menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Екологічний підхід важливий для аграріїв» – на Вінниччині провели семінар для сільгоспвиробників (ФОТО)

08.11.2021 19:40

Органічні добрива використовують майже всі вінницькі агровиробники

Органічні добрива підвищують родючість ґрунтів та є важливими для росту і розвитку рослин. На семінарі «Світові тенденції та інновації в сільському господарстві» в Ободівській громаді Гайсинського району Вінниччини якраз наголошували на цьому. Сільгоспвиробникам Вінницької області вдалось почути нову для себе інформацію, поспілкуватись з колегами та обмінятись досвідом. Тут зустрілись аграрії з Тростянецької, Чечельницької, Бершадської, Тульчинської громад, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Потрібно такі зустрічі мінімум раз на півроку робити. Бо нас ось так збирали років чотири тому. Ми хоч побачились усі, обмінялись думками, розповіли, що у кожного з нас в господарстві відбувається, - говорить директор виробничого сільськогосподарського кооперативу АКПП «Перемога» Сергій Панасюк. – Всі погоджуються, що інформація про органічні мікродобрива дуже цікава. І що впроваджуються нові технології, це теж дуже добре. Але коли використовуєш новий препарат, потрібно бути добре обзінаним у співвідношенні ціна-якість-результат. Наприклад, зараз мінеральні добрива дуже підскочили в ціні. Якщо ще навесні тонна коштувала 8 тисяч, то зараз – 24 тисячі гривень».

Запровадження органічного землеробства вимагає багато фізичної, а не автоматизованої праці, запевняє аграрій. Мовляв, він з колегами відвідував у колишньому Теплицькому районі господарство фермера Олексія Дона, який повністю перейшов на органіку. І переконався, що у нього переважно використовується ручна праця:

«Там є багато людей, які можуть просапати міжряддя, щоб не використовувати гербіциди. А у нашій громаді молодь роз’їхалась на заробітки, а старші люди вже не мають здоров’я вручну все робити».

А директор СТОВ «Лан» Сергій Савченко зауважив, що органічному землеробству заважає те, що аграрії працюють не своїй землі. І щороку треба на пай віддати певну кількість зерна або коштів. Інакше доведеться свої кошти закладати. За словами Сергія Павловича, гарною ініціативою в цьому напрямку були б зміни до законодавства та фінансова підтримка фермерів, які вирощують органічну продукцію. Мовляв, тоді б можна було говорити про масштабування органічного землеробства.

Про численну кількість пропозицій від виробників мікродобрив розповів директор ТОВ «Україна-Т» Василь Тарасюк:

«Розібратися, які з цих добрив кращі, важко. Тому зараз вивчаємо, аналізуємо, збираємо інформацію. Звичайно, краще за теоретичний семінар практичні застосунки. Приїхати на поле, відвести під досліди ділянки, і тоді вже спостерігати, порівнювати та робити висновки».

Саме наукове обґрунтування застосування мікродобрив сподобалось директору СТОВ «Авангард» Миколі Трачу. Саме виступ кандидатки біологічних наук, доцентки кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води Національного університету біоресурсів та природокористування України Ольги Кравченко на семінарі якраз показав екологічність та ефективність мікродобрив.

Директор ТОВ «Агрофірма «Україна-О», ТОВ Villa Milk Михайло Федчишин теж зауважує, що для нього тема екологічного виробництва дуже цікава:

«Ми займаємося не тільки рослинництвом, а ще й тваринництвом, і навіть переробкою. Маємо власний молокозавод, вирощуємо на орендованих земельних ділянках всі культури, у тому числі і кормові культури. Виробляємо молоко, переробляємо і доставляємо до торгових мереж здоровий натуральний продукт. Це Абсолютно якісне натуральне молоко. Тому для нас тема натуральності дуже актуальна і дуже цікава».

Вибір на користь якості, а значить – здоров’я, зробили й на ДП ДГ «Олександрівське». Його директорка Олена Воротнюк розповідає:

«Ми державне підприємство, одне серед небагатьох дослідних господарств в Тростянецькому районі, у користуванні маємо 2800 гектар землі. На підприємстві працює 220 працівників, близько 50% зайняті у тваринництві, а 120 працівників задіяні в рослинництві. Займаємося вирощуванням насіння озимих та ярих зернових культур. Також маємо молочне скотарство. Товаровиробники в Україні не дуже зацікавлені вирощувати насіння вітчизняного виробництва і більше схиляються до іноземних виробників. Втім, ми достатньо виробляємо, але б хотілося б більше реалізувати, доносити до товаровиробника, що наші сорти є конкурентними на ринку, дають досить високі показники врожайності».


Нагадаємо, на Вінниччині провели агросемінар.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт, bakertilly.ua

Читайте також