menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Дізнаємося більше про ще один палац Потоцьких на Вінниччині

20.11.2021 09:25

Мандруємо до маловідомого палацу Потоцьких, розташованого на теренах нашої області.

В Іллінецькому районі, що Вінниччині, в селі Дашів ще з початку XIX століття розташований палац Потоцьких. На відміну від Тульчинського, цей маєток відреставрований та у ньому розташували школу-інтернат. На жаль, нікому не відомо, як виглядала будівля з самого початку. Проте ця історична пам’ятка містить багато цікавих фактів. Про них дізналась більше Інформаційна Вінниччина.

Палац Потоцьких у Дашеві збудував Йосип Вінцентій Платер. У 1831 році маєток згорів, але в 1850 році його відбудував Влодзімеж Потоцький. Після оновлення цю садибу було важко назвати архітектурним шедевром. Маєток став одноповерховий і лише в центральній частині мав два поверхи. Також містив два різних фасади. Один з них зруйнували у радянські часи так, що він зовсім не схожий на палацовий.

Садиба розташована біля річки Соб. Саме від неї тильний фасад виглядає колоритно, адже має балкон та шість чавунних колон. Палац створили в архітектурному стилі класицизму. До нього ще входив міст, гребля та палацовий парк. Після реконструкції у 2008 році у цьому маєтку відкрили школу-інтернат.

Наразі більшість кімнат доступні для туристів. Стіни у палаці Потоцьких ще зберегли старовинні фрески і ліпнину. Особливо це місце сподобається фотографам. Гарні краєвиди, річка та палац, можливо, надихнуть на створення гарних світлин.

Нагадаємо, історію столітнього палацу у Хмільнику.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.


Фото:we.org.ua


Читайте також