menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«До цього я не знала, що таке дефібрилятор і з чим його їдять» – у Вінниці встановили публічні аптечки (ФОТО)

10.11.2021 19:40

Встановили ще чотири публічні аптечки з автоматичними зовнішніми дефібриляторами

Для вінничан встановили ще чотири аптечки з автоматичними зовнішніми дефібриляторами. Їх використовують у екстреній ситуації, аби врятувати життя людині. Здебільшого вони розміщенні у публічних місцях: деяких прозорих офісах, вокзалах та Вінницькій міській раді. Інформаційна Вінниччина оглянула їх та дізналась більше інформації про застосування дефібрилятора.

Проєкт «АЗД рятує життя» створений, аби запобігати підвищення передчасної смерті від неінфекційних причин: серцево-судинні захворювання та смерть від нещасних випадків. Раніше, в рамках цього проекту, проводились 12 тренінгових навчань для майже 200 осіб з набуттям практичних навичок, які допомогли б навчитися користуватися пристроєм та врятувати життя. Також вже закупили і встановили 6 автоматичних зовнішніх дефібриляторів.

Один з таких «рятівників» встановили у Вінницькій міській раді. Тут він знаходиться у холі, а поряд з ним – яскрава поштова скриня. За справністю дефібрилятора стежать адміністрація та працівники, а за наповненість аптечки відповідальний Департамент охорони здоров’я. Директорка Департаменту адміністративних послуг ВМР Ірина Копчук розповіла, що більшість працівників, які працюють у Прозорих офісах, пройшли спеціальне навчання, а перший такий бокс встановили саме тут. Також додала, щодня до прозорих офісів приходить близько 700-800 людей. Наразі працівники і муніципальна варта мають відповідні навики, аби надати першу домедичну допомогу.

«Навчання пройшли близько 60 чоловік. Це майже 70% нашого персоналу. На щастя, нам ще жодного разу не доводилось користуватися цим приладом. Але можу запевнити, що наші працівники почувають себе значно впевненіше і в разі необхідності готові надати першу допомогу завдяки цьому дефібрилятору», – запевнила Ірина Копчук.

Інший публічний бокс з дефібрилятором встановили у холі Залізничного вокзалу. Ключі від публічної аптечки знаходиться у чергового. Інженер-технолог цього вокзалу Олександр Хом’як змоделював для журналістів хід дій, які повинні виконати працівники чи вінничани, аби отримати доступ до приладу. Спочатку варто підійти до чергового вокзалу та попросити у нього ключ. Він знаходиться по правий бік від центрального входу. Після цього, за допомогою ключа, відкриваємо бокс беремо усі необхідні речі та надаємо першу домедичну допомогу. Також Олександр Хом’як розповів, що на Залізничному вокзалі зовсім нещодавно з’явилась ця аптечка, і застосовувати її ще не доводилось. Інженер-технолог додав, що більшість працівників пройшли відповідне навчання, отримали сертифікат та готові надавати першу домедичну допомогу.

Наступну публічну аптечку з дефібрилятором встановили у Прозорому офісі, що знаходиться за вулицею Замостянська, 7. Її розташували в коридорі поряд з дитячою кімнатою, ліфтом та кабінетом, в якому надають послуги місцевим. Заступник начальника відділу контролю громадського порядку КП «Муніципальна варта» Роман Дорошук розповів свої дії, якщо людині стало зле:

«Спочатку потрібно переконатися, чи людина свідома, або почуває себе погано. Далі у разі відсутності свідомості, дихання та пульсу варто швидко взяти дефібрилятор, усі необхідні рукавички та маски з аптечки. Найкраще про це попросити когось з інших працівників, аби хтось один залишався поряд з хворим. Також необхідно вказати людям відійти від місця, аби вони не заважали. Потім звільнити грудну клітку від одягу, встановити дефібрилятор, і далі виконувати вказівки пристрою».

Четверту публічну аптечку встановили в приміщенні Центрального автовокзалу. Вона розташована в коридорі поряд з камерою схову. Пройшовши центральний вхід у напрямку до перонів, кожен вінничанин може помітити цей бокс. Як розповіла заступниця начальника Центрального автовокзалу Алла Григоренко, встановили дефібрилятор 23 жовтня, і за цей час не було випадків з наданням першої допомоги.

