menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Екологія та енергоефективність дуже міцно пов’язані» – експерти в Гніванській громаді (ФОТО)

02.10.2021 18:15

Підсумки проєкту «Енергоефективний Гнівань» обговорили разом з головами громад Вінниччини

Скільки потрібно електроенергії від сонячних панелей для дитсадка, як краще утепляти школу, де громадам економити на опаленні. Про ці та інші питання говорили вчора у Гніванській громаді Вінницького району Вінниччини. Тут проводили фінальну конференцію в рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань», повідомляє Інформаційна Вінниччина.

В рамках проєкту провели енергомодернізацію чотирьох дитсадках. Тут замінили системи опалення та вентиляції, встановили енергозберігаючі вікна, модернізували внутрішнє освітлення та інше.

Загалом провели комплексне утеплення будівель дитячих закладів. Також встановили енергоощадливі котли та облаштували теплу підлогу на першому поверсі.

– Наразі все відповідає вимогам Євросоюзу, за підтримки якого ми й змогли реалізувати цей проєкт, - говорить голова Гніванської громади Володимир Кулешов. - І, звісно, цей проєкт став можливий завдяки «Єврорегіону «Дністер». Його керівник Сергій Пилипович постійно наголошував про важливість написання грантових проєктів.

Для кожної громади грантові проєкти мають надзвичайно важливе значення, підверджує голова Міжнародної громадської організації «Єврорегіон Дністер» Сергій Татусяк:

– Бюджетів громад ніколи не буває достатньо. Тому залучення грантових коштів дозволяє розвивати інфраструктуру та швидше втілювати в життя заплановані проєкти. Раніше європейські кошти надходили на державні установи, а вже звідти розподілялись на громади. А зараз кожна громада може напряму отримувати кошти. Тому пишіть проєкти та поліпшуйте життя місцевих мешканців.


Крім того, головною тезою зустрічі став вислів, що екологія та енергоефективність дуже міцно пов’язані. Мовляв, якщо ми зберігаємо енергоресурси, менше викидів вуглекислого газу потрапляє у повітря. Якщо користуємось альтернативними видами енергії, також допомагаємо зберігати довкілля.

– І, звісно, громада отримує неабияку економію, - запевняє голова правління громадської спілки Кластер Енергетичний пул, експерт UNIDO Віктор Дядькович. - Наші експерти визначили, які напрямки енергозбереження найбільш ефективні. Наприклад, піролізні котли мають 95 відсотків КПД. І краще гілки після розчищення лісосмуг або парків не перевозити в кузові, а одразу переробити на щепу. Є спеціальні мобільні установки для цього.

За словами експерта, напрямок, за яким майбутнє відновлювальної енергетики є біогаз.

Як зробити громаду енергоефективною, чи можливо зекономити на обігріві приміщень, які відновлювальні джерела енергії найвигідніше встановлювати для бюджетних установ, - обговорювали під час конференції.

Начальник відділу супроводу обласних програм з питань ЖКГ та енергоефективності виконавчого апарату Вінницької обласної ради Іван Магдич зауважив, що саме комплексний підхід є дієвішим та ефективнішим:

– Якщо вкладати гроші в заміну вікон у п'яти школах, то енергоекономія буде не такою суттєвою, якби одну школу повністю модернізували.

Представники Тульчинської, Жмеринської та Якушинецької ТГ поділились досвідом впровадження енергоефективних заходів у своїх громадах.


Нагадаємо, Молодіжна рада Вапнярської громади активно проводить різноманітні заходи.


Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.


Фото: Ірина Басенко, Діана Праведна


Читайте також