menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ціни на добрива виросли, а на зерно впали»: українські аграрії долають виклики, спричинені російською агресією

20.11.2022 16:25

Сьогодні відзначається День працівників сільського господарства

Сьогодні, 20 листопада, в Україні відзначають День працівників сільського господарства. I-VIN.INFO розповідає про те, як наші аграрії продовжують працювати на благо країни, не дивлячись на труднощі, які принесла за собою російська агресія.

Попри усі складнощі, з якими стикнулись аграрії, зараз вони закладають основу для майбутнього врожаю у наступному році.

На початок листопада на Вінниччині зібрали зернові та зернобобові культури на площі 558,8 тис. га (69,5 %), намолочено 2443,0 тисяч тонн зерна при середній урожайності 43,7 ц/га, повідомили у Вінницькій облдержадміністрації. Наприклад, соняшник зібрали на площі 315,2 тисяч га (96,1 %), намолочено – 710,9 тисяч тонн при середній урожайності – 22,6 ц/га.

«Головними викликами від початку цієї війни для нас, аграріїв, став стрімкий зріст цін у доларах на паливо та добрива, вони зараз дуже дорогі. А на наше зерно, навпаки, різко впали. У гривнях-то ціни залишились майже такими самими, а у доларах зменшилися в два рази. Тобто, ми втрачаємо і там, і там», - розповідає головний агроном фермерського господарства «Велес АРС» Сергій Лисий.

Батько пана Сергія – Олександр Лисий є головою ФГ «Велес АРС». До Дня працівників сільського господарства він отримав Вітальний лист від Міністра аграрної політики та продовольства України, який надсилали найуспішнішим аграріям України.

Олександр Лисий

Голова Вінницької ОВА запевнив, що на Вінниччині також продовжують сіяти озимі зернові.

«Заплановано понад 300 тисяч гектарів озимих зернових. Зокрема, аграрії вже посіяли озимі зернові на площі 257,3 тисяч гектарів (84,7 % до прогнозу)», - зауважив Сергій Борзов.

Хоча українські аграрії і справляються із труднощами, пов’язаними із війною, але фактом залишається те, що російська агресія завдала серйозної шкоди нашому аграрному сектору.

«Українській аграрній сфері доведеться дуже довго відновлюватися, коли закінчиться війна, щоб хоча б повернутися до довоєнних показників. Уся країна буде потребувати цього відновлення. Сподіваюсь, що про аграріїв не забудуть і держава допоможе нам із цим. А поки що ми дбаємо про продовольчу безпеку країни, віримо в ЗСУ та нашу перемогу!», - зазначив Сергій Лисий.

I-VIN.INFO вітає усіх працівників сільського господарства зі святом! Хай будь-які виклики дають багато можливостей для процвітання та розвитку! Гарних врожаїв, невичерпної сили та невтомної наснаги у вашій благородній праці! Разом – до Перемоги!

Нагадаємо, професор аграрного університету запевнив, що голоду в Україні не буде.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: agropolit.com, Світлана Пустовіт

Читайте також