menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Факти про Голодомор 1932-1933 років в Україні. ІНФОГРАФІКА

25.11.2022 18:10

Скільки життів забрав Голодомор в Україні

Завтра, 26 листопада відзначатимуть День пам’яті жертв Голодомору. Щорічно в останню суботу листопада згадують про цей день. Чимало українців померли від штучного голоду, який створила тогочасна радянська влада. I-VIN.INFO створив інфографіку та зібрав усі важливі факти, які варто знати про Голодомор.

Аби приховати свої злочини щодо українців, радянська влада вилучала та знищувала фотодокази Голодомору. Небагатьом вдавалось зберегтиці світлини. Один з них, хто показав світові правду, був австрійський інженер Александр Вінербергер, який з 1932-го по 1933 рік працював на харківському заводі «Пластмас».

У матеріалі Радіо Свобода опубліковані фото, які віднайшли у сімейному альбомі Вінербергера ще декілька невідомих фото періоду Голодомору, які надала правнучка інженера Самара Пірс. Також є матеріали з невідомими фото та уривками з книги спогадів Александра Вінербергера «Важкі часи. 15 років інженера у радянській росії. Правдива розповідь», яка вийшла німецькою мовою у 1939 році. Три розділи присвячені Голодомору в Україні. Уривки цих спогадів вперше друкуються українською мовою:

«Це було у вересні (1932 року ‒ ред.). Я сидів у спальному вагоні швидкісного поїзда Москва-Харків, який віз мене до нової роботи. [...] Стражденна земля вдень виглядала ще страшніше, ніж уночі. На кожній станції стояла незліченна кількість вагонів, набитих селянами та їхніми родинами. Їх охороняли вартові, щоб відправити далеко на північ до білої смерті. Поля були необробленими, незібране зерно гнило під осінніми зливами. [...]

Я не бачив ні худоби, ні навіть гусей. Тільки ніким не доглянуті курчата притискалися один до одного біля закинутих хатин. Мимоволі згадував, як 17 років тому я, військовополонений, проїжджав тією ж країною, минав поля пшениці, бачив безліч худоби і гори їжі, яку пропонували на кожній станції. Навіть у 1926 році, після світової і громадянської воєн, ці землі так само процвітали. Якою нелюдською мала б бути ця сила, щоб перетворити квітучу країну, яка розкошувала їжею, в руїну. [...]», - йдеться в уривках.

Як писав далі Александр Вінербергер, взимку у 1933 році у віддалених місцях та криницях все частіше знаходили трупи дітей, переважно шкільного віку. Бродячі банди вбивали цих нещасних, щоб продати їхній одяг на базарі. Чимало інших страшних і жорстоких фактів зафіксував австрійський інженер. Так, від голоду, який штучно створила радянська влада померло від 4.0 — 10.5 мільйонів людей. Основна мета – створити геноцид на території України.

Щороку в День пам’яті жертв Голодомору о 16:00 запалюють свічку пам’яті, аби вшанувати всіх загиблих. Також до пам’ятників Голодомору приносять квіти, ставлять запалену свічку.

Нагадаємо, «У 1932-1933 роках доходило до канібалізму»: вінницька дослідниця про голодомор.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Головне фото: цифрові копії фотографій архіву Чернігівської області.

Інфографіка: Руслана Сивак



Читайте також