menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Допомагаючи іншим, допоможеш собі»: як на Вінниччині підтримували людей з інвалідністю (ФОТО)

31.10.2023 10:45

Завершилася реалізація проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах»

Партнерська публікація

Для вінничанок з інвалідністю з 1 липня по 31 жовтня 2023 року діяв проєкт «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах». Його реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги. Заходи проєкту організовувала Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця». Проводилися цікаві заходи, неформальне навчання для жінок з інвалідністю. Також надавалася гуманітарна допомога, повідомляє I-VIN.INFO.

З початку повномасштабного вторгнення чимало людей з інвалідністю потребували гуманітарної допомоги, отримання соціальних та інших послуг, які були тимчасово недоступними. Попри всі виклики, проблеми, військові дії Асоціація «Відкриті серця» продовжила свою роботу задля підтримки жінок з інвалідністю, їх сімей. На думку керівництва Асоціації «Відкриті серця», війна змусила громадські організації започатковувати нові програми, соціальні послуги, забезпечуючи необхідний рівень якості, екстреності та індивідуальності.

Як зазначила керівниця проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах» Світлана Демко, частина працівників, волонтерів і членів громадських організацій знаходяться в евакуації, роз’їхалась по різних куточках України, тікаючи від війни. І тільки з часом оговтавшись, намагаються хоча й на відстані, але відновити зв’язки та роботу в організаціях.

«Тому для жінок-лідерок, жінок з інвалідністю ми проводили різні заходи. Наприклад, неформальне навчання для очільниць громадських організацій, які працюють з людьми з інвалідністю. До нашої організації  приїхали жінки-лідерки з різних куточків України. З ними ми ділилися своїм досвідом та підтримували їх морально. Проводили для всіх майстер-класи. А окремим напрямком проєкту було надання гуманітарної допомоги», - каже Світлана Демко.

За її словами, основна мета цього проєкту – підтримати жінок, матусь, лідерок громадських організацій, які допомагають, працюють з людьми з інвалідністю.  Лідерки потребують покращення умінь проводити ефективні адвокації, захищати права членів організації під час війни. Більшість матерів не має з ким залишити дітей з інвалідністю, тому можуть брати участь в навчанні з ними.

«Саме під час заходів нашого проєкту відбувається посилення лідерства та участі жінок з інвалідністю у процесах прийняття рішень стосовно гендерно-орієнтованого гуманітарного реагування, захисту прав жінок з інвалідністю. До наших заходів залучили 159 жінок», - зауважує керівниця проєкту.

Загалом Асоціація «Відкритті серця» має декілька напрямків у цьому проєкті. Перший – підвищення спроможності громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, жінок з інвалідністю, посилення партнерства з місцевими органами влади, вивчення потреб громади. Другий – гуманітарне реагування. У першому напрямку керівництво Асоціації прагнуло налагодити співпрацю з місцевими органами влади та недержавними організаціями. Тобто, все необхідне, аби в подальшому залучали жінок з інвалідністю до процесів прийняття рішень в сфері гуманітарного планування та реагування.

«Для цього ми взяли участь в 10-ти зустрічах з представниками органів влади місцевого та державного рівня. Провели оцінку потреб цільової групи щодо доступу до гуманітарної допомоги в Тульчинській та Барській громадах. Підвищили компетентність з розвитку спроможності своєї організації, адвокації прав людей з інвалідністю в умовах військового часу у 29-ти лідерок громадського руху – учасниць  неформального тренінгового навчання», - розповідає Світлана Демко.

Для 28 жінок з інвалідністю, матерів та опікунок дітей та недієздатних осіб з інвалідністю провели онлайн-тренінг «Як подолати стрес». Учасниці дізналися, як покращити психологічний стан та психологічну атмосферу в своїй організації. Також проводився інформаційно-просвітницький захід «Майбутнє належить тим, хто вірить в красу своїх мрій», до якого долучилося 26 учасниць. У рамках цього заходу провели майстер-класи від мам-лідерок. Вони вчились долати ізоляцію людей з важкими формами інвалідності під час війни.

Окрім цього, Асоціація «Відкритті серця» надала людям та жінкам з інвалідністю, матерям дітей та дорослих недієздатних осіб з інвалідністю 90 сертифікатів на покупку продуктів та засобів гігієни. Також сприяли покращенню якості життя 8-ми жінок з інвалідністю, віком старше 35 років та які потребують сторонньої допомоги. Організація надавала їм соціальні послуги денного догляду.

«Для жінок-лідерок зараз важлива не тільки гуманітарна допомога, а взаємопідтримка. І ми раді телефонувати, бути на зв’язку з ними усіма, та ділитися своїм досвідом. «Допомагаючи іншим, допоможеш собі» – це слоган нашої Асоціації «Відкриті серця». Це цитата із Біблії. Ми віримо, що тільки тоді, коли ти допомагаєш іншому, ти можеш допомогти собі», - зазначає Світлана Демко.

Наразі у Асоціації «Відкритті серця» є безліч інших ідей, які планують реалізувати. Наприклад, допомога ветеранам війни. Проте для реалізації цих планів, їм необхідна фінансова підтримка та зацікавленість партнерів. Майже у всіх заходах в рамках цього проєкту активно брала участь вінничанка Наталія Воротнюк. Вона представляє громадську організацію «Батьківське об’єднання «Промінь надії».

«Насправді, всі заходи запам’яталися. Долучилася до неформального навчання. Я приїхала разом зі своєю дочкою. Їй 33 роки. Вона має першу групу інвалідності підгрупи А. Сподобалося, що поки я слухала лекції, дізнавалася як працюють інші організації, дочка займалася у майстерні і була під чуйним наглядом. Також були з нею на майстер-класі з квілінгу, миловаріння. Ще виготовляли свічки. Завжди хотіла це спробувати, але ніколи не було часу», - каже Наталія Воротнюк.

Додає, ще отримала сертифікат на продукти харчування та гігієнічні засоби від Асоціації «Відкритті серця». Для Наталії це була чудова змога купити найнеобхідніші продукти для дочки. За словами вінничанки, їй найбільш сподобалися заходи щодо розвитку залучення коштів у її громадську організацію.

«Моя громадська організація «Батьківське об’єдання «Промінь надії» знаходиться у Тульчині. Тут теж багато діток та людей з інвалідністю. У важкі моменти іноді опускаються руки. Проте з підтримкою Асоціації «Відкритті серця» продовжую свою роботу далі. Досі залишились приємні враження з неформального навчання, де кожна ділилася своїм досвідом. Тепер мені цікаво подаватися на різні гранти, аби знаходити додаткове фінансування для своєї громадської організації. Хочемо також перейняти досвід Асоціації «Відкритті серця», бо вважаю їхню організацію однією з найпотужніших в Україні», - зауважує Наталія Воротнюк.

Довідково:

Ініціатива впроваджується за технічної підтримки @unwomenukraine та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) @wphfund, гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їх важливої на передовій діяльності, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерного зумовленого насильства. Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

Нагадаємо, вінничанкам з інвалідністю роздали 90 сертифікатів мережі магазинів «АТБ-маркет».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Наталією Головко

 

Читайте також