menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Допомога переселенцям та військовослужбовцям: голова громади на Вінниччини про виклики та перспективи розвитку

02.04.2024 13:20

Голова Бершадської громади Віталій Драган розповів також про співпрацю з БФ «МХП-Громаді»

Партнерська публікація

Забезпечення військових та переселенців, гуманітарна допомога та співпраця з місцевим бізнесом. З такими питаннями зіштовхнулись у Бершадській громаді, що на Вінниччині, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Про це I-VIN.INFO поспілкувався з головою громади Віталієм Драганом.  

– Пригадайте перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну. Що було найважчим тоді?

Чесно кажучи, погано пам'ятаю ті перші дні. Збереглись лише відчуття, що ти в якомусь трансі, страху, якесь нерозуміння, що чекає завтра. Цілковитий хаос. Але незважаючи на це, ми намагались доцільно виконувати всі покладені на нас функції. Це, наприклад, допомога Силам територіальної оборони Збройних сил України, будівництво фортифікаційних споруд та блокпостів, забезпечення паливними чи будівельними матеріалами, харчовими продуктами тощо. 

Ми тоді не отримували жодної гуманітарної допомоги. Почали отримувати допомогу з-за кордону лише через два-три місяці після початку повномасштабного вторгнення. Вона була винятково для ЗСУ. Зараз її набагато більше і стосується переважно внутрішньо переміщених осіб. 

– Чи багато у громаді переселенців?

На сьогодні налічуємо їх близько 1500, а раніше – 4000 людей, переважно з прифронтових областей (Луганська, Донецька, Херсонська). Для них на базі Будинку дитячої творчості створили благодійний хаб, куди передаємо все, що отримуємо від міжнародних гуманітарних донорів. 

Ще раніше міська рада спільно з виробниками постійно готувала харчові набори: п’ять кілограмів цукру, 20 кілограмів борошна, три літри олії, п’ять кілограмів макаронів. Крім цього, дуже допомогла компанія МХП своєю м'ясною продукцією – замороженими в брикетах курами.

Є також переселенці, які займаються городництвом власними силами, у співпраці з старостатом. В одному з населених пунктів вони запровадили притаманну для Херсонської області техніку вирощування борщового набору.

А у перші дні до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки прибувало по 200-250 чоловік на день. Представники ТЦК не встигали опрацьовувати зібрані дані. Тому відбирали по 20-40 чоловік і відправляли їх у навчальний центр. І кожному з цих хлопців давали сухпайок і військову форму, яку закупляли в магазинах за розмірами. Це вдавалося ініціювати спільно з нашими сільгоспвиробниками.

– З ким у громаді налагоджена співпраця?

Поки що підписаний договір лише з Благодійним фондом «МХП-Громаді». А нещодавно, після ІХ Європейського конгресу місцевого самоврядування, вдалось зустрітись із бурмістром польського міста Моравиця, і підписати проєкт майбутньої угоди про співпрацю. Тобто, ми вже обговорили, хто і за що буде відповідати, як один з одним будуть комунікувати громади. І на наступній сесії міської ради будемо затверджувати угоду колективно, можливо, вносити зміни. Якщо всі точки дотику буде знайдено, то в червні поїду до Польщі офіційно підписувати нашу угоду про співпрацю. Під час підписання угоди будуть присутніми ще близько десяти міських голів різних країн.

– Яким ви бачите майбутній розвиток Бершадської громади?

Насамперед, це Перемога всієї України. Лише опісля може бути стабільний розвиток. Попередньо можу сказати, що має бути акцент на інвестиції, регуляторні зміни у законодавстві. Так, наша громада – сільський регіон, де сільгоспвиробники вирощують збіжжя, і відчутні прогалини в законодавстві стосовно цього. Тому спочатку наповнюємо бюджет, а потім розвиваємо. У нас молода команда, тож все попереду. 

Нагадаємо, зниження попиту на продукцію та труднощі з логістикою: голова громади на Київщині про виклики війни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки громади у Facebook  


Читайте також