«З 26 працівників вокзалу пройшло курс з наданням першої домедичної допомоги десятеро. Здебільшого, це касири, диспетчери, перонні контролери та заступник автовокзалу. Насправді, завдяки цим навчанням багато дізнались для себе, адже ми не є медичними працівниками. Наш вокзал готовий надавати допомогу не тільки пасажирам чи клієнтам, а ще людям, які живуть поряд з нами», – зазначила Алла Григоренко.

Майже у всіх установах, де розміщенні дефібрилятори, раніше були поодинокі випадки з наданням першої домедичної допомоги. Завдяки цьому пристрою працівники та Муніципальна варта будуть більш навченими, адже під час використання дефібрилятора він надає вказівки, що і коли потрібно робити. Таким чином, людина, яка надає домедичну допомогу може почуватися більш впевненою у своїх діях.

Окрім цього, поряд з публічною аптечкою є інформаційний стенд з вказаними діями, які містить 4 етапи, а також QR-код з детальною інформацією. Завдяки проєкту «АЗД рятує життя» Вінниця з’явилася на мапі доступних публічних АЗД України. Ознайомитись з нею можна за наступним посиланням.

Для застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора ми маємо його відкрити, увімкнути та розмістити спеціальні наліпки по грудній клітціпотерпілого, а далі слухати його голосові вказівки. На чохлі пристрою розміщений малюнок з точками, на які потрібно приєднати електроди. До того ж, аптечка містить бритву, яку можна використовувати при рятуванні чоловіків. Її беруть, аби поголити місце для наліпок, щоб вони добре прилягали. Окрім цього, тут є рукавички, 2 види плівок для штучного дихання, спеціальна маска для штучного дихання, яка містить покрокову інструкцію, щоб безпечно для всіх надавати допомогу. Також в боксі наявні тактичні ножиці. За їхньою допомогою розрізають одяг, який заважає, при цьому ножиці не пошкодять людину, адже мають спеціальні заокругленні краї. Аптечка ще містить джгути, еластичний та звичайний бинти.

Як розповіла голова громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги» та координаторка проєкту «АЗД рятує життя» Аліса Чорнокнижна, загалом у Вінниці встановленні 6 дефібриляторів. Окрім вище згаданих, такі бокси розташували в Прозорому офісі за вулицею Космонавтів, 30 і на Західному автовокзалі. Аліса Чорнокнижна додає, що вони готові продовжувати встановлювати дефібрилятори й у торгівельно-розважальних центрах та інших місцях. До того ж поділилася інформацією про деякі випадки застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора в столиці України.

«У Вінниці ще не було потреби у його використанні. Проте, безумовно, раніше були випадки, коли він був необхідний. Як я знаю, в Києві вже зафіксували 4 випадки застосування дефібрилятора в метро, з яких 3 успішні», – поділилась Аліса Чорнокнижна.

Комунікаційниця проєкту Олеся Шуткевич додала, що завдяки пристрою шанс на виживання підвищується: «Цей дефібрилятор дає шанс на те, щоб людина вижила. Адже, якщо надати першу домедичну допомогу і проводити розряд просто в перші хвилини, людина має до 75 відсотків шансів вижити до приїзду швидкої», – зазначила Олеся.

Інформаційна Вінниччина розпитала й у місцевих, наскільки важливо, аби у громадський місцях був цей пристрій. Вінничанин Денис зазначив, що це надзвичайно важливо для людей, адже зараз може статись, що завгодно, а прийти на допомогу повинен кожен. А Тетяна розповіла, що взагалі не знає, що таке дефібрилятор і як його застосувати.

«Насправді я не медик, тому не знала, що таке дефібрилятор і з чим його їдять. Проте, якщо він допомагає врятувати людину, то це дуже добре, і його варто встановлювати в інших громадських місцях. Тепер я зрозуміла наскільки це важливо, адже в мої 53 роки здоров’я вже підводить, а про людей старшого віку мені страшно говорити. Тому чудово, що встановили цей дефібрилятор і головне, аби більше людей про нього дізнавалися і знали, як використовувати»,– впевнено зазначила Тетяна.

Вінничани можуть дізнатися, чи є такий дефібрилятор саме в цьому приміщенні, завдяки спеціальним наліпкам. Про наявність аптечки свідчить наліпка з написом «АЗД», а де саме він знаходиться, вкажуть відповідні стрілочки.

Нагадаємо, вінничан навчали рятувати людей за допомогою дефібрилятора (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.


Читайте також