menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Діти подорослішали, стали відповідальними»: директор спортшколи на Вінниччині про роботу під час війни (ФОТО)

19.07.2022 12:30

Сьогодні, 19 липня, відзначають День тренера

Широкомасштабна війна вплинула не тільки на економіку України, а й на роботу багатьох структур та підприємств. Також і на спортивну діяльність у Вінницькій області. Свою роботу у спортивній школі під час війни майже не припиняли у Липовці. Про це для I-VIN.INFO розповів директор ДЮСШ, голова відокремленого підрозділу місцевої територіальної організації ВФСТ «Колос» Микола Любченко. Також він розповів, як вихованців змінила війна, і як спорт допоміг пережити дітям важкі новини та події.

Директор спортшколи згадує, що з 24 лютого протягом місяця керівництво до кінця не розуміло, як працювати в умовах війни, і заняття на деякий час призупинили.

«Згодом їх знову відновили. До того ж у Липовці поруч з нашим залом є укриття, куди діти ходили під час повітряної тривоги. А з 1 липня ми тимчасово призупинили тренувальний процес. Тренерів відправили у чергові відпустки, а дітям даємо змогу насолодитися літніми канікулами. Проте вже з 1 серпня тренування відновляться», - каже Микола Любченко.

Крім цього, неподалік розміщений стадіон, школа і спортивний зал. Тому діти, які залишились в Липовці, мали змогу й надалі тренуватися. Зараз вони самостійно займаються на вуличних тренажерах. Також у перші місяці війни на тренування в секціях запрошували і дітей-переселенців.

«На перших порах їх було багато. Зараз вже менше. Переселенці приїжджали до нас з Київщини, Чернігівщини, приходили до нас на тренування. Ті, хто приїжджали з дітьми, в першу чергу питали, куди можна віддати дитину на секції та гуртки. Наприклад, вони займалися футболом у себе вдома, і коли приїхали до нас, продовжували тренуватися тут», - зазначає Микола Любченко.

За його словами, повномасштабна війна все ж вплинула на дітей, як і в негативному сенсі, так і в більш позитивному. Наприклад, окрім стресу, та нерозуміння, що буде далі, діти були дуже відповідальними, ходили самотужки до укриття у разі повітряної тривоги. Як додає тренер, вихованці «Колосу» через війну подорослішали, стали більш патріотичними.

«Спорт і фізичні навантаження допомогли правильно спрямувати увагу дітей: не на погані новини, а на тренування. Насправді, це дуже важлива складова. Звісно, нас Бог помилував, нашу територію не окупували, як на сході України. І там наразі не до спорту, а головне, щоб на голову тим дітям ракети не падали. А на Вінниччині є можливість займатися. І це відволікає, заспокоює, навіть створює позитивну ауру та покращує фізичний стан», - зазначає директор спортивної школи.

Задовго до війни у спортивній школі були плани на покращення спортивної діяльності у громадах. Наприклад, створити по Вінницькій області куточки спорту, аби у великих громадах була можливість місцевим виконувати різні вправи.

«Торік ми почали з громади Щаслива. У цій досить великій громаді майже нічого не було. Ми знайшли приміщення, тренажери та організували таку спортивну кімнату. Цього року теж планували: що маємо купити, де провести толоку. Народ загорівся діяти і щось змінювати. Проте війна зруйнувала плани», - розповідає пан Микола.

Ідея створити такі «спортивні локації» прийшла до нього, коли побачив, як люди йдуть до місцевих Будинків культури. Мовляв, було б добре, аби так само йшли на тренування. Бачив, що у Вінниці є багато фітнес-центрів, спортзалів, тренажерів, тому хотів, аби у селах теж було щось схоже.

«Ми проводили також благодійний матч з футболу та інші разові акції для підтримки ЗСУ. Як і в багатьох інших громадах. На футболі зібрали приблизно 14 тисяч гривень», - зауважує директор.

Й надалі вони планують проводити схожі благодійні турніри та спортивні заходи. Проте через війну важко організувати та запланувати подібні заходи.

«Зараз люди різні, і в кожного своя реакція на масштабні заходи. Тому ми не часто й проводили їх, аби не полохати місцевих. Хоч в планах провести змагання з пляжного волейболу, футзалу, стрітболу. Поки що ми думаємо, як правильно це все зробити. А зараз намагаємось підтримувати нашу матеріальну базу. Наприклад, доглядаємо за стадіоном», - додає Микола Любченко.

Серед найзаповітніших бажань тренера – щоб війна закінчилась, аби кожен зміг повернутися до мирного життя.

Сьогодні, 19 липня, відзначають День тренера. Редакція I-VIN.INFO вітає усіх причетних з професійним святом! І бажає натхнення, витримки та високих досягнень ваших вихованців!

Нагадаємо, вінничани згадують день ракетного обстрілу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Миколою Любченком

Читайте також