menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанкам з інвалідністю роздали 90 сертифікатів мережі магазинів «АТБ-Маркет»

27.10.2023 19:40

Так здійснюється гуманітарне реагування в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах»

На Вінниччині для жінок з інвалідністю, матерям дітей та дорослих недієздатних осіб з інвалідністю з дитинства Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» надає допомогу та підтримку, підвищує їх компетенції, стресостійкість. А у вересні в мережі магазинів «АТБ-Маркет» Асоціація придбала 60 сертифікатів на продукти харчування та 30 сертифікатів на засоби гігієни для жінок з інвалідністю. Кожен сертифікат вартістю 1000 гривень. Повідомляє I-VIN.INFO.

Таку ініціативу вдалося реалізувати в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах». Ініціатива реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України за фінансової підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги. Як поділилася координаторка проєкту від Асоціації «Відкриті серця» Наталія Головко, ці сертифікати роздавали жінкам та дівчатам з інвалідністю, які проживають у громадах Вінниччини та представницям громадських організацій, з якими співпрацюють.

«Звісно, сертифікатів не вистачило всім, хто потребує допомоги. І кардинально змінити матеріальний стан сім’ї теж неможливо. Проте саме видача сертифікатів показала нам, як багато жінок потребує цієї підтримки, і наскільки ця тема актуальна. Сертифікати могли отримати тільки особи жіночої статі та з інвалідністю. Ми звернулися до громадських організацій, громад, з якими співпрацюємо, і попросили їх визначити, кому дійсно ці сертифікати потрібні», - каже Наталія Головко.

Також додає, що попри війну варто не забувати про людей з інвалідністю, які потребують допомоги там само, як ВПО та інші малозабезпечені люди. Загалом сертифікати надавали жінкам з Вінницької, Барської, Тульчинської громад та села Баланівка. Як розповіла староста села Баланівка Людмила Устяк, для них передали 11 сертифікатів на харчування.

«В першу чергу ми надали сертифікати тим жінкам, які дійсно їх потребували. У нашій громаді багато людей з інвалідністю, яким необхідна допомога. Деякі нас запитували, а чи будуть ще сертифікати, бо вони для них є значною підтримкою. Хоч у селі немає магазину АТБ, проте люди їздили у найближчий магазин в Ладижин. Для всіх це не було проблемою, бо зазвичай у жінок з інвалідністю є люди, які допомагають їм у побуті», - каже пані Людмила.

За словами Людмили Устяк, у її громаду від Асоціації «Відкритті серця» надходила допомога в рамках інших проектів наприклад - готові пакунки з гігієнічними засобами. А завдяки наданим сертифікатам кожен міг особисто обрати для себе свій набір продуктів на 1000 гривень. Такий сертифікат вдалося отримати і Аллі Очеретній. Як вона розповіла для I-VIN.INFO, сертифікат дійсний впродовж року. Втім, варто зробити закупівлю за один раз на всю суму.

«Якщо ви набрали продуктів більше, ніж на 1000 гривень, можна доплатити. Це дуже чудова ініціатива. Адже я придбала продукти першої необхідності, які постійно використовую. Організатори дійсно молодці, тому що роблять такі важливі речі, і ці сертифікати доходять до адресатів», - зауважує Алла.

З перших днів війни в Україні Асоціація «Відкриті серця» разом з іншими ГОІ, продовжила роботу по захисту прав та підтримці жінок з інвалідністю, їх сімей, заповнивши своєю діяльністю нішу відсутності необхідної екстрено-кризової підтримки з боку держави та місцевої влади.

«Військовий час змусив нас відкривати нові програми, соціальні послуги, забезпечуючи необхідний рівень якості, екстреності та індивідуальності відповідно до потреб людей з інвалідністю. Але, на жаль, ми відчуваємо значну загрозу і перешкоди в можливості продовжувати свою роботу в нинішніх умовах внаслідок війни в Україні і незважаючи ні на що, продовжуємо вчитись долати загрози та перешкоди, – зауважує координаторка проєкту Наталія Головко, – і реалізація саме такого проекту допомагає нам зміцнитись та вистояти в цей складний час».

Довідково:

Ініціатива впроваджується за технічної підтримки @unwomenukraine та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) @wphfund, гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їх важливої на передовій діяльності, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерного зумовленого насильства.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

Нагадаємо, вінничанкам з інвалідністю допомагають у соціальних майстернях Асоціації «Відкриті серця».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Наталією Головко

 

Читайте також