menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанкам з інвалідністю допомагають у Соціальних майстернях Асоціації «Відкриті серця»

25.10.2023 19:15

На Вінниччині Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України реалізовується проєкт по сприянню правам жінок з інвалідністю за підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги

Партнерська публікація

Через повномасштабну війну в Україні у складних життєвих обставинах опинилися жінки з важкою формою інвалідності. Адже вони постійно потребують сторонньої допомоги та підтримки їхньої родини. Аби допомогти людям з інвалідністю, Асоціація захисту та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» спільно з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ)надає соціальну послугу денного догляду в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах». Це стало можливим за фінансової підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Повідомляє I-VIN.INFO.

Як зазначила інструкторка з працетерапії, соціальна працівниця Асоціації «Відкриті серця» Світлана Дерепа, через війну жінки з інвалідністю опинилися в тотальній ізоляції, на межі бідності, втративши доступ до соціальних послуг. Через це вони фактично виключені із життя. Як наслідок, соціальний та психологічний стан цих жінок та їх родин постійно погіршується. Вони потребують психологічної та гуманітарної допомоги, підтримки.

«Завдяки підтримці Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру ми змогли в Соціальних майстернях для людей з інвалідністю відновити послугу денного догляду для жінок віком 35+ років з важкою формою інвалідності. Зараз центр відвідують жінки , які працюють у соціальних майстернях, навчаються, мають творчі заняття. Вони вивчають, як користуватися побутовою технікою та соціалізуються з іншими людьми. З допомогою асистента вони пробують готувати, сервірувати стіл. Ми їм показуємо, як користуватися пральнею машиною, прасувати білизну. Вчимо безпечно користуватись телефоном, пояснюємо чому не можнабрати слухавку від невідомих номерів та шахраїв і яку інформацію про себе можна повідомляти телефоном» - каже Світлана.

Основною метою надання послуг денного догляду є покращення якості життя жінок старше 35 років з важкою інвалідністю та їхніх родин, забезпечуючи їм допомогу та догляд,щоденне 6- ти годинне перебування в Соц майстернях. За словами Світлани Дерепи, підтримка та продовження проєкту з денним доглядом важливі для дівчат та жінок з інвалідністю, аби і надалі мати змогу навчатися побутовим речам, соціалізуватися з іншими, відвідувати центр, мати захоплення у житті.

«Батьки цих жінок знають, що вони під наглядом, у безпеці. Тому поки вони займається у нас, опікуни ходять на роботу. Зараз важлива для нас фінансова підтримка цього проєкту, аби жінки могли і надалі відвідувати наші майстерні, займатися, розвиватися і не бути в ізоляції від світу. Тут вони спокійніше себе поводять, адже робота, хобі рятує від смутку, депресій тощо. Наша Вікторія із задоволенням до нас їде та називає це місце музеєм. Адже тут виставлено багато робіт учасниць наших програм. Ми враховуємо всі потреби жінок», - зауважує соціальна працівниця.

Одна з учасниць проекту - це Юлія. Їй 38 років. Має важкі порушення і потребує постійної сторонньої допомоги. Як розповів її батько Леонід, допомогу та підтримку Асоціації «Відкриті серця», його донька отримує близько 20 років. Дружина Леоніда померла. Він самотужки годує сім’ю. А завдяки цій програмі може залишити доньку на денному догляді і піти на роботу.

«Насправді, щасливий, що є денний догляд, адже у доньки є можливість спілкуватись з друзями, займатись творчістю, розвивати моторику рук. Вона відкриває для себе нові й нові хобі та заняття. Після початку повномасштабного вторгнення Юлія не відвідувала Майстерні. Це було дуже важко як для неї, так і для мене. Тужливо її залишати одну вдома, коли йду на роботу. Таким особам все одно потрібна соціалізація з іншими, якісь спільні заняття. Вони мають право жити повним життям, як і всі ми», - каже Леонід.

А у Галини послуги денного догляду отримує її донька Оксана. Жінка має ДЦП та потребує постійної уваги та допомоги. Як зауважує її мати Галина, вона спокійна за свою доньку, коли та займається в Соціальних майстернях.

«Для нас дуже важливо, що є ця програма для дівчат 35+. Оксана із задоволенням ходить на денний догляд. Завжди повертається усміхненою додому. Показує свої вироби, які зробила під час занять. Демонструє, чого її навчили, що вже вміє. Помітила лише покращення. І для мене дуже важливо, що дитина щаслива, має свої маленькі досягнення щодня. А я маю можливість ходити на роботу і не хвилююся за доньку, коли не поруч. Дуже вдячна всім людям за цей проєкт», - зазначає пані Галина.

Як додають реалізатори проєкту, з початку війни конкурс на соціальне замовлення не оголошувався. Тому жінки з важкою формою інвалідностізнаходилися в ізоляції, бо інших установ, які б надавали їм послуги догляду, немає. Вимушена ізоляція, підвищена тривожність, часті повітряні тривоги призводили до погіршення фізичного та психологічного стану жінок. Ці жінки мають інтелектуальні порушення, деякі невербальне спілкування. Тому досвід Асоціації «Відкриті серця» в організації денного догляду, допомоги, супроводу і зайнятості таким людям, особливо в воєнний час, дуже актуальний для забезпечення якості їх життя.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи,надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Читайте також, найбільше хворих на гепатит А – серед вінничан Замостя.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Наталією Головко

Читайте також