно. Тому і ця депресивність у населення», - каже примарка Дрокії.

Як зауважує Ніна Черетеу, відмінності у країнах Молдови та України є. Адже ті закони, на які позитивно відгукується український народ, може зовсім не працювати для молдован. Тому і виникають складнощі в євроінтеграції. Проте молдовани готові реалізовувати спільні проєкти з Україною.

Нагадаємо, євроінтеграція Молдови: чому все не так просто?

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький(i-vin.info).


Читайте